DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-04-2003
ALLEEN HET BESTE

Uiteraard heeft u het allerbeste over voor uw overledene(n). Sinds deze week kan dit allerbeste bestaan uit een diamant die uit as van uw dierbare overledene wordt gemaakt.


Op zich is het niet nieuw, het verwerken van de as van overledenen die gecremeerd zijn in allerhande sieraden. Dat waren tot op heden echter vooral de meer betaalbare sieraden. Met de introductie van de 'LifeGem created diamond' kan de as nu ook bewaard en gekoesterd worden in een echte gecertificeerde diamant.

LifeGem creŽert een kunstmatige diamant door koolstof, het basiselement van een diamant, in vergelijkbare omstandigheden te brengen als in de natuur. Het bedrijf heeft een methode ontwikkeld waarmee de zuivere koolstof na een crematie uit de as kan worden onttrokken. In een speciaal ontwikkelde diamantpers ontstaat vervolgens binnen enkele maanden een diamant. In de natuur zou dit proces miljoenen jaren duren. Vervolgens wordt de ruwe diamant geslepen en gepolijst in de door uw gewenste vorm.

Zoals veel extravagante en dure uitvaartproducten is de LifeGem een Amerikaanse vinding. Tot voor kort ook alleen in de VS verkrijgbaar. Waarom de LifeGem nu ook in Nederland wordt geÔntroduceerd, waar de gemiddelde uitvaart liever niet meer dan 4000 euro mag kosten en we het toch liever bij een spaanplaten kist houden dan bij een echte diamant?

Ton Jaspers, een Etten-Leurse ondernemer, heeft het antwoord. Hij is degene die de LifeGem in Nederland introduceert. Volgens het persbericht ligt er een 'persoonlijke ervaring' aan ten grondslag. 'Na het overlijden van een zeer dierbare zocht hij naar mogelijkheden om een tastbare herinnering bij zich te kunnen dragen.' Op internet ontdekte hij 'LifeGem created diamonds'. Het bleek echter niet eenvoudig om een diamant te bestellen. Het was een complexe en kostbare procedure, volgens Jaspers. En omdat hij vind dat 'iedereen in Nederland de mogelijkheid moet hebben om dit bijzondere aandenken aan te kunnen schaffen', heeft Japsers in samenwerking met LifeGem created diamonds in de VS LifeGem Nederland opgericht.

LifeGem diamanten zullen worden aangeboden via de crematoria. kijk op www.lifegem.nl
Zie ook de Amerikaanse site van LifeGem: www.lifegem.com.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Patrick schreef op 25-3-2014:
Ik zou ook graag als diamant omgetoverd worden. Lijkt me veel leuker dan in een graf liggen, en uiteindelijk na 15 jaar alsnog je botten door een hakselaar gaan. Uitstrooien is opzich ook mooi, in de vrije natuur. Hoe dan ook zou ik niet begraven willen worden.


Bart schreef op 30-7-2007:
Je haalt precies die mensen eruit die nog niet veel hebben meegemaakt maar wel een mening hebben!
Dit is een geweldig alternatief voor de urn op de schoorsteen mantel, ik vind het schitterend!


Bas schreef op 6-2-2007:
Dit is wel heel cru, want stel nou dat de familie na 10 jaar in financiele nood komt, dan verkopen ze je gewoon.


annelies schreef op 5-5-2005:
Ik vind het iets heel moois, dat je op die manier iemand altijd bij je kunt dragen. Zeker op afstand, wanneer je niet de mogelijkheid hebt om naar een graf te gaan, is het - naar mijn mening - een goede vorm van rouw. Althans, voor diegenen die denken dat het zou helpen, en dat is en blijft iets persoonlijks.


myrthe schreef op 1-3-2005:
Het is op zich best een mooi idee. Je zou miljoenen jaren bewaart kunnen blijven als een mooie diamant, toch vind ik dat het een groot nadeel heeft. Als de diamant bijvoorbeeld in een sierraad verwerkt wordt, is degene die dat sierraad bezit, als enige, de eigenaar van het belangrijkste aandenken aan de overleden persoon. Een grafsteen, bijvoorbeeld, kan door iedereen bezocht worden op het moment dat daar behoefte aan is. De dode is er dan voor iedereen die hij of zij in zijn of haar leven gekent heeft. Dat vind ik een mooiere gedachte dan die waarbij een overleden vader in diamantvorm aan een kettinkje bij het hart van zijn rijkste dochter hangt, terwijl zijn andere dochter hem juist verschrikkelijk mist.


Krysia schreef op 23-12-2004:
Toen mijn moeder overleed heb ik haar ring met "gewone" briljant geŽrft. Deze ring is mij zeer dierbaar en telkens als ik hem draag denk ik aan mijn moeder. Als ik toen de mogelijkheid had gehad om haar as tot diamant te verwerken had ik dat zeker gedaan. Ik ben ervan overtuigd, dat ik hem net zo liefdevol zou dragen. Ik vond die pot in een muurtje, omringd door wildvreemden zo droevig, dat ik uiteindelijk -nu 6 jaar geleden- besloot de as te verstrooien. Als ik overlijd zou ik honderd keer liever door mijn dochter gedragen worden, dan gekist, opgepot of geflest. Voor de goede orde wil ik aangeven, dat ik geen proleet ben en niet ziekelijk morbide.


Jaap Hofman schreef op 1-11-2004:
Geweldig voor de nabestaande die zo een schitterende dode aan zijn vinger of nek wil hebben.
Wanneer zullen we ze op de rommelmarkt aantreffen deze neppers ?? doe maar 10 euro hij was toch al dood :-))
Nep blijft nep diamant geen juwelier zou er in trappen om dit als ocasion in de etalage te leggen.
Kortom wie trapt hier nu in, koop een echte diamant bij leven en geniet ervan.!!!!!


Dolf schreef op 1-11-2004:
Vaak hoor je zeggen, dat je iemand die is overleden als een ster die schitterd in de nacht weer terug ziet. Ee diamant schitterd juist het mooiste als de zon er op schijnt.
Naar mijn idee is het, zeker voor de mensen die meer genieten van de zon als van de duisternis, mooier om als diamant te schitteren dan als een ster in het donker.


m.kok schreef op 22-6-2004:
Marilyn Monroe zong al: diamonds are a girl's best friend.


Belinda schreef op 20-6-2004:
Beetje luguber mag het dan wel wezen..maar zeg nou eerlijk.. Ik heb liever een diamant op de schoorsteen dan een urn....


Miranda schreef op 19-6-2004:
Vrij potsierlijke gedachte, ik bedoel je maatje gaat dood en jij gaat jezelf ermee versieren, how sick is that! wanneer de overledenen dit zelf wil, fine by me... maar dit kan niet als de persoon het zelf niet wil. het gaat om de overledenen niet hoe mooi jij er uit ziet, ongeacht of het een "mooie herinnering" is....


anoniem schreef op 19-6-2004:
mischien dat je als een dode diamand meer opleverd dan een levende mens


Vincent Schuurs schreef op 19-6-2004:
Ik vindt dat iedereen gewoon zijn eige persoonlijke subjectieve mening mag zeggen. Ik vindt het trouwens een heel goed idee, want laatst was mijn maatje overleden en die wilde als boom verder, maarja dat kan niet. Ik heb wel eens iemand horen zeggen de bal is rond. Dus.....


Tineke schreef op 18-6-2004:
Ik vind dit een heel mooi idee. Mijn man is nog niet dood, maar als er een diamant van gemaakt kan worden, zie ik hem liever vandaag overlijden dan morgen.


Arianne schreef op 18-6-2004:
Ik lees meerdere malen dat mensen vinden dat dit niet zou moeten kunnen, in het kader van 'respect voor de dood'. Maar in diezelfde context wordt gesproken over 'een dooie aan je nek' e.d. dat komt niet echt overeen.

Ik vind het een mooi idee, waarom zou het getuigen van geen respect voor de dood? Het wordt je toch ook niet opgedrongen, als je het niet wil doe je het lekker niet, heel simpel.


tomtom schreef op 18-6-2004:
Wees blij dat we in Nederland naast deze diamant kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden. What about: tattoo met as, een hangertje met as daarin, verstrooien, as verwerkt in glas of een schilderij. Vrijheid blijheid! Laat iedereen zelf uitmaken hoe hij/zij zijn verlies verwerkt! Prima initiatief overigens. Ik geloof niet dat er voor een hoop mensen een mooiere optie beschikbaar is. Succes jongens! Wij zien elkaar ooit...waarschijnlijk als ik zelf gecremeerd ben :)


Roos schreef op 18-6-2004:
mooie gedachte,
een vorm van onsterfelijkheid??


Axel schreef op 18-6-2004:
Een overledene vermaken tot een schitterding aan het lijf van iemand anders... Het lijkt misschien wel een pieteitsvol gebaar, maar dat is het totaal niet. Het is smakeloos en proleterig. Platvloerse shagrokersemoties... Je zou eens op de loer moeten liggen bij dat bedrijf om te kijken wat er voor volk het pad op loopt...


Sjoerd schreef op 18-6-2004:
Ziek......een diamant maken van iemand die dood is geworden. alleen de gedachte al.


Rorik schreef op 18-6-2004:
zakkenrollers en berovers let op!!!! Voor je t weet steel je een dooie?


Niels schreef op 18-6-2004:
thom, mooie opmerking, ik hoop dat het cynisch bedoelt is...


K.U. schreef op 18-6-2004:
Ik zou het er wel in laten graveren dat er een overledene in zit, in geval van diefstal zal men zoiets meteen terug brengen.

Kortom, dit idee is belachelijk en toont geen enkel respect voor de dood.


Thom schreef op 18-6-2004:
Stof zijt gij en tot diamant zult gij wederkeren.


M. Janssen schreef op 18-6-2004:
Bizar & leguber


Flo schreef op 18-6-2004:
Ik vind t maar eng, normaal word je als je dood gaat in de fik gezet of in een klein hokje gedumt, maar nu moet je in nog een kleiner hokje zitten :-S, En stel je voor dat die diamant gejat word en iemand m krijgt die je niet mag...


marjolein schreef op 18-6-2004:
Wie wilt er nou dat degene die overleden is, dat die een diamant is? je bent geboren en gestorven als een mens, en zo moet het ook blijven.


maartje schreef op 18-6-2004:
Heel mooi! Zou graag eindigen als diamantje en voor altijd door stralen!Zou ik misschien het adres kunnen krijgen van waar dit kan?!


William Streaker schreef op 18-6-2004:
Er komt een moment dat een nabestaande verder moeten met zijn/haar leven. Het lijkt mij geen goed idee een dierbare je hele leven te blijven meeslepen.


Tom schreef op 18-6-2004:
Wat een achterlijke uitvinding. Je gat toch geen dooie om je nek hangen. Beetje onzin eigenlijk, vindt ik. En wat als je hem kwijt raakt...


Mw. Janssen schreef op 18-6-2004:
Ik vind het een mooie herinnering aan de overledene. Maar ik vind dat ten alle tijde de laatste wens van de overlede gerespecteerd moet worden en niet wat de nabestaanden mooi vinden.


Sylvain schreef op 8-11-2003:
Is gewoon prachtig, misschien wel wat duurder dan een gewone crematie of begrafenis maar het resultaat is dan ook iets blijvend voor de nabestaanden.


W.Woestenburg schreef op 13-4-2003:
Heb je je hele leven al een diamant willen hebben, ga je dood, wordt je er zelf een!
Dat schiet toch niet op?!


Speck schreef op 8-4-2003:
En zo wordt het toch nog een schitterende afsluiting!