DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-03-2003
GEDENKTEKEN VOOR SCHRIJVERS

Onder het motto 'Ode aan de doden' werd gisteren op diverse begraafplaatsen in Nederland vanwege de Boekenweek een ode gebracht aan de graven van schrijvers en dichters. Zorgvlied in Amsterdam deed er nog een schepje bovenop door de onthulling van de 'Gebroken Kolom', gedenkteken voor alle op Zorgvlied liggende schrijvers en dichters.


Het monument, een afgebroken kolom van marmer, werd onthuld door M.J. Alink, wethouder van cultuur van Amstelveen. Voor de onthulling was er een bijeenkomst in de aula van Zorgvlied met toespraken, muziek en de voordracht van het gedicht 'Als ik alleen wil zijn' door dichter Jan Clemens Lampe.

Het monument staat langs het hek van Zorgvlied, vlakbij de ingang, en is ook zichtbaar vanaf de weg. Op de grond voor het monument staan op kleine, vierkante tegels de namen van de dichters en schrijvers plus sterfjaar. Zo liggen op Zorgvlied onder andere: Annie M.G. Schmidt, Frans Kellendonk, Victor van Vriesland, Cissy van Marxveldt, Ischa Meijer, Alfred Kossmann en Dick Hillenius.

Na de onthulling kon met behulp van een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld boekje een literaire route worden gelopen langs de 30-tal graven van dichters en schrijvers die op Zorgvlied te vinden zijn. Deze route is verkrijgbaar op het kantoor van Zorgvlied.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


A.F.H. Nesvadba schreef op 3-5-2004:
De afgebroken boom is het gedenkteken voor vroegtijdige dood ( er had nog zo veel meer kunnen komen). De afgebroken kolom verwijst naar de dood ( de steunpilaar die het begeven heeft). Het aardige van de gebroken -klassieke - kolom op Zorgvlied is dat, anders dan op graven, ook de bovenkant van deze kolom nog aanwezig is. Deze ligt op de grond naast het nog staande deel en omsluit met deze een serie marmeren tegels met de namen van - nu klassieke - schrijvers en dichters. Kortom een klassiek symbool, een klassieke kolom, voor de Nederlandse Klassiekers.


W.Woestenburg schreef op 6-7-2003:
De afgebroken kolom is al sinds JAAR en dag een gedenkteken voor hen, wiens leven op jonge leeftijd, op wat voor manier dan ook, is afgebroken.
Om dit gedekteken nu dan te gaan bestempelen als een typisch gedenkteken voor schijvers en dichters, getuigd van een ongelooflijke domheid en botheid en arrogantie, dat gelóóf je toch niet?