DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-03-2003
BOEKEN, BOEKEN, EN NOG EENS BOEKEN

Het is u vast niet ontgaan, de boekenweek is begonnen en hoewel het thema dit jaar ‘leven en dood in de letteren’ is - allesomvattender kan bijna niet -, beperken uitgevers en boekhandels zich vooral tot de dood. Diverse speciaal op het thema geďnspireerde evenementen en bijeenkomsten worden dit jaar niet alleen georganiseerd door boekhandels en bibliotheken, maar ook door begraafplaatsen en uitvaartcentra.


Diverse uitvaartbedrijven grijpen de kans om dankzij het boekenweekthema hun ‘product’ onder de aandacht van het publiek te brengen. Wellicht in de hoop het imago - de een noemt het stoffig, de ander vindt het vooral morbide - op te krikken. Of dat lukt?

Zo heeft uitvaartverzekeraar en - verzorger Monuta alle Nederlandse bibliotheken en boekenwinkels die zijn aangesloten bij de stichting CPNB, aangeboden bij te dragen aan de invulling van het boekenweekthema. Dat doen ze door lezingen te geven over de rol van het
boek rond de uitvaart. Regels uit gedichten worden vaak gebruikt voor in de overlijdensadvertentie of voor op de rouwkaart en boeken spelen een rol bij de rouwverwerking. Ook zal Monuta op sommige plaatsen voorlichting geven over het vak van uitvaartverzorger.

Enkele evenementen willen we hier even noemen. Begraafplaatsbeheerders met literaire doden onder hun hoede, kunnen op zondag 16 maart bezoek verwachten van literatuurliefhebbers. Die dag is door de boekenbranche namelijk uitgekozen om een ode aan de doden te brengen. Uitsluitend dode schrijvers worden die dag om 12.00 uur met een bezoekje.

De begraafplaats met de meeste literaire doden is waarschijnlijk Zorgvlied in Amsterdam. Daar zijn een dertigtal graven te vinden van Nederlandse dichters en schrijvers. Om deze dichters en schrijvers te gedenken heeft de begraafplaats op 16 maart een speciaal programma met onder andere de onthulling van de ‘Gebroken Kolom’, gedenkteken voor alle op Zorgvlied liggende schrijvers en dichters en een literaire wandelroute langs hun graven.

In Utrecht tenslotte zal op zondag 16 maart ‘Orpheus aan de Oude Gracht’ plaatsvinden. Op diverse locaties langs de Oude Gracht vinden tal van activiteiten plaats. Schrijvers spreken over hun werk, maar er is ook theatersport, muziek, film, kunst en een galgenmaal.

Wie het totaaloverzicht wil van alle evenementen die tot 22 maart worden georganiseerd, gaat naar de site www.boekenweek.nl

Terug naar archief...