DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-03-2003
LIEVE OMA PLUIS

Het favoriete boek van Janneke van Straten

Ik weet niet of het míjn favoriete boek over de dood is, het is op dit moment wel het favoriete boekje van mijn dochtertje van vier. En voor mij een erg handig en gewenst boek, nu mijn schoonmoeder is overleden en mijn dochtertje daar weinig van begrijpt. Ik heb het over Lieve oma Pluis van Dick Bruna.


Mijn dochtertje is net zo verdrietig als Nijntje. Nijntjes oma Pluis is overleden, net zoals haar oma. Het boekje legt op eenvoudige wijze uit, in combinatie met de prachtige tekeningen van Bruna, dat oma Pluis niet meer ademde en dat opa pluis en een heleboel anderen toen heel verdrietig waren. Oma Pluis gaat in een kist, ‘waarin oma lekker lag', en wordt begraven in het bos, ‘onder 'n dekentje van mos en een steen waarin haar naam stond'.

Lieve oma Pluis gaat niet over wat dood precies is en of er een hemel is, want los van dat kinderen van vier dat toch niet begrijpen, waarom zou ik, die dat niet geloof, hen dat wijsmaken? Nee, het legt uit dat oma in gedachten altijd bij je blijft en dat het fijn kan zijn naar haar graf toe te gaan en er plantjes of bloemen neer te zetten...

en dan zei zij: ‘lieve oma...
als zij op dat plekje stond
en dan was het net, vond nijntje
net of oma haar verstond

----------------------------------------------------

Lieve oma Pluis is uitgegeven door Merci Publishing in Amsterdam, isbn 90 5647 171 6

Terug naar archief...