DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-03-2003
LIEVE OMA PLUIS

Het favoriete boek van Janneke van Straten

Ik weet niet of het míjn favoriete boek over de dood is, het is op dit moment wel het favoriete boekje van mijn dochtertje van vier. En voor mij een erg handig en gewenst boek, nu mijn schoonmoeder is overleden en mijn dochtertje daar weinig van begrijpt. Ik heb het over Lieve oma Pluis van Dick Bruna.


Mijn dochtertje is net zo verdrietig als Nijntje. Nijntjes oma Pluis is overleden, net zoals haar oma. Het boekje legt op eenvoudige wijze uit, in combinatie met de prachtige tekeningen van Bruna, dat oma Pluis niet meer ademde en dat opa pluis en een heleboel anderen toen heel verdrietig waren. Oma Pluis gaat in een kist, ‘waarin oma lekker lag', en wordt begraven in het bos, ‘onder 'n dekentje van mos en een steen waarin haar naam stond'.

Lieve oma Pluis gaat niet over wat dood precies is en of er een hemel is, want los van dat kinderen van vier dat toch niet begrijpen, waarom zou ik, die dat niet geloof, hen dat wijsmaken? Nee, het legt uit dat oma in gedachten altijd bij je blijft en dat het fijn kan zijn naar haar graf toe te gaan en er plantjes of bloemen neer te zetten...

en dan zei zij: ‘lieve oma...
als zij op dat plekje stond
en dan was het net, vond nijntje
net of oma haar verstond

----------------------------------------------------

Lieve oma Pluis is uitgegeven door Merci Publishing in Amsterdam, isbn 90 5647 171 6

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Milou schreef op 19-11-2008:
Leuk boekje. Zal hem zelf vast ook ooit moeten aanschaffen.


Sarah schreef op 4-10-2008:
ik ben nu 13 jaar en ik had dat liedje op een cd. Mijn moeder moest altijd huilen om dat liedje.. Ik heb heel veel geleerd van het liedje en ik kan me herinneren dat ik het heel mooi vond maar ik ben helaas de cd kwijt. Weet u misschien waar ik het liedje kan vinden?


wijsman schreef op 2-1-2005:
toen mijn moeder in 1999 overleed hebben wij dit nummer(liedje) van oma pluis in de kerk afgespeeld dit hebben we vooral voor de kinderen gedaan het maakt het allemaal wat begrijpelijker ondanks het verdriet ze hebben er veel aan gehad


mirjam schreef op 29-12-2004:
A.Shadow heeft zeker zelf geen kinderen en nooit meegemaakt dat iemand zo dicht bij een kind doodging. En anders hoop ik dat de kinderen heel goed opgevangen worden. Mirjam


melanie schreef op 19-10-2004:
de reactie van degene boven mij vind ik erg ongepast hoor! dit onderwerp is heel belangrijk en zeker om kinderen hierbij beter in te kunnen begeleiden..wees blij dat er methodes en boekjes zijn die ze bij dit proces kunnen helpen..als jij oot zoeits meemaakt zal je blij zijn DAT er mensen zijn die j kunnen helpen. en voor kinderen kan dat al zoeits zijnj als boekjes!


corina schreef op 1-3-2004:
ik vind het ook erg goed dat er aandacht besteed wordt aan dit onderwerp! kinderen worden vaak verkeerd begrepen ze bezig zijn met het verwerken van de dood! doormiddel van boeken kun je er met de kinderen over praten! ik vind het ook belangrijk dat er met kinderen over gepraat wordt die wat jonger zijn!


jose schreef op 28-2-2004:
Ik vind het juist erg goed dat er een site is over dit thema.
Ik ben nu voor school bezig met het thema rouwverwerking en merk dat het heel interessant is maar ook erg belangrijk.
Je moet goed weten hoe je dit aan kinderen moet uitleggen.


A shadow schreef op 29-12-2003:
Sorry hoor, maar wat is dit voor zielige site? Jesus hee, kom op! We gaan gezellig over de dood praten. Of we gaan een kijkje nemen bij een uitvaartcentrum als bejaarde.
Géweldig idee.. Zouden meer bejaarden moeten doen. Echt ontzettend leuk idee. Jesus man.. Waar gaat de wereld heen???