DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 11-07-2001
HERMAN KIEST VOOR ZICHZELF

Het schijnt groot nieuws te zijn, dus ook dood.nl ontkomt er niet aan: Herman Brood is overleden. Of 'eruit gestapt', want 'overleden' heeft een wat lijdzame ondertoon - als je overlijdt, overkomt het je - terwijl Herman Brood er zeer bewust voor gekozen heeft van het Hilton in Amsterdam te springen.

Omdat 'ie er geen zin meer in had', zoals op zijn afscheidsbriefje stond geschreven, of 'omdat het de laatste tijd lichamelijk heel slecht met hem ging', zoals het Journaal liet weten. Is het een moedige of een laffe daad van Brood? Ik vind het moedig, omdat ík het (nu) nooit zou durven. Tot een beslissing komen, de tocht naar het dak van het hotel, de laatste sigaret, de laatste gedachten, de sprong, de seconden tijdens je val, angst dat je de klap op de grond nog zult voelen … Ik vind het ook laf, want hoe slecht het je lichamelijk ook gaat en hoe weinig zin je ook nog hebt, het getuigt van meer moed als je het nog even uithoudt voor de mensen om je heen. Voor je kinderen bijvoorbeeld. Want het ergste zal het voor zijn nog jonge dochter zijn. Ik kan niet voor haar spreken en misschien heeft Brood het vooraf wel met haar besproken - 'papa wil dood, vind je het goed dat ik binnenkort van het dak van het Hilton spring? By the way: je kunt beter niet voor een opbaring kiezen' - maar waarschijnlijk lijkt me dat niet. Herman Brood heeft altijd precies gedaan wat ie wilde, konden we in Twee Vandaag horen. Dus ook in de dood. En of een voorbijganger of een Hilton-medewerker een 'vliegende Herman met bloederige landing' nu voor de rest van zijn leven op zijn netvlies heeft, zal Herman een rotzorg zijn. Herman deed wat ie wilde. (Anja Krabben)

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


chriskrass schreef op 11-7-2010:
Herman, ik begrijp hem heelemal, als het leven het niet meer waard is...kan je beter stoppen, Ga morgen naar zijn graf en bewonder hem nog steeds, hij heeft een diepe indruk achter gewlaten, RESPECT HIJ GAAF LICHT


jos balk schreef op 28-3-2009:
ja vind het niet goed wat hij deed hij liet zijn vrouw en kind achter hij was toch een nederlandse legende ik zal hem missen joseph


Laylaaa schreef op 23-2-2007:
Herman Brood doodgegaan door een sprongetje naar beneden. Ik vind het moedig ook een briefje te schrijven maar het is logisch het blijft dom om verslaafd te raken aan DRUGS en drank ...
Layla 12 jaar ( 2007 )


ingrid reitsema schreef op 3-9-2006:
Er is hier teveel aandacht aan besteed.Wel logisch meneer brood is een bekende nederlander (nu nog) en een persoonlijkheid die je niet kunt vergeten.

Hopenlijk komt er ooit nog een herhaling van het gesprek van herman brood met eo medewerker Henk binnendijk. uitgezonden op de avond van zijn doodssmaak. Heeft (nog) steeds een diepe indruk op me gemaakt.

Laf of moedig? Laat God daar maar een oordeel over vellen. Hij kent als geen ander de (laatste) gedachtengang van meneer Brood. En wat doe je zelf in de (nabije) toekomst?

Waar kom je voor te staan? Weet u het? Ik weet het niet.

Ik pas dus maar op met het veroordelen van H. Brood.
"misty schreef op 9-7-2005:
waarom zou je het uit houden voor je familie,
als het lichaam niet meer met jouw uithoud,

""je heb er goed aan gedaan""hoor herman,de werleld is toch naar de hoeren,en de politiek ligt op zijn kant,en mischien had je als je bleef leven,diep in de schulden geraakt, ,want het ziekenfonds paket is veranderd,""en je was op,
en de polities pakken nu drugs af van junkies en roken het zelf op,
rollen groten zaken op en verkopen het zelf, het is best lachen hoor met die klote maatschappij,jouw lichaam was op,
dat zegt het al je kon niet meer,
herman veel liefde,
een groet van onse tijdelijke hel,
hier op deze klote planeet!!!
""misty""


Jaap Hofman schreef op 3-10-2004:
Een mooi stukje tekst over een bijzonder persoon. Neem van mij aan dat mensen die zelfmoord plegen ziek zijn !!! dat lees ik eigenlijk helemaal niet in dit stuk. En al die cliche over wat zielig voor de kinderen enz. ik geloof daar niets van nl. mijn vader pleegde 12 jaar geleden zelfmoord en met mij gaat het prima !!! ik denk dat deze maatschappij daar ook een hoop in kan veranderen het taboe doorbreken wat op zelfmoord staat, gelukkig heb ik dat zelf gedaan ben er altijd heel openhartig over de zelfmoord van mijn vader, en vergeet niet ook hij was ziek net als al die anderen die zelfmoord pleegden.


nikita schreef op 1-10-2004:
Niet normaal zo een tekst, hoe moet dit voor zijn kinderen en vrouw zijn? Mijn vader heeft ook zelfmoord gepleegd en neem maar van mij aan, dit is niet leuk om te lezen en het doet heel erg pijn, vooral als het dan nog over je eigen vader gaat!


Willeke schreef op 27-11-2003:
Anja, je hebt geen idee van het leven!!


pim schreef op 28-7-2002:
schiterend geschreven! een beetje pittig maar wel lekker
haha.