DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-02-2003
AMERIKAANSE SOLDATEN WACHT CREMATIE

Als het aan de Amerikaanse bevelhebbers op het Pentagon ligt, zullen Amerikaanse soldaten die slachtoffer worden van een biologische of chemische aanval worden gecremeerd. Daarmee breekt het Pentagon met een eeuwenoude traditie waarbij alles in het werk wordt gesteld om de lichamen van overleden soldaten te repatriŽren in een met vlag bedekte kist.


In de mondiale discussies over een veilig internationaal rouwtransport is het Amerikaanse leger altijd een belangrijke partij geweest. Als geen ander heeft het Amerikaanse leger namelijk ervaring met het transporteren van overledenen. De burgeroorlog en de oorlogen in Vietnam, Korea, Irak, JoegoslaviŽ en recentelijk weer Afghanistan zorgden voor een grote expertise.

Het is ook het Amerikaanse leger dat de basis heeft gelegd voor de moderne balsemtechniek via de aderen tijdens de burgeroorlog. De transportmiddelen waren destijds niet zo snel. Wilden men het lichaam kunnen teruggeven aan de nabestaanden, dan was een conserverende behandeling vereist.

De aanstaande oorlog in Irak lijkt te breken met de traditie van repatriŽring van overledenen. Door de eventuele slachtoffers van biologische en chemische wapens te verbranden, hoopt men de levenden te beschermen. Het is nog niet duidelijk of het Pentagon zelf een crematorium hiervoor zal inrichten en hoe de as aan de familie zal worden overhandigd. Waarschijnlijk zullen er soldaten zijn met culturele en religieuze bezwaren, daar zal het Pentagon een antwoord op moeten zien te vinden. Als er gekozen zou moeten worden voor crematie, gebeurt dat alleen wanneer de alternatieven zijn uitgeput en ontsmettende behandelingen hun werking hebben gemist.

Van hogerhand werd nooit eerder toegestaan om gesneuvelde soldaten te cremeren. Binnen enkele weken hakt het Pentagon de knoop door.

Terug naar archief...