DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-02-2003
ZELFDODING OP WEBCAM

Een Amerikaanse jongen heeft een overdosis pillen genomen en stierf terwijl zijn webcam aanstond en andere mensen op de chatbox Internet Relay Chat toekeken. Brendon Vedas, een 21-jarige computerexpert uit Amerika, nam de fatale overdosis terwijl hij zijn toestand bijhield op een IRC chatbox onder de alias ‘Ripper’. Een twaalftal internetters keken mee. Zijn laatste woorden waren: “I told u I was hardcore.”


Vedas was aan het opscheppen hoeveel pillen en verdovende middelen tegelijk hij aan zou kunnen. Hij zegt in de chatbox dat hij grote doses klonopin, methadon, restoril and inderal heeft genomen, samen met marihuana and rum.

In een kopie van de tekst van die avond zou te lezen zijn hoe sommige van de leden van de chatbox hem aanmoedigen om meer pillen te nemen terwijl anderen hem zeggen voorzichtig te zijn, hem smeken 911 te bellen, of zijn moeder te halen die, volgens Brendons eigen zeggen, in een andere kamer zit. Toen hij buiten bewustzijn raakte, hebben sommige geprobeerd uit te vinden waar hij woonde. Internet Relay Chat is anoniem, niemand van de groep wist de achternaam van Brendon.

De broer van Vedas wil de mensen uit de chatbox voor de rechter slepen omdat zij hem zouden hebben aangemoedigd tot zijn drugsgebruik. Volgens de Amerikaanse politie zal er geen crimineel onderzoek worden verricht naar de leden van de chatbox. "De mensen die toekijken weten niet wat hij inneemt, hoeveel hij inneemt, wat de effecten zijn en of het dodelijk is," aldus een politieman tegenover het Amerikaanse dagblad The Arizona Republic. De tragedie heeft de discussie over het wel of niet censureren van internet nieuw leven ingeblazen.

Terug naar archief...