DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-02-2003
ZELFDODING OP WEBCAM

Een Amerikaanse jongen heeft een overdosis pillen genomen en stierf terwijl zijn webcam aanstond en andere mensen op de chatbox Internet Relay Chat toekeken. Brendon Vedas, een 21-jarige computerexpert uit Amerika, nam de fatale overdosis terwijl hij zijn toestand bijhield op een IRC chatbox onder de alias ‘Ripper’. Een twaalftal internetters keken mee. Zijn laatste woorden waren: “I told u I was hardcore.”


Vedas was aan het opscheppen hoeveel pillen en verdovende middelen tegelijk hij aan zou kunnen. Hij zegt in de chatbox dat hij grote doses klonopin, methadon, restoril and inderal heeft genomen, samen met marihuana and rum.

In een kopie van de tekst van die avond zou te lezen zijn hoe sommige van de leden van de chatbox hem aanmoedigen om meer pillen te nemen terwijl anderen hem zeggen voorzichtig te zijn, hem smeken 911 te bellen, of zijn moeder te halen die, volgens Brendons eigen zeggen, in een andere kamer zit. Toen hij buiten bewustzijn raakte, hebben sommige geprobeerd uit te vinden waar hij woonde. Internet Relay Chat is anoniem, niemand van de groep wist de achternaam van Brendon.

De broer van Vedas wil de mensen uit de chatbox voor de rechter slepen omdat zij hem zouden hebben aangemoedigd tot zijn drugsgebruik. Volgens de Amerikaanse politie zal er geen crimineel onderzoek worden verricht naar de leden van de chatbox. "De mensen die toekijken weten niet wat hij inneemt, hoeveel hij inneemt, wat de effecten zijn en of het dodelijk is," aldus een politieman tegenover het Amerikaanse dagblad The Arizona Republic. De tragedie heeft de discussie over het wel of niet censureren van internet nieuw leven ingeblazen.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


sandy schreef op 15-2-2010:
ik kan wel begrijpen dat velen met zelfmoord in hun kopje rondlopen. mensen krijgen soms erg veel tegenslag te verwerken op korte tijd. partner die wegvalt, financieel heel diepe put enz, kinderen die geplaatst moeten worden omdat je emotioneel in de knoop ligt.. ik snap het ergens wel. soms leren volwassenen hun kinderen niet om te praten over hun gevoelens waardoor deze eigenlijk niet weten wat en hoe en enkel denken aan zelfmoord. ik heb begrip voor die mensen want vroeg of laat kom je voor een moeilijke periode te staan. Velen onder ons zullen al gedacht hebben.. was ik nou maar even dood.. tot alles voorbij was... sommigen zijn sterk genoeg om te overwinnen anderen hebben de moed niet meer omdat ze te lang gevochten hebben...


diane schreef op 16-1-2010:
Nou ''IK''
Ik ben hem dus niet vergeten!
Ik heb nl kids in dezelfde leeftijd!!!!


jan schreef op 6-4-2008:
ik hoorde vandaag dat er weer een jong iemand, 14 jaar oud zelfmoord heeft gepleegt. Dit werd aangemoedigd op internet via een speciaal progamma waarin je je alles kan realiseren.Een soort reality of jour live. Zulke dingen moeten volgens de wet verboden worden en strafbaar kan worden geacht. Indien iemand een website met zulke onzin bouwt, is hij of zij er niet van bewust wat voor catastofale gevolgen voor de samenleving dit heeft.


jou schreef op 20-12-2007:
en dat vind je gek? het zijn en blijven domme mensen, die amerikanen...


Ik schreef op 13-12-2007:
....En een half jaar later is een ieder het weer vergeten!!!!!


peej schreef op 21-6-2007:
sorry hoor, maar eeh.... eigen schuld dikker bult!
op je 21ste zou je toch moeten weten wat de gevolgen zijn van het innemen van teveel en verschillende pillen?! Ik kan er geen medelijden mee hebben, hi heeft het zichzelf aangedaan


dp schreef op 17-6-2007:
wel een vreemde combinatie om zelfmoord te plegen, volgens mij is hij enkel aan de methadon bezweken,klonopin en restoril zijn slaappillen waarvan je in het ergste geval in coma kunt raken, inderal is iets voor de bloeddruk :-) weird echt weird


Uliantis schreef op 13-5-2007:
Whaha, die gast is niet goed bij z'n hoofd.. -.- Ik heb dat hele verhaal op internet gelezen, dat hele chat-gesprek bedoel ik. Op het laatst zaten er een stel hem op te jutten meer te nemen, en een paar raakten er in paniek! En weer een paar gingen maar weg uit angst voor strafbaarheid.. xD Omg, waar gaat het heen met de wereld?


diane schreef op 5-1-2007:
Lieve Brandon rest in peace.
je was nog zo jong..............
en onwetend


elize schreef op 9-10-2006:
best een beetje een apart verhaal.. je bent wel gek in je hoofd om dat te doen !!!
zoiets zal ik nooit doen en dan al voor een webcam..
groetjes elize..


stranger schreef op 16-5-2006:
ik vind het heel jammer...dat zulke dingens gebeuren..hij rust nu in vrede..laat het gewoon zo..en wat jullie moetem doen is bidden voor de rest die ook zulke neigengen hebben..hij heeft het al gedaan...en niemend heeft hier de schuld van...alleen hij.hij wou een eind aanmaken.hij zag het leven niet meer zitten...samen nmoeten we bidden voor de rest van de wereld.
stranger.


melissa schreef op 9-4-2006:
ik vindt het heel erg wat er is gebeurt,maar het was zijn eigen schuld,hij wou t0ch st0er doen tegenover andere mensen die hij helemaal niet kon, die mensen profiteren er wel van als iemand zo stoer doet,die vinden dat allemaal sjiek. maar nu moet u een kijken hoeveel pijn de familie heeft en hoeveel verdriet, en die mensen van de chatbox voor de rechter slepen heeft volgens mij niet zoveel nut,want het is prive en de mensen wisten dus niet wat hij inneemde en hoeveel en of het dodelijk was, die jongen kon veel zeggen maar of de mensen het geloven dat is de vraag. dit is mijn reactie, groetjes melissa


Sanneke schreef op 17-3-2006:
Ook ik wil even reageren... Heb niet alles gelezen, maar wel een groot deel.
Wat mij verbaast, is dat mensen die hem wilden ontmoedigen, en dus zowieso 'onschuldig' zijn, tog gewoon bleven kijken, waarom niet gewoon het gesprek verlaten?
Nou moet ik wel zeggen, ik vind dat niemand schuldig is, alleen Brandon zelf, ook al was hij misschien niet helemaal 'toerekeningsvatbaar' Hij heeft wel alles in huis gehaald, en ik denk dat hij genoeg wist over die zooi, om te weten dat als hij alles nam, hij zou overlijden.
Zelf heb ik een aantal keer een zmp gehad, en nou jah, zoals je zelf misschien wel begrijpt, allemaal 'mislukt' tot nu toe. Ik weet, voordat ik aan zoiets begin, dat ik niet sterk genoeg ben om het dusdanig door te zetten dat ik ook echt dood ga.
Sommige mensen vatten het daarom op als aandacht trekken, Zelf denk ik daar anders over. Ok voor een deel is het misschien een roep om aandacht, maar er schuilt zeker meer achter. De REDEN waarom ik het niet kan, is om de mensen die ik achter laat. Maar verder, ik heb niks te verliezen, in werk, opleiding en relaties niet.
Waarom ik dit allemaal vertel? Zodat je misschien kunt begrijpen, we weten niet de hele achtergrond van Brandon, we weten niet of hij het vaker geprobeert heeft of niet, en wat voor problemen hij eventueel had.
Veroordeel hem niet op wat hij gedaan heeft, maar denk ook aan HEM, waarom hij zoiets gedaan heeft, hoelang hij misschien al met dat idee heeft rondgelopen, en, misschien wel het belangrijkste, hoe hij zich voelde, toen hij wist dat hij het ging doen, en op welke manier.
Ik zeg, RESPECT voor Brandon, en dat hij nou (eindelijk?) rust mag hebben!

Groetjes, Sanneke


KRISTOF schreef op 15-3-2006:
Diana, ik vind je reactie héél egoistisch klinken, ik voel jouw woede en onbegrip...het is alsof je wil zeggen: "mensen die willen leven worden vh leven ontnomen en dan heb je er die kunnen leven en zich het leven ontnemen" ik begrijp je enigszins, maar je uitspraak vind ik grof..."mensen die zelfmoord plegen, zijn het leven niet waard?"

Eerder stel ik mij de vraag of het leven die jongen wel waard was....want vergeet niet:mensen kiezen niet om geboren te worden....en als het dan al niet mee zit wel dan kan ik best begrijpen dat er voor sommigen geen andere uitweg niet meer lijkt te zijn.


marieke schreef op 13-3-2006:
heel,heel soms snap ik dat mensen er een eind aan maken, maar voor een webcam?!nee,dan tik je niet!en die 12 mensen die mee keken, hebben die nog een straf gekregen omdat ze geen hulpinstanties gewaarschuwd hebben?


ik schreef op 1-2-2006:
Zeg waar kan je die chatlogs lezen dan??


Wallace schreef op 20-1-2006:
Diane wat ben je toch een harteloos monster- mensen zoals jij maken dat mensen zoals ik zelfmoord willen plegen.............shame on u for not(trying)to understand


sanne schreef op 10-11-2005:
Ik vind dat heel zielig! Als iemand niet lekker in zijn vel zit dan moet hij geholpen worden en niet aangemoedigd worden om nog meer pillen te gaan slikken!


louise schreef op 12-8-2005:
ik was op zoek naat hoeveel een webcam koste en daar zal ik plots dat artikel over die jongen! er is toch overal nog een uitweg oor dat imeand daarvoor zelfmoord moet plegen? Ik begrijp niet hoe een mens zichzelf kan vermoorden!


Danielle schreef op 3-7-2005:
Geen woorden voor..!


Liesbeth schreef op 27-6-2005:
ik heb die chatlogs van die jongen eens gelezen en ik vraag me af of het wel zelfmoord is geweest of een heel stom ongeluk. die jongen die zegt eerst ook waar hij ongeveer zit en dat als hij wegvalt hem moet komen opzoeken (heel erg stom). hij vertrouwde naar mijns inziens teveel op zn buddys in die room. Hij zegt op ergens ook op het laatst "told u i was hardcore" "u are so stupid" komt bij mij over alsof hij hun de schuld geeft dat ze niet gekomen zijn en zich op dat moment realiseerd dat hij te ver is gegaan. klinkt misschien hard maar zo komt het bij mij over en zeg nou zelf....als kijker weet je niet of hij de draak met je aan het steken is of niet (had ook gewoon water in de rumfles kunnen zitten)

Wat dat aangaat voel ik meer met die moeder van die jongen mee en hoop dat mijn zoon later zoiets nooit overkomt


demise schreef op 16-6-2005:
het is heel erg wat er gebeurd is.maar gebeurd is gebeurd.die jongen heeft zelf gekozen wat hij wou.we weten de juiste oorzaak niet tot zijn zelfmoord,dus moeten we niet zomaar comentaar geven.als je wanhopig bent en niet meer weet wat er met je gebeurd,kunnen dit soort zaken gebeuren.en ze moeten de mensen niet aanklagen die hebben deelgenomen aan het gesprek,zij wisten hier ook het fijne niet van.
ieder zijn mening hierover maar dat is mijn mening erover.
alvast mijn innige deelnemingen aan familie en vrienden.
grtz demise.


s schreef op 15-6-2005:
Mijn hart doet pijn als ik denk aan hoeveel verdriet die jongen gehad moet hebben. No lust for life.. Ik hoop dat het bij mij nooit zover komt. Ik heb al veel vrienden aan 'de andere kant'.. Ik hoop dat ik altijd goede mensen om me heen zal blijven hebben, die mijn leven de moeite waard maken. Ik probeer zelf ook zoiemand te zijn. En ik wens jullie allemaal hetzelfde toe.


Marie schreef op 15-6-2005:
echt zieliig voor die jongen.. Hij was gewoon fucked uP enzoo :(


pim schreef op 14-6-2005:
mensen zijn zielig die zelfmoord pleggenauke schreef op 25-5-2005:
ziekelijk..... beetje pillen slikken voor je webcam


-pnutboy-- schreef op 16-2-2005:
rippers laatste woorden waren eigenlijk

[05:04] <ripper> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~shoa
[05:04] <ripper> I'm fukcin
ReLaX-iMuS schreef op 22-11-2004:
Verschrikkelijk dat deze jongen het heeft laten zien aan anderen. Maar zoals wel meerderen zeggen zijn er zoveel mensen waaronder een deel van jullie (van de reacties) die niet begrijpen wat er met mensen kan gebeuren. Dit is helemaal niet alleen dat deze mensen ziek zijn, dat hoet helemaal niet. Er gebeuren zoveel dingen waarvan mensen niks weten, of willen weten omdat het niet in hun omgeving is gebeurd. Denk erom dat er gigantisch veel mensen zijn die er ook tegenaan hangen.

Greetz ReLaX


Malie schreef op 22-11-2004:
Dus als je zelf een levenlang lijdt mag je jezelf niet doden omwille van je nabestaanden? Wat een gelul. De dood moet op recept verkrijgbaar zijn zodat je menswaardig kunt sterven ipv je voor de trein te moeten gooien.
Bah, al die betweters en dubieuze praktijken om koste wat kost een mens in leven te houden!


tonny schreef op 1-11-2004:
ik keur ket niet goed.
maar wie weet wat voor problemen hij had.
mijn vrouw is op zeer jonge leeftijd overleden.
ik ben achter gebleven met een dochtertje van tien maand.
dan komen de problemen pas.
ik heb nog nooit gedacht aan zelfdoding.
ik begreep het nooit dat mensen dat deden maar als je echt in de problemen komt dan weet ik het niet zo zeker meer.de pijn is zo groot dat je soms zelf niet meer weet leven of de dood.


Sandra schreef op 12-10-2004:
Tuurlijk is het erg wat hij heeft gedaan maar misschien dacht hij dat zijn leven niets meer waard is. Misschien door eennzaamheid of iets dergelijks maar. Maar je moet niet naar andere mensen denken denk altijd eerst aan je zelf wat de gevolgen ervan zijn.. Ik zelf heb ook soms van die momenten om zelfmoord te plegen.... Niet omdat andere mensen iets zeggen maar omdat ik me eenzaam voel en heel veel problemen heb.. Maar verder zeg ik er niks over.. Ik hoop dat die mensen die zelfmoord willen plegen eerst nagaan denken over hoeveel je mensen om je heen pijn gaat doen ...

Groetjes (K)


scorpio schreef op 22-5-2004:
nooit spotten met zulke dingen,ik neig vooral bepaalde momenten het ook daadwerkelijk uit te voeren,maar ik kan het niet...daarom is dit een foute zaak echt waar


Imoan schreef op 13-5-2004:
Mensen alstjeblieft!
Hoe konden die mensen uberhaupt weten dat het echt was? Tuurlijk is het ziek om hem aan te moedigen, echt of niet echt... Maar om iemand daar voor aan te klagen!
Ripper had waarschijnlijk een klotebui of wilde gewoon opscheppen. Wie weet maakte het hem niet meer uit toen hij al een aantal pillen op had en wiet had gerookt. Verplaats je eens in zijn situatie... Het was een 'spelletje' met dodelijke afloop, maar zijn eigen idee.
Klotesituatie, maar ik ben niet van mening dat je hiervoor iemand als schuldige kan aanwijzen.
ImoanKim schreef op 7-5-2004:
Ik heb de chatlogs gelezen en vind dat de mensen die hem hebben aangemoedigd om meer te nemen toch zouden moeten worden aangeklaagd. De mensen die toekeken moesten konden mss niet gezien hebben hoeveel hij precies genomen had. Maar ze hadden zeker moeten zien dat het tevéél was!

Het is echt een zielig verhaal...


M. schreef op 6-5-2004:
Je denkt toch zeker niet dat je bewust kiest voor zelfmoord, stemmen in je hoofd laten je dingen doen, en helaas ook dit ding. Ik kan alleen maar zeggen, heb je last van psychoses NEEM JE MEDICIJNEN


gothic schreef op 27-4-2004:
never sigh for better world, it's allready composed played and told...
hiermee bedoel ik dat er mensen zijn die zeggen dat we er met zijn allen een betere wereld van kunnen maken, maar dat kan niet! Ik weet ook zeker dat hij al langer aan zelfmoord dacht.. zelfmoord is meestal een impuls, als je bijvoorbeeld langs een spoorwegovergang loopt en er komt een trein aan, dan spring je ervoor.. je gaat niet wachten tot er een trein aankomt! zo is dat bij hem ook ongeveer gegaan.. hij had de pillen in huis en mensen moedigeden hem aan, dan word het makkelijker! Die mensen die dat gedaan hebben mogen van mij vervolgt worden! het is niet dat ik het daar mee ens ben ofzo! maar iemand die zelfmoord wil plegen, doet dat vroeg of laat toch wel...


William schreef op 24-4-2004:
wauw, ontzettend lijp nietwaar.
Zelfdodig is een emotie, die meestal geuit word wanneer een persoon zich verschrikkelijk verkloot voelt.


1337 schreef op 21-4-2004:
DUDE YUR HARDCORE!!


ik schreef op 29-3-2004:
iedereen kan wel zeggen dat zelfmoord plegen DOM is.... denk eens na, probeer je te verplaatsen in de persoon, misschien denkt men hier dan anders over, mensen die je proberen tegen te houden... werkt niet! mensen die je begrijpen... dat helpt veel meer!!


willie schreef op 3-3-2004:
haha ziekuh gast!!


LvH schreef op 12-11-2003:
Be little, act big:
Dit was niet gepland, zijn hele dood niet...

Erg tragisch...
Voor meer informatie:
www.brandonvedas.com
(Rippers site, gemaakt door zijn broer na het overlijden van Brandon carl "ripper" vedas)
En de aanmoedigingen waren eigenlijk meer geintjes, als je de logs goed hebt gelezen...
Logs staan ook op www.brandonvedas.com


be little, act big... schreef op 24-10-2003:
Ik heb heel de conversatie gelezen van die avond, heel de chat... nog maar enkele dagen nadat het gebeurt was, samen met alle andere sites waar zijn broer en anderen in vertellen dat Brendon een moeilijk leven achter de rug had.. wat ik denk, is dat Brendon al langer van plan was om zelfmoord te plegen, hij moest alleen aangemoedigd worden...


Mooi zo schreef op 24-8-2003:
ale, u hebt nu uw zegje kunnen doen, wat gaat dat nu helpen? alsof mensen nu gaan zeggen, "ok, je hebt gelijk, ik zal het niet meer doen, ik zal iedereen helpen en van de wereld een beter plaats maken", nee dus e. Eender welke boodschap je ook over het internet verstuurt die over veiligheid over of wat dan ook gaat, niemand die hem er iets van aan gaat trekken, toch zeker jongeren niet, het is toch maar internet, niemand ziet je, niemand die weet wie je bent dus je kunt doen wat je wil. Dit zal altijd blijven gebeuren, ondanks welke maatregelen er ook genomen worden.


Faith schreef op 30-6-2003:
Ik ben het met Sjoerd eens,
door JULLIE MENSEN worden de mensen die zelfmoord plegen niet geholpen!
Jullie zijn zo gelukkig, en fantastisch, dat jullie niet naar die mensen omkijken!
RESPECT!
Wat voor ziekte iemand ook heeft, hoe iemand eruitziet of depressies heeft, RESPECT voor elkaar! Help elkaar man!
Deze dingen kunnen niet gebeuren zomaar!
SHAME YOU!
niet lachen!


Hanneke schreef op 16-6-2003:
Dit soort dingen gebeuren dagelijks, jongeren die elkaar ophitsen om freselijk gevaarlijke dingen te doen.
Stoer, stoerder, stoerst!
Dit is geen zelfmoord, dit is dom gedrag!


Daisy schreef op 14-6-2003:
"iemand die zelfmoord pleegt is het leven niet waard!" zegt 'Diana'.... ik dacht altijd dat iem die van zin is zelfmoord te plegen zware problemen en mogelijk een depressie had, en hulp nodig heeft, of in Brandon Vedas'geval, hulp nodig had


Sjoerd schreef op 14-6-2003:
een mens kan veel lijden in zijn leven. jullie alma en diana weten zeker niet hoeveel. dat jullie hem een loser noemen dat komt zeker omdat jullie rijk zijn en nooit pijn hebben gevoeld. ik hoop dat het jullie nog eens gebeurd. ik hoop voor jullie dat jullie voor camera doodgaan zodat we tenminste nog wat leuks hebben om te zien op tv.


Alma schreef op 12-6-2003:
Jaah sorry hoor maar ik vindt dat Diana hartstikke gelijk heeft.. die LOSER heeft zichzelf toch vermoord..!
Ik hoop ook dat hij flink wat heeft gevoeld, van zijn Enkele reisje naar dood.
Ik had liever andere mensen hier terug gehad!
XXX Alma


Diana schreef op 10-6-2003:
Lekker belangrijk... iemand die zelfmoord pleegt is het leven niet waard! In plaats van hem had ik mijn beste vriendin graag nog hier gehad en een moeder voor mijn nichtje... hopelijk heeft hij flink wat gevoeld van zijn trip to dreamland....


ryka schreef op 4-6-2003:
ik vind dat maar erg,zo aanmoedigen op internet voor heelveel pillen te pakken!!!eignelijk was die jongen maar dom om dat te doen,maar ik vind het erg voor die jongen dat hij dat heeft gedaan!ik zou niemand voor de rechter slepen want je weet niet het feine ervan!!!ik vind het alleen maar schandalig wat er gebeurd is!!dat is overdreven!!
dat was mijn eigen menig!!het was mijne eigen menig!!alvast bedankt om te lezen!!xxxxxx


Ryu schreef op 15-3-2003:
Ik vind dit echt ziek als het echt gebeurd is. Maar ja, we hebben het wel over Amerika!


Kees schreef op 13-2-2003:
Denken jullie nou echt dat dit waar is? Of die jongen heeft zelf alles in scène gezet en dit gesprek is echt (http://internetgossip.net/camboy.html) of zelfs dit gesprek is nep...

Groeten hoor! KeesRuud schreef op 13-2-2003:
Rust Zacht!


rebecca schreef op 13-2-2003:
ik heb het allemaal gelezen en vindt dat ze hem niet hadden moeten aanmoedigen maar om hun nou voor de rechter te trekken..als je het leest hoe hij trots is op zijn drugsgebruik vroeg hij er zelf om en is hij niet overleden door die aanmoedigingen...hij nam het allemaal vrijwillig


greetje schreef op 12-2-2003:
ik vind het heel naar maar die mensen die toekeken konden er nix aan doe en die jongen die de pillen slikten was oud en wijs genoeg denk ik want anders weet ik niet hoe hij aan die pillen komt


Denis schreef op 12-2-2003:
Ze aanklagen heeft geen zin; op het internet ben je altijd anders dan je normaliter zou zijn. Hij heeft er zelf voor gekozen, en waarschijnlijk was hij toch al van plan zelfmoord te plegen.


Susan schreef op 11-2-2003:
Sorry hoor maar volgens mij is hijzelf toch de verantwoordelijke voor zijn eigen leven he!Het is niet goed als mensen hem hebben aangemoedigd maar die jongen zal heel labiel geweest zijn als hij naar hen geluisterd heeft.


victoria schreef op 10-2-2003:
ik heb gelezen wat de meeste schreven en die zeiden dat hij moest stoppen dus moeten zij er ook voor boeten..??


suzanne boele schreef op 10-2-2003:
ik vindt het schandalig dat zoiets gewoon toegelaten is en ook nog is aangemoedigd.
ik ben er voor dat die twaalf mensen die toe zaten te kijken aangeklaagd worden.


christophe schreef op 7-2-2003:
ik vind het schandalig dat er mensen hem nog aangemoedigd hebben om meer te nemen.