DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-02-2003
AVRO BERAADT ZICH OP AMUSEMENT ROND DE DOOD

'Presentator Rolf Wouters wil het laatste taboe op televisie doorbreken met een amusementsshow rond de dood,' stond gisteren op de voorpagina (!) van De Telegraaf. Hij is niet de eerste, de inmiddels overleden Bart de Graaff had dit idee al veel eerder. De vraag is alleen of zoiets leuk kan zijn.


De werktitel van het programma van Wouters is 'Your own funeral'. Wouters zegt er onder andere dit over in De Telegraaf: "De deelnemers zien hoe familie en vrienden op hun overlijden reageren. Zo is het vaak verrassend hoeveel ze over iemand weten." Je vraagt je af hoe echt de reacties zullen en kunnen zijn, want, verzekert Wouters ons, "alle betrokkenen weten van tevoren waar het om gaat." En, stel hij ons gerust: "Het wordt absoluut niet stuitend of macaber."

Jaren geleden heeft Bart de Graaff op televisie, in een eenmalige aflevering, een quiz over en rond de dood uitgeprobeerd. Deelnemers konden een kist winnen en allerlei andere onderdelen voor hun eigen uitvaart. Het resultaat was vooral flauw en nauwelijks amusement te noemen. Dat zal de reden zijn dat het nooit tot een vervolg is gekomen.

Dan zie ik toch meer in het idee waar John de Mol al enkele jaren mee rondloopt, zoals hij herhaaldelijk in interviews heeft laten weten. De Mol wil een programma waarin stervenden hun laatste wensen kenbaar maken. Toegegeven, dat riekt naar voyeurisme en exploitatie van mensen die niets meer te verliezen hebben behalve hun laatste kans op 'fifteen minutes of fame'. Maar het zou in ieder geval een stuk taboedoorbrekender zijn dan Rolf Wouters die 'overlijdentje speelt'. De AVRO beraadt zich momenteel op het idee van Wouters.
(Anja Krabben)

Terug naar archief...