DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-02-2003
AVRO BERAADT ZICH OP AMUSEMENT ROND DE DOOD

'Presentator Rolf Wouters wil het laatste taboe op televisie doorbreken met een amusementsshow rond de dood,' stond gisteren op de voorpagina (!) van De Telegraaf. Hij is niet de eerste, de inmiddels overleden Bart de Graaff had dit idee al veel eerder. De vraag is alleen of zoiets leuk kan zijn.


De werktitel van het programma van Wouters is 'Your own funeral'. Wouters zegt er onder andere dit over in De Telegraaf: "De deelnemers zien hoe familie en vrienden op hun overlijden reageren. Zo is het vaak verrassend hoeveel ze over iemand weten." Je vraagt je af hoe echt de reacties zullen en kunnen zijn, want, verzekert Wouters ons, "alle betrokkenen weten van tevoren waar het om gaat." En, stel hij ons gerust: "Het wordt absoluut niet stuitend of macaber."

Jaren geleden heeft Bart de Graaff op televisie, in een eenmalige aflevering, een quiz over en rond de dood uitgeprobeerd. Deelnemers konden een kist winnen en allerlei andere onderdelen voor hun eigen uitvaart. Het resultaat was vooral flauw en nauwelijks amusement te noemen. Dat zal de reden zijn dat het nooit tot een vervolg is gekomen.

Dan zie ik toch meer in het idee waar John de Mol al enkele jaren mee rondloopt, zoals hij herhaaldelijk in interviews heeft laten weten. De Mol wil een programma waarin stervenden hun laatste wensen kenbaar maken. Toegegeven, dat riekt naar voyeurisme en exploitatie van mensen die niets meer te verliezen hebben behalve hun laatste kans op 'fifteen minutes of fame'. Maar het zou in ieder geval een stuk taboedoorbrekender zijn dan Rolf Wouters die 'overlijdentje speelt'. De AVRO beraadt zich momenteel op het idee van Wouters.
(Anja Krabben)

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


D A G O N schreef op 24-2-2003:
Ik wil meedoen? Waar kan ik me inschrijven?


Albert Bolink schreef op 21-2-2003:
Ik heb wel begravenissen meegemaakt waar men vrolijk was hoor! En waarom dan wel? Omdat men blij was dat de overledene verder lijden bespaard was gebleven. Het kan natuurlijk nooit de dood cq het verlies verzachten. Maar het helpt wel bij de rouwverwerking. En ik kan het weten want mijn moeke is zelf aan kanker overleden op 2/03/1998 en haar is gelukkig ook een verder lijden bespaard gebleven!


Jeanette schreef op 10-2-2003:
Ik ben het helemaal met Marianne eens. Ben net zelf m'n vader verloren en de emoties die dan los komen zijn gewoon super privé. Zelfs kijkcijfers zouden daar respect voor moeten hebben!


marianne schreef op 6-2-2003:
Ik vind het in een woord walgelijk, het idee alleen al dat men wanneer men een dierbare verliest men vrolijk moet zijn??? Waar zijn in deze tijd de normen en waarden gebleven??? Ik ben al geruime tijd werkzaam in de uitvaartwereld en in principe kan men wanneer men mij vraagt om de uitvaart van een dierbare te begeleiden alles, want het gaat er toch om, om de wensen van de overledene of de dierbare uit te voeren. Ik heb al heel wat meegemaakt, maar dat men vrolijk was terwijl men een dierbare had verloren nog nooit.