DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-02-2003
GEEN ZIELIG BOEK

Het favoriete boek van Sander van der Spek

Sjonge wat een vraag. Eerst heb ik mijn blik eens door de kast laten gaan en helaas moeten constateren dat ik weer gaten heb. Misschien moet ik toch eens gaan bijhouden aan wie ik alles uitleen.


Naast de strips van G.Raf Zerk van Dupuis staan er vooral boeken voor en over kinderen in de kast. Als je de troostgevende en relativerende teksten van Kahlil Gibran in de Profeet hebt gelezen gaat er toch niets boven het eenvoudige duidelijke verhaal van Oma Pluis van Dick Bruna of Derk Das van Susan Varley. Bijna niks mooiers toch, dan het verhaal van Derk voorlezen aan kinderen en hun familie bij een afscheid aan het graf of in een crematorium.

De vraag over de mooiste boeken in dit genre zetten me gelijk aan het denken over wat mooi of lelijk is, want mijn favoriete boek gaat over dode kindjes en daar is natuurlijk niets moois aan. Geen blote voetjes in het gras heet het; het staat vol met verhalen van ouders van overleden kinderen. Een boek vol ellende, medische fouten en gewoon pech, simpelweg pech.

Geen zielig boek, maar ik garandeer de lezer dat er zakdoeken bij nodig zijn om het verdriet, dat uit het boek opstijgt, op te deppen. Tijdens het lezen vallen er stiltes en dan denk je: waarom, waarom moeten mensen een kindje waar ze negen maanden naar uitkijken op de dag van de geboorte al afstaan? Ik heb de vraag nog steeds niet kunnen beantwoorden maar ben wel blij dat ik het boek ooit besteld heb. Door het lezen van dit boek heb ik meer inzicht gekregen in de gevoelens van ouders, grootouders en naaste omstanders, daardoor kan ik alleen maar hopen dat ik ze iets kan meegeven in de dagen dat ik erbij betrokken ben.

Geen blote voetjes in het gras en vergelijkbare boeken, geschreven door ervaringsdeskundigen, zouden verplichte kost moeten zijn voor alle werkers in de uitvaartwereld. Als het boek uit is blijft er vooral één gedachte hangen. En dat is dat we soms meer dan ons stinkende best moeten doen.

------------------------------------------------------------

Geen blote voetjes in het gras is uitgegeven door Stichting Lieve Engeltjes. Exemplaren zijn rechtstreeks te bestellen via internet op de site www.gopher.nl.

Sander van der Spek is uitvaartverzorger.

Terug naar archief...