DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 31-01-2003
DE DODE THUISHOUDEN

Het favoriete boek van Rinie Arts uit Groningen

vertelt over een man en een vrouw, beiden op leeftijd, die zo hun dagelijkse rituelen hebben. Een van die rituelen is dat hij ’s morgens koffie zet en dat zij dan nog even in bed blijft. Als zij de koffiedampen ruikt, staat zij op en gaat bij hem aan tafel zitten. Zo ook op deze ochtend.


Zij ruikt de koffie, staat op en ziet hem op de bank zitten. Vreemd. Maar zoals altijd begint zij tegen hem te praten, totdat ze nog eens goed naar hem kijkt en ziet dat hij dood is. En daar blijft hij de hele dag en de volgende nacht zitten. Er wordt niemand te hulp geroepen.

In De buitenkant van Meneer Jules, van Diane Broeckhoven, wordt die dag beschreven. Hij is weliswaar dood, maar zij doet alsof hij nog leeft. Ze gaat naast hem zitten, kijkt naar hem vanuit alle hoeken van de kamer, kust hem en praat tegen hem. Ze praat heel veel, want eindelijk, eindelijk heeft zij de kans hem te vertellen wat zij op haar hart heeft. Over de miskraam in Parijs in hun wittebroodsweken, maar vooral over de affaire die hij met een andere vrouw heeft gehad. Ja, zij heeft het allemaal geweten en heel goed in de gaten gehad dat hij iets met een ander had. En vol trots vertelt zij hoe zij aan die affaire een einde heeft gemaakt zonder dat híj dat in de gaten heeft gehad. Daarnaast loopt door het boek, een novelle van 78 pagina’s, het verhaal van een autistische buurjongen die in vakanties op bezoek komt.

Het is een bizar verhaal. Stel je voor: je geliefde is overleden en je houdt hem/haar nog een dagje thuis om hem/haar nu eindelijk eens de waarheid te vertellen. De dood wordt gebruikt als hét moment om de waarheid te openbaren. Het boek ontroert en schittert in zijn ontroerende eenvoud. Ik heb het gelezen alsof ik in een toneelstuk zat dat zich afspeelde binnen de vier muren van een kamer. Een favoriet boek. Een aanrader.

------------------------------------------------------------

De buitenkant van Meneer Jules van Diane Broeckhoven.
(The House of Books, Antwerpen/Vianen, 2001, isbn 90 443 0366 8)

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Missy schreef op 15-3-2006:
Het boek is een mooi voorbeeld over mensen die elkaar graag zien. Ik begrijp die vrouw wel hoor en natasja goed dat je nog even bij je moeder hebt gebleven.
Misschien was het dit wat je nodig had.


natasja schreef op 13-12-2005:
Lijkt mij ook een goed boek, ik ga er voor op uit.

5 minuten nadat mijn moeder stierf, ben ik onder de dekens gekropen en heb ik nog zo'n half uur dicht tegen haar aangelegen.
Daarna heb ik nog de nacht op een strecher in haar kamer geslapen, terwijl zij dood in een bed lag op een koelplaat.
De halve nacht heb ik naar haar gekeken, dit was tenslotte de laatste nacht dat ik haar nog kon zien.
Ook ik heb mijn hart op mijn manier gelucht door tegen haar aan te praten.
Echt mooi om het zo afgesloten te hebben.joke schreef op 6-3-2005:
lijkt mij een heel mooi boek


suze lanhuijzen schreef op 23-10-2004:
een heel mooi besluit van het leven om op zo"n manier afscheid te nemen van je man
ik heb ook de hele nacht tegen mijn man gepraat toen hij die nacht dood ging, hij kan het niet meer horen, maar het rouwproces voor je zelf gaat zo sneller als je nog iets kunt zeggen