DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 31-01-2003
DE DODE THUISHOUDEN

Het favoriete boek van Rinie Arts uit Groningen

vertelt over een man en een vrouw, beiden op leeftijd, die zo hun dagelijkse rituelen hebben. Een van die rituelen is dat hij ’s morgens koffie zet en dat zij dan nog even in bed blijft. Als zij de koffiedampen ruikt, staat zij op en gaat bij hem aan tafel zitten. Zo ook op deze ochtend.


Zij ruikt de koffie, staat op en ziet hem op de bank zitten. Vreemd. Maar zoals altijd begint zij tegen hem te praten, totdat ze nog eens goed naar hem kijkt en ziet dat hij dood is. En daar blijft hij de hele dag en de volgende nacht zitten. Er wordt niemand te hulp geroepen.

In De buitenkant van Meneer Jules, van Diane Broeckhoven, wordt die dag beschreven. Hij is weliswaar dood, maar zij doet alsof hij nog leeft. Ze gaat naast hem zitten, kijkt naar hem vanuit alle hoeken van de kamer, kust hem en praat tegen hem. Ze praat heel veel, want eindelijk, eindelijk heeft zij de kans hem te vertellen wat zij op haar hart heeft. Over de miskraam in Parijs in hun wittebroodsweken, maar vooral over de affaire die hij met een andere vrouw heeft gehad. Ja, zij heeft het allemaal geweten en heel goed in de gaten gehad dat hij iets met een ander had. En vol trots vertelt zij hoe zij aan die affaire een einde heeft gemaakt zonder dat híj dat in de gaten heeft gehad. Daarnaast loopt door het boek, een novelle van 78 pagina’s, het verhaal van een autistische buurjongen die in vakanties op bezoek komt.

Het is een bizar verhaal. Stel je voor: je geliefde is overleden en je houdt hem/haar nog een dagje thuis om hem/haar nu eindelijk eens de waarheid te vertellen. De dood wordt gebruikt als hét moment om de waarheid te openbaren. Het boek ontroert en schittert in zijn ontroerende eenvoud. Ik heb het gelezen alsof ik in een toneelstuk zat dat zich afspeelde binnen de vier muren van een kamer. Een favoriet boek. Een aanrader.

------------------------------------------------------------

De buitenkant van Meneer Jules van Diane Broeckhoven.
(The House of Books, Antwerpen/Vianen, 2001, isbn 90 443 0366 8)

Terug naar archief...