DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 15-01-2003
WE PUT THE FUN BACK IN FUNERAL

Het enige jammere is, dat de Sopranos nu dertien weken lang het veld moeten ruimen. Maar wat er tijdelijk voor in de plaats komt is zeker ook om voor thuis te blijven. Want eindelijk is het zover. Amerika is al aan het derde seizoen toe, maar vanaf maandag 20 januari is op Nederland 3 de in Amerika met Golden Globes en Emmy’s overladen serie ‘Six Feet Under’ te zien, het relaas van de familie Fisher die een uitvaartonderneming runt in Los Angeles.


Alan Ball, auteur van de film American Beauty, is de bedenker en medeschrijver van de serie. Wij citeren graag de VPRO-gids: ‘Het zal niemand verbazen dat er in Six Feet Under (evennals in American Beauty) wederom veel heilige Amerikaanse huisjes omver worden getrapt. Ook hier staat een disfunctional family in de schijnwerpers. Maar ook in andere opzichten vertoont de serie grote overeenkomsten met de film. Niet alleen door de sfeervolle muziek van Thomas Newman, of het filmische acteer- en camerawerk (vooral de openingstitels zijn voor een televisieserie ongeëvenaard mooi). Het is vooral de ongemakkelijke sfeer die Alan Ball weet op te roepen. Vanwege de setting zijn er natuurlijk veel macabere grappen en ook in de dialogen is het soms onduidelijk wat grappig is en wat niet. Maar het is de kracht van Ball dat niet alles ironie of satire is. De personages zijn er niet alleen om te lachen, ze weten ook te ontroeren.’

Op de site www.omroep.nl/nps/sixfeetunder/ is meer informatie te vinden over de serie. Ook zijn daar een drietal commercials te vinden, die een aardig beeld geven van de wijze waarop in Six Feet Under met gevoelige zaken wordt omgegaan: ‘Because your loved one deserves the very best in style and comfort’ (aldus een commercial voor een luxe rouwauto.) Of wat te denken van deze aanprijzing voor de balsemvloeistof Living splendor: For a body that’s firm yet flexible. For skin that begs to be touched. For the velvety appearance of actual living tissue: Living splendor, only real life is better.

Voor nog veel meer informatie, filmpjes, trailers, interviews met acteurs, ga naar de site van producent HBO.

Tenslotte, wat is er in aflevering 1 te zien?
Los Angeles, op de vooravond van kerstmis komt Nate Fisher Junior naar huis en wordt hij geconfronteerd met het plotselinge overlijden van zijn vader Nathaniel Fisher Senior, de patriarch van de familie en eigenaar van Fisher & Sons, begrafenisonderneming. Zijn dood zet de hele familie op zijn kop. Echtgenote Ruth en de kinderen Nate, David en Claire zien zich opgezadeld met de buitengewone verplichting om zo goed en zo kwaad de werkzaamheden van Fisher senior over te nemen. Nate Fisher junior heeft daar echter helemaal geen zin in. Hij heeft in het vliegtuig net een hartstochtelijke ontmoeting achter de rug met de mooie Brenda en is bovendien meer geïnteresseerd in het verbouwen van biologische groenten. Moeder Ruth is verwikkeld in een geheime affaire met haar kapper. Het overvalt haar nu weduwe te zijn. Zoon David blijkt meer dan bevriend met de zwarte politieman Keith en dochter Claire gedraagt zich als een rebelse puber.
Elke maandag, rond 23.15 uur, Nederland 3.

Na de eerste reeks van dertien afleveringen, is Sopranos weer aan de beurt, waarna in september de tweede reeks van Six Feet Under wordt uitgezonden.

Terug naar archief...