DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-01-2003
LANG LEVE... DE BEGRAFENISONDERNEMER

Dat wordt weer smullen morgen (woensdag 15 januari). Tenminste, voor de fan van de programma’s van Michiel van Erp. In de nieuwe serie ‘Lang leve...’ krijgen we ‘Lang leve... de begrafenisondernemer’ te zien.


Dat ouderwetse woord ‘begrafenisondernemer’ past wel bij de manier van filmen van Van Erp. (Nu ongeveer de helft van alle overledenen gecremeerd worden, spreken we liever van uitvaartondernemers.) Hij filmt gewone mensen in gewone situaties (hobby’s of beroepsuitoefeningen), maar in zijn documentaires blijkt keer op keer hoe bijzonder ‘gewone mensen’ vaak zijn. Het is ook Van Erps manier van filmen. Hij brengt mensen vaak in beeld in een soort van levend schilderij-kader, van afstand gefilmd, waarbij ook de, in details vaak veelzeggende, omgeving in het beeld is opgenomen. Van Erp heeft oog voor de eigenaardigheden van mensen, maar zijn onderwerpen worden nooit te kijk gezet.

In ‘Lang leve... de begrafenisondernemer’ belooft de Vara ons het volgende:
‘Achter de schermen van de uitvaartwereld. Portret van begrafenisondernemers die met hart en ziel de overlevende én de achterblijvende familie begeleiden in zware tijden. Terwijl de een het liefst nog een kam door haren van de overledene haalt, rijdt de ander liever de luxe wagen. Tijdens de opleiding voor uitvaartverzorger bezoeken de cursisten een kistenfabriek. Waarom een champagnekleurige voering? Die loopt in het zuiden des lands helemaal niet.’

Woensdag 15 januari, 23.15 uur, Nederland 3.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Speck schreef op 19-1-2003:
Verbazingwekkend dat er verder nog geen reacties, of zou ik zo snel herstellen en eerder bijgekomen zijn dan de rest van de kijkers"(uitvaartverzorgers)?
Als documentaire geslaagd hoor, daar heb ik niks over te zeggen.
Als uitvaartverzorger; wat een verschrikkelijke verzameling beelden zeg!
Volgens mij wordt hier het beeld bevestigd wat te veel mensen van de uitvaartwereld hebben, nl; onprofessioneel en oubollig.
Discussie over de best te hanteren term "opa of grootvader" alsof het gevoel weer ondergeschikt is geworden.
Als we vervolgens over het verschil tussen een uitvaartleider en een uitvaartverzorger met termen als gediplomeerd en boekhoudkunde gaan smijten val ik snikkend van de bank. En nu weet ik ook weer waarom ik niks met steenhouwers te maken wil hebben……..Stevige steensoort, lekker warme zalm lettertjes, wat een (verkoop) gelul. En het ging maar door; een kist die bijna van de baar “gealstublieft” wordt en net niet ter aarde stort. Met uitvalsverschijnselen heb ik me naar de tuin gesleept om mijn graf te delven. Ik wilde mijn naam niet meer horen in relatie met de uitvaartwereld. Net toen ik een stut weg wilde duwen kwam een buurman me redden, hij had al zoveel medelijden met me vanwege mijn werk, nu pas begrijp ik hem…………………………………. Wat een drama!

Speck