DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-01-2003
LANG LEVE... DE BEGRAFENISONDERNEMER

Dat wordt weer smullen morgen (woensdag 15 januari). Tenminste, voor de fan van de programma’s van Michiel van Erp. In de nieuwe serie ‘Lang leve...’ krijgen we ‘Lang leve... de begrafenisondernemer’ te zien.


Dat ouderwetse woord ‘begrafenisondernemer’ past wel bij de manier van filmen van Van Erp. (Nu ongeveer de helft van alle overledenen gecremeerd worden, spreken we liever van uitvaartondernemers.) Hij filmt gewone mensen in gewone situaties (hobby’s of beroepsuitoefeningen), maar in zijn documentaires blijkt keer op keer hoe bijzonder ‘gewone mensen’ vaak zijn. Het is ook Van Erps manier van filmen. Hij brengt mensen vaak in beeld in een soort van levend schilderij-kader, van afstand gefilmd, waarbij ook de, in details vaak veelzeggende, omgeving in het beeld is opgenomen. Van Erp heeft oog voor de eigenaardigheden van mensen, maar zijn onderwerpen worden nooit te kijk gezet.

In ‘Lang leve... de begrafenisondernemer’ belooft de Vara ons het volgende:
‘Achter de schermen van de uitvaartwereld. Portret van begrafenisondernemers die met hart en ziel de overlevende én de achterblijvende familie begeleiden in zware tijden. Terwijl de een het liefst nog een kam door haren van de overledene haalt, rijdt de ander liever de luxe wagen. Tijdens de opleiding voor uitvaartverzorger bezoeken de cursisten een kistenfabriek. Waarom een champagnekleurige voering? Die loopt in het zuiden des lands helemaal niet.’

Woensdag 15 januari, 23.15 uur, Nederland 3.

Terug naar archief...