DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 13-01-2003
GENERAAL PARDON IN ILLINOIS

George H. Ryan, gouverneur van de staat Illinois, heeft vandaag aan alle 167 gevangenen die in Illinois de doodstraf opgelegd hebben gekregen, generaal pardon verleend. Ze blijven wel in de gevangenis, maar er hangt hen geen executie meer boven het hoofd.


Ryan heeft deze beslissing openbaar gemaakt op zijn laatste werkdag als gouverneur. Hij vindt dat er in de loop der jaren te veel fouten zijn gemaakt in het doodstrafsysteem en dat de ultieme straf te willekeurig is toegekend.

Twee jaar terug, in 2000, besloot Ryan de uitvoering van de doodstraf in zijn staat op te schorten. Directe aanleiding was de zaak Anthony Porter jr. Die was in 1983 veroordeeld tot de doodstraf voor een dubbele moord. Zowel politie als rechtbank had grof gefaald in zijn zaak, maar dat kwam pas aan het licht toen een groep studenten onder leiding van hoogleraar journalistiek David Protess besloot de zaak te onderzoeken. Zij ontdekten al vrij snel dat Porter de dader niet kon zijn en wisten de echte dader (wiens naam al bekend was bij de politie) zelfs tot een bekentenis te krijgen, die op video werd vastgelegd. Porter werd onmiddellijk vrijgelaten.

Porter was niet het enige geval van dwaling in Illinois. Voor hem waren er al negen gevangenen uit de dodencel van Illinois vrijgelaten omdat ze onschuldig waren. En na Porter volgden er nog twee.

Na het opschorten van de doodstraf, benoemde Ryan een commissie die twee jaar de tijd kreeg om na te gaan wat er mis is met de praktijk van de doodstraf in zijn staat. Dat leidde tot een rapport met 85 aanbevelingen, én Ryans beslissing van vandaag om de 167 doodstrafgevangenen ín zijn staat in leven te laten.

Terug naar archief...