DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-01-2003
AUSTRALISCHE DR. DEATH VINDT WEER IETS UIT

Philip Nitschke, een Australische euthanasie-activist, ook wel de Australische dr. Death genoemd, laat weer van zich horen. Hij is in Amerika om op een euthanasie-conferentie in San Diego zijn nieuwste zelfdodingsapparaat te presenteren: een inhaleringsmachine waarmee de patiŽnt verdovende gassen kan inademen.


Nitschke, die er alles aan doet binnen de wet te blijven - euthanasie is verboden in AustraliŽ -, zegt dat de machine geschikt is voor therapeutische doeleinden, zoals het produceren van zuurstof, en kan daarom niet verboden worden. Tegen persbureau Reuter laat hij weten: ďEr komt een grote waarschuwing op de machine waarin staat dat wie er bepaalde chemicaliŽn in stopt, een zachte dood zal sterven. Het is wat cynisch, maar die strategie maakt elke juridische actie tegen de machine onmogelijk.Ē

Al eerder introduceerde hij de ĎExit Bagí. Dat is een plastic zak met een verstelbare sluiting die om de hals gedaan kan worden waarmee zieken in een terminaal stadium zelf een eind kunnen maken aan hun lijden. Overigens voor Nederland geen nieuw idee, de zelfmoordzak deed in Nederland al begin jaren negentig zijn intrede.

Nitschke werd een internationale bekendheid toen hij in 1997 in het noorden van AustraliŽ vier patiŽnten zelfmoord hielp plegen met behulp van een Ďbevrijding-computerí. De computer, die met een infuus was verbonden, legde de patiŽnten drie vragen voor over hun stervenswens en waarschuwde dat zij zouden sterven als zij bleven aangeven dat zij dit ook wilden. Na driemaal Ďjaí te hebben geantwoord, werd het dodelijk infuus toegediend.

Terug naar archief...