DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-01-2003
AUSTRALISCHE DR. DEATH VINDT WEER IETS UIT

Philip Nitschke, een Australische euthanasie-activist, ook wel de Australische dr. Death genoemd, laat weer van zich horen. Hij is in Amerika om op een euthanasie-conferentie in San Diego zijn nieuwste zelfdodingsapparaat te presenteren: een inhaleringsmachine waarmee de patiŽnt verdovende gassen kan inademen.


Nitschke, die er alles aan doet binnen de wet te blijven - euthanasie is verboden in AustraliŽ -, zegt dat de machine geschikt is voor therapeutische doeleinden, zoals het produceren van zuurstof, en kan daarom niet verboden worden. Tegen persbureau Reuter laat hij weten: ďEr komt een grote waarschuwing op de machine waarin staat dat wie er bepaalde chemicaliŽn in stopt, een zachte dood zal sterven. Het is wat cynisch, maar die strategie maakt elke juridische actie tegen de machine onmogelijk.Ē

Al eerder introduceerde hij de ĎExit Bagí. Dat is een plastic zak met een verstelbare sluiting die om de hals gedaan kan worden waarmee zieken in een terminaal stadium zelf een eind kunnen maken aan hun lijden. Overigens voor Nederland geen nieuw idee, de zelfmoordzak deed in Nederland al begin jaren negentig zijn intrede.

Nitschke werd een internationale bekendheid toen hij in 1997 in het noorden van AustraliŽ vier patiŽnten zelfmoord hielp plegen met behulp van een Ďbevrijding-computerí. De computer, die met een infuus was verbonden, legde de patiŽnten drie vragen voor over hun stervenswens en waarschuwde dat zij zouden sterven als zij bleven aangeven dat zij dit ook wilden. Na driemaal Ďjaí te hebben geantwoord, werd het dodelijk infuus toegediend.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


De Craecker Jerry schreef op 20-2-2008:
Er wordt veel te weinig gedaan rond zeldoding.Het leven biedt soms meer met de hulp van. De Craecker Roger R.I.P. 20/02/08


lauw schreef op 3-12-2006:
voor mij, dood is gewoon, en als iemand wil afscheid nemen, door omstandeheden, of veel reden, waarom niet?


De Craecker Roger schreef op 22-10-2006:
inderdaad is het een tot mijn grote ontsteltenis onbestaand recht dat een mens nog niet zelf kan beslissen tussen leven en dood - when life becomes a nightmare,let death make an end too it ...


elder schreef op 24-1-2003:
die man is hartstike gek maar no psnag later


Dģť schreef op 10-1-2003:
Ik weet dat het tegen iedere regel van een weldenkend mens in gaat.Maar ik vind dat iedereen het recht heeft om te beslissen wat hij/zij met zijn leven aan wil.En als iemand na lang wikken en wegen,want zo'n besluit neem je tenslotte ook niet zomaar,toch besluit dat het allemaal niet meer hoeft,wie zijn wij dan om dat tegen te houden.
Ik ben trouwens wel blij dat er van die mensen zijn zoals Philip Nitschke.
Of zien we met z'n allen liever mensen van flats springen,ook met alle gevolgen van dien.En wat te denken van de trein(die krengen rijden toch al nooit op tijd).En zo'n machinist die daar trauma's aan over kan houden,........is dat dan beter als het apparaat van Philip Nitschke??