DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 03-07-2001
DOOD VERKOOPT NIET

"Dood, kanker, aids, het verkoopt niet," vertelt uitgever Antoinette Kluwer van uitgeverij Ankh-Hermes in Doodgewoon 29. Toch blijven uitgevers de markt bestormen met boeken over de dood. Op elk gebied. Of het nu historische, beschouwende, praktische (hoe regel ik mijn uitvaart), hulpverlenende (hoe verwerk ik mijn rouw) of zweverige (over leven na de dood) boeken zijn, het aanbod is en blijft divers en groot. Enkele nieuwe titels nader bekeken.


Prettig sterven
Hanneke Groenteman voor haar programma De Plantage op bezoek bij Gerard Reve en vriend Joop Schafthuizen, vraagt aan Reve hoe het met de gezondheid gaat. Redelijk, laat Reve weten en hij vertelt over zijn dokter. 'Een dokteres', om precies te zijn, want vrouwen zijn beter, aldus Reve, die behandelen de hele mens.
Toch hoef je daar geen vrouw voor te zijn, want ook steeds meer mannen zijn de mening toegedaan dat in de medische wetenschap en bij de uitoefening van de geneeskunde 'de hele mens' te gemakkelijk uit het oog wordt verloren. Ook en vooral aan het sterfbed, waar veel dokters nog geneigd zijn te lang alleen maar met die ene (niet meer te genezen) kwaal bezig te zijn en aan het begeleiden van de stervende geheel niet toe te komen. Michael Murphy is hoogleraar klinische psychiatrie en huisartsengeneeskunde aan een Amerikaanse universiteit en is een pionier van de Amerikaanse Hospicebeweging. In In wijsheid sterven vertelt Murphy aan de hand van praktijkvoorbeelden uit zijn hospice hoe doktoren en andere hulpverleners het stervenden makkelijker kunnen maken vredig en zonder angst te sterven.

In wijsheid sterven van N. Michael Murphy verscheen bij Uitgeverij De Toorts in Haarlem. ISBN 90 6020 787 4. 248 p. f 39,90.

Cultuurgeschiedenis: weduwes
Over echte weduwes en onbestorven weduwes (weduwes waarvan de echtgenoot niet is gestorven maar weggegaan - naar een ander of het klooster), over machtige weduwes en wellustige weduwes. Daar gaat het 'wetenschappelijk verantwoorde' boek van Ariadne Schmidt over, Overleven na de dood. Weduwen in Leiden in de Gouden Eeuw. Wetenschappelijk verantwoord, want met veel noten en bronvermeldingen, zoals een goede wetenschapper dat behoort te doen, maar toch goed leesbaar met interessante verhalen van 'echte mensen', van vrouwen die een naam en een gezicht krijgen door de gegevens en verhalen die over hen in oude bronnen geboekstaaft staan.

Overleven na de dood van Ariadne Schmidt verscheen bij Samenwerkende Uitgeverijen Prometheus/Bert Bakker in Amsterdam. ISBN 90 3512 362 x. 332 p. f 49,50.

PoŽtisch sterven

leeg

straks trek ik vermoeid het deksel op mijn kist
als ik vergeten rust
niemand die mijn daden mist

het leren zelf was niet het doel op zich
maar leeg te leren zijn


Marina San Giorgi

Marina San Giorgi stierf in 1993 aan kanker. In de vijf jaar dat ze leefde met haar ziekte schreef ze honderden teksten en gedichten, voor haar het beste hulpmiddel om datgene wat haar overkwam te verwerken.
In 1994 verscheen een eerste selectie van haar teksten, onder de titel Een glimlach kwam vorbij. Na Vliegend naar het licht, uit 1999, verscheen onlangs De reis die ik reis. De gedichten en teksten van San Giorgi zijn direct en eerlijk. Confronterend en inspirerend, voor stervenden en (nog) niet-stervenden.

De reis die ik reis van Marina San Giorgi verscheen bij Lannoo Uitgeverij in Gorinchem. ISBN 90 2094 338 3. 98 p. f 24,13.

Terug naar archief...