DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-01-2003
JOUW EIGEN UITVAART

In het laatste nummer van het vakblad Uitvaart (december 2002) staat een opmerkelijk artikel over de nieuwste ‘rage’ in Amerika: de thema-uitvaart. Opgebaard in het decor van een gezellige, ouderwetse keuken? Of gaat de voorkeur uit naar een jazzcafé, of een barbecuefeestje? Alles kan.


Onlangs werd in Amerika op een uitvaartbeurs het nieuwste van het nieuwste gepresenteerd: op de beurs was een ‘Big Momma’s Kitchen’-uitvaart geënsceneerd. De luxe kist staat pontificaal in een gezellig ogende keuken. De kachel brandt, de afwas is net gedaan, de ijskast is goed gevuld en de chickenwings staan klaar voor het rouwbezoek. Het is een initiatief van Perpetua, een uitvaartbedrijf dat zich vooral op de afro-Amerikaanse markt richt. Perpetua spreekt van gepersonialiseerde uitvaarten en stelt in haar uitvaartcentra diverse thema-uitvaarten ter beschikking.

Ook de Amerikaanse kistenfabrikant Batesville, die veertig procent van de Amerikaanse markt in handen heeft, richt zich sinds enige tijd op de thematische uitvaart. Het bedrijf levert kisten waaraan allerlei voorwerpen kunnen worden toegevoegd, die met de overledene te maken hebben. Daarnaast levert Batesville complete opbaaruitrustingen waarmee een hobby, beroep of sterke voorliefde van de overledene kan worden uitgebeeld. Zo zijn er sets voor de extreme buitensporter, de jazzliefhebber, de militair et cetera.

Het lijkt nieuw en typisch Amerikaans om ook van de uitvaart een show te maken, maar niets is minder waar. De Amerikaanse schrijver Evelyn Waugh beschreef al in 1948 in zijn roman The loved one bizarre uitvaartrituelen waarbij overledenen in een voor hen typerende omgeving werden opgebaard, eventueel rechtop zittend achter het bureau of languit liggend op de sofa. En wat typisch Amerikaans betreft, onlangs liet het Nederlandse Live Expressions weten binnenkort te komen met belevingsconcepten voor begrafenissen. Zie Maak van je begrafenis een belevenis en het vervolg.

Terug naar archief...