DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-12-2002
DECEMBER FEESTMAAND

Het aantal executies in de Verenigde Staten is in 2002 weer licht gestegen nadat het de afgelopen drie jaar sterk was gedaald. In 2001 werden 66 mensen terechtgesteld, dit jaar 71. Elf daarvan in de laatste maand van het jaar, december, waarmee een nieuw record werd gehaald. De helft, 33, werd geŽxecuteerd in Texas, de staat waar George W. Bush gouverneur was voordat hij president werd, en de staat waar de meeste doodstraffen worden voltrokken.


De drukste 'death chamber' van Amerika (zie foto) staat in het stadje Huntsville. Sinds de herintroductie van de ultieme straf in 1976 zijn daar 288 mensen geŽxecuteerd. (In heel Amerika 820.) Zoín 450 anderen wacht hetzelfde lot.

Afgelopen juni besloot het Hooggerechtshof dat executies van geestelijk gehandicapten in strijd is met de grondwet. Minderjarigheid is echter nog geen reden clementie te verlenen en iemand levenslang te geven. Zo werd Napoleon Beazley als minderjarige veroordeeld tot de doodstraf en in mei van dit jaar geŽxecuteerd. Die executie haalde de internationale pers, evenals de executie van Karla Fay Tucker. Ondanks het feit dat ze zich geheel bekeerd had tot het geloof en steun en toeverlaat was van menig gedetineerde, kon zij niet op clementie rekenen van de toenmalige gouverneur George W. Bush. Op 3 februari 1998 beŽindigde een dodelijke cocktail van chemicaliŽn het leven van Tucker.

De Texas Department of Criminal Justice doet uitgebreid verslag van alle executies op haar eigen website. Daar kunnen onder andere de geplande executies worden nagelezen, de samenstelling van de laatste maaltijden die veroordeelden enkele uren voor de terechtstelling voorgeschoteld krijgen en wat de laatste woorden van de veroordeelde waren.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Peter schreef op 2-4-2007:
Is dat zo Hilde? En stel dat er een inbreker in je huis is. Iemand die ongevraagd je huis betreedt. En de politie wil je huis in om de inbreker te arresteren. Is de politie dan even fout? of stel dat iemand met 250 km/u over de snelweg rijdt en de politie moet 260 km/u rijden om deze persoon te kunnen arresteren, is de politie dan even fout?


*Hilde* schreef op 28-3-2007:
kijk ik vind het eigenlijk heel dom want als je iemand de doodstraf geeft ben je zelf toch even slecht zo zie ik het ik vind dat als hij iemand heeft vermoord ofzo dan moet je hem laten voelen wat hij heeft gedaan en als je hem dood dan weet hij ook niet dat hij iets verkeerd heeft gedaan, toch? dat is mijn mening


tom schreef op 24-3-2006:
dat is onzin man je gaat toch niet iemand doodstraf geven voor aleen dat er iemand pc heeft gehackt fuck bush klootzak het is mijn mening


FNW.Vink schreef op 26-8-2004:
Frank
De doodstraf is mogelijk bij veroordeelden, die gruwelijk
gemoord hebben. Dan hebben de nabestaande het recht hierop.
Echter niet voor mensen, die uit noodweer gehandeld hebben. En bij zwakbegaafde mensen.Chanti schreef op 12-11-2003:
Dit is dom!!je gaat tog niej segge dat je blij ben dat er meer mensen zijn vermoord!!
STOP DE DOODSTRAF!!Iedereen die vind dat dat niej goed is is helemaal GEK!!!!!!!!!!!
FUCK DA SCOTOE!!!!!!!!


J. Reichhart schreef op 2-1-2003:
"ik vind het erg dat je word veroordeeld voor de doodstraf voor aleen maar een pc hacken"

Dat is ook totale lariekoek, Huisman. Mocht je anders menen, dan hoor ik graag de naam en staat van de veroordeelde


huisman schreef op 28-12-2002:
ik vind het erg dat je word veroordeeld voor de doodstraf voor aleen maar een pc hacken als je dat hier doet krijg je aleen een boete als ze er achter komen