DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-12-2002
DECEMBER FEESTMAAND

Het aantal executies in de Verenigde Staten is in 2002 weer licht gestegen nadat het de afgelopen drie jaar sterk was gedaald. In 2001 werden 66 mensen terechtgesteld, dit jaar 71. Elf daarvan in de laatste maand van het jaar, december, waarmee een nieuw record werd gehaald. De helft, 33, werd geŽxecuteerd in Texas, de staat waar George W. Bush gouverneur was voordat hij president werd, en de staat waar de meeste doodstraffen worden voltrokken.


De drukste 'death chamber' van Amerika (zie foto) staat in het stadje Huntsville. Sinds de herintroductie van de ultieme straf in 1976 zijn daar 288 mensen geŽxecuteerd. (In heel Amerika 820.) Zoín 450 anderen wacht hetzelfde lot.

Afgelopen juni besloot het Hooggerechtshof dat executies van geestelijk gehandicapten in strijd is met de grondwet. Minderjarigheid is echter nog geen reden clementie te verlenen en iemand levenslang te geven. Zo werd Napoleon Beazley als minderjarige veroordeeld tot de doodstraf en in mei van dit jaar geŽxecuteerd. Die executie haalde de internationale pers, evenals de executie van Karla Fay Tucker. Ondanks het feit dat ze zich geheel bekeerd had tot het geloof en steun en toeverlaat was van menig gedetineerde, kon zij niet op clementie rekenen van de toenmalige gouverneur George W. Bush. Op 3 februari 1998 beŽindigde een dodelijke cocktail van chemicaliŽn het leven van Tucker.

De Texas Department of Criminal Justice doet uitgebreid verslag van alle executies op haar eigen website. Daar kunnen onder andere de geplande executies worden nagelezen, de samenstelling van de laatste maaltijden die veroordeelden enkele uren voor de terechtstelling voorgeschoteld krijgen en wat de laatste woorden van de veroordeelde waren.

Terug naar archief...