DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-11-2002
NECROCAM OP INTERNET

Overgoten met verdriet staat Necrocam dichter bij een psychodrama van Ingmar Bergman dan bij een Wes Craven horrorfilm.


De VARA heeft de film Necrocam, die eerder op televisie is uitgezonden, op het net gezet. Necrocam, ondertiteld in het Engels, is te vinden op www.vara.nl/necrocam.

De New York Times van 25 november besteedt er aandacht aan. Enkele citaten uit het stuk:

Het centrale en nogal macabere thema is eigenlijk het minst interessante element van de film. Overgoten met verdriet staat Necrocam dichter bij een psychodrama van Ingmar Bergman dan bij een Wes Creaven horrorfilm. Dana Nechustan, de regisseur van de film, heeft haar acteurs in een flets blauw licht gezet dat de droeve toon verdiept. Vara-medewerker Jan Rutger Achterberg zegt dat de film gaat “over mensen die hun geliefden gedenken in nieuwe tijden, in een nieuw tijdperk, met nieuwe media.”

De film geeft goed weer hoe de hedendaagse cultuur is doordrongen van technologie, inclusief internet. Dit is het dagelijks bestaan van onze jeugd. De jonge mensen in de film communiceren door middel van sms’jes, spelen computerspelletjes, en leggen hun belofte (om een webcam te installeren in de kist van degene die als eerste sterft) vast op een videocamera. Voor hen is technologie een verlenging van het leven. Dus is het alleen maar logisch dat cyperspace ook een rol speelt in de dood.

Ook al lijkt Necrocam futuristisch, het is gegrondvest in het heden. Internet is het onderkomen geworden van ontelbare gedenktekens voor de doden. Enkele uitvaartondernemers zijn begonnen uitvaartdiensten op het net uit te zenden zodat zij die niet in staat de dienst bij te wonen deze toch kunnen volgen. En het net is bezaaid met webcams die constant gericht zijn op alles, van een tarantula tot aan ateliers van kunstenaars.

Terug naar archief...