DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-11-2002
PUBLIEKE AUTOPSIE DOORGEGAAN

Het was geen 33-jarige vrouw, maar een man van begin vijftig, een kettingroker en alcoholist die aan het eind van zijn leven twee flessen whisky per dag dronk, die woensdagavond voor een publiek van 500 nieuwsgierige Londenaren werd opengesneden.


Hoewel de Britse regering eerder had laten weten dat de Duitse patholoog Gunther Von Hagens hiermee de wet overtrad, is er niets gedaan de publieke autopsie, die zelfs diezelfde avond nog rond middernacht op Channel 4 werd uitgezonden, tegen te houden. Dat wil nog niet zeggen dat Von Hagens hier zo maar mee wegkomt, aldus een inspecteur van het Engelse Department of HealthTimes.

Volgens Channel 4 hebben tientallen mensen gebeld om te klagen. Kijkers vonden de beelden ‘obsceen’, te aanschouwelijk en niet geschikt om uit te zenden.

Gunther von Hagens laat in de Times weten dat hij het publiek aandachtiger vond dan een gemiddeld publiek van studenten. “De reactie van het publiek deed me veel plezier, de mensen waren stiller dan studenten en stelden goede vragen.”

Volgens Hugo Verbrugh, tot voor kort medisch ethicus maar onlangs gepensioneerd, zouden dergelijke openbare autopsies zeker ook in Nederland aanslaan. Dat liet hij weten op Business Radio. “Vroeger hadden we op het anatomisch instituut open dagen voor het publiek, het publiek stroomde dan toe. Mensen renden vooral naar de ruimten waar de lichamen lagen voor obductie.”

Terug naar archief...