DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-11-2002
PUBLIEKE AUTOPSIE DOORGEGAAN

Het was geen 33-jarige vrouw, maar een man van begin vijftig, een kettingroker en alcoholist die aan het eind van zijn leven twee flessen whisky per dag dronk, die woensdagavond voor een publiek van 500 nieuwsgierige Londenaren werd opengesneden.


Hoewel de Britse regering eerder had laten weten dat de Duitse patholoog Gunther Von Hagens hiermee de wet overtrad, is er niets gedaan de publieke autopsie, die zelfs diezelfde avond nog rond middernacht op Channel 4 werd uitgezonden, tegen te houden. Dat wil nog niet zeggen dat Von Hagens hier zo maar mee wegkomt, aldus een inspecteur van het Engelse Department of HealthTimes.

Volgens Channel 4 hebben tientallen mensen gebeld om te klagen. Kijkers vonden de beelden ‘obsceen’, te aanschouwelijk en niet geschikt om uit te zenden.

Gunther von Hagens laat in de Times weten dat hij het publiek aandachtiger vond dan een gemiddeld publiek van studenten. “De reactie van het publiek deed me veel plezier, de mensen waren stiller dan studenten en stelden goede vragen.”

Volgens Hugo Verbrugh, tot voor kort medisch ethicus maar onlangs gepensioneerd, zouden dergelijke openbare autopsies zeker ook in Nederland aanslaan. Dat liet hij weten op Business Radio. “Vroeger hadden we op het anatomisch instituut open dagen voor het publiek, het publiek stroomde dan toe. Mensen renden vooral naar de ruimten waar de lichamen lagen voor obductie.”

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Glenda schreef op 5-3-2007:
hoi kimberly
ben al een tijdje opzoek naar de snijkamer bij wijze van spreke... ik wil er heel graag naartoe voor mij opleiding (verzorgende/verpleegkundige) kun jij me misschien vertellen waar t precies is en hoe ik in contact kan komen
alvast bedankt
groetjes Glenda


Marcel schreef op 8-1-2007:
Live autopties hier in Nederland daar ben ik ook voor! Het is natuurlijk heel interessant om zoiets een keer mee te maken.

Waar het ook is, ik zorg dat ik op de voorste rij kom!

Groetjes,


Ron schreef op 15-3-2005:
Een autopsie is toch geen publiek vermaak?. Zou me kunnen voorstellen, dat er speciaal medisch themakanaal is, waarop dit soort beelden kunnen worden vertoond. Jwe voorkomt hiermee dat niets vermoedende kijkers met dit soort zaken worden geconfronteerd.Kimberley schreef op 13-3-2005:
heey mensen! ben afgelopen donderdag naar de snijkamer geweest voor mijn opleiding..doe schoonheidsspecaliste en t was heel interessant maar ook best smerig..overal lichaamsdelen enzo van overleden mensen...niet mijn ding maar k heb er heel veel van geleerd!!! nou groetjes!!


Christa schreef op 20-2-2005:
Erg jammer dat ik het niet heb gezien. Moet dit jaar zelf naar de snijkamer en het lijkt me erg interessant. Als je er niet naar wilt kijken kan je inderdaad genoeg andere dingen kijken.


nadie schreef op 26-9-2004:
ik vind dat het best vaker op tv mag komen vind dit heel interssant en dat zouden mensen niet denken want ben nog maar 16 maar ja ik vind dat dit ook wel op rtl4 mag komen een progamma er zijn genoeg mensen die dit intressant vinden


Aad schreef op 27-12-2003:
Daar geloof ik dus niets van, dat het Radboud ziekenhuis even 3 lijken klaar legt voor nieuwsgierigen.


Malou Strik schreef op 25-12-2003:
HEEEL interessant hoor! Ik vind dat het best mag op tv, en als je het liever niet ziet dan zap je naar een andere zender. Ik ben een tijdje geleden in het Anatomisch Museum bij het Nijmeegse Radboud ziekenhuis geweest. indrukwekkend wat je daar allemaal ziet. Ook mochten we naar de snijkamer waar drie lijken voor ons klaar lagen om bekeken te worden. Zoiets is echt interessant en zeker ook leerzaam voor mensen die er van houden. Van mij mag er meer van op de tv komen, ook in Nederland. Mensen die er niet van houden moeten maar gewoon niet kijken. Ik hou ook niet van sience fiction of actiefilms, dan zet ik de tv toch ook over op een ander kanaal??????!!!!!!!!!!