DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-11-2002
GEZOCHT: TERMINAAL ZIEKE PATIëNT

Patholoog Gunther von Hagens, die al jaren volle tentoonstellingszalen trekt met zijn plastinaten (geplastineerde stoffelijke overschotten), laat weer eens van zich horen. Woensdag 20 november heeft hij in Londen, waar zijn tentoonstelling Körperwelten nu te zien is, een openbare lijkschouwing gehouden. Zo’n driehonderd mensen konden, na betaling van 12 pond, getuige zijn van de autopsie van een 33-jarige Duitse vrouw.


In de zestiende eeuw waren anatomische theaters waar publieke autopsies werden gehouden, heel gewoon, staat op de site van Körperwelten te lezen. ‘Na 200 jaar lang de wonderen van het menselijk lichaam gedeeld te hebben met leken, werden autopsies steeds meer beperkt tot een exclusieve medische elite. Vandaag zijn alleen studenten geneeskunde en artsen uitverkoren autopsies bij te wonen.’ Von Hagens wil dit ‘recht’ graag teruggeven aan de gewone burger. Morgen begint hij daarmee. De mensen willen het zelf, aldus de patholoog, wat overigens hét argument is waarmee hij tot nu toe al zijn acties rechtvaardigt: de donoren willen zelf zo te kijk staan en de bezoekers kijken er graag naar. Hij heeft bezoekers aan zijn tentoonstelling laten kiezen voor of tegen een openbare autopsie. Een grote meerderheid koos voor.

Hij wil wel duidelijk stellen dat het doel van dergelijke openbare autopsies zuiver professioneel is, namelijk om de doodsoorzaak te ontdekken en eventuele abnormaliteiten op te sporen. En uiteraard heeft de donor toestemming gegeven.

Op de site van Körperwelten staat ook nog de volgende oproep te lezen:

‘Professor Gunther von Hagens, oprichter en hoofd van het Institut für Plastination, zoekt een terminaal zieke patiënt die beried is zijn lichaam na zijn dood beschikbaar te stellen om ontleed te worden en vervolgens weer opgebouwd tot een ‘supermens’, terwijl elke stap wordt vastgelegd door televisiecamera’s.’

Wie meer wil weten of zich wil aanmelden: www.koerperwelten.com

De tentoonstelling in Londen is nog tot 9 februari 2003 te zien in de London Atlantis Gallery.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Ronald schreef op 23-1-2007:
Ik ben naar de tentoonstelling in brussel geweest.
Maar ik vind het geen circus!
Maar zeer intrsant.Je ziet echt hoe prachtig de mens in erlkaar zit.
Echter groter dan die tentonstelling in brussel hoeft het voor mij niet.inge maas schreef op 12-5-2004:
Ik ben naar de tentoonstelling in Hamburg geweest en vond het heel indrukwekkend. Ik doe mijn profielwerkstuk over Gunther von Hagens.Ik ben er achter gekomen in het tegengestelde van wat gunther von hagens in dit stuk zegt:'de donoren willen zelf zo te kijk staan' Dat hij lichamen van mensen heeft die zich helemaal niet als donoren hebben opgegeven. zijn acties zijn dus helemaal niet rechtvaardig. Inge


Wendy schreef op 5-2-2004:
Ik ga in september van dit jaar een cursus tot obductieassistent volgen. En ik vind dat dit soort tentoonstellingen echt niet kunnen! Het lijkt wel een soort circus. Obducties behoren professioneel te gebeuren en niet met een publiek van 300 man er om heen.


ben schreef op 20-6-2003:
ik ben ook op de tentoonstelling geweest en vond het mega bangeLIJK!!!!!


Silky schreef op 10-3-2003:
Ik ben naar Körperwelten gaan kijken en ik ben zeer blij dat ik het gezien heb, wetenschappelijk gezien vind ik het een prachtwerk, ethisch gezien... tja das weer een ander paar mouwen natuurlijk...


stefan schreef op 17-12-2002:
ik ben daar geweest op de tentoonstelling en het is heel bewerkelijk ,waar ligt de grens.maar het is interresant . stefan


vivienne burdon schreef op 4-12-2002:
I'm interested in what u have on the web.I don't really understand your language
but I can grasp what you are about.albert bolink schreef op 26-11-2002:
Is er dan niets meer heilig rond om de dood? Eerst was het nog de opgraving van Pim Fortuyn, nu al een obductie. Wat is de volgende stap. Iemand die voor de ogen van camera's een zelfmoord pleegt! Je moet er toch niet aan denken.