DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-11-2002
GEZOCHT: TERMINAAL ZIEKE PATIëNT

Patholoog Gunther von Hagens, die al jaren volle tentoonstellingszalen trekt met zijn plastinaten (geplastineerde stoffelijke overschotten), laat weer eens van zich horen. Woensdag 20 november heeft hij in Londen, waar zijn tentoonstelling Körperwelten nu te zien is, een openbare lijkschouwing gehouden. Zo’n driehonderd mensen konden, na betaling van 12 pond, getuige zijn van de autopsie van een 33-jarige Duitse vrouw.


In de zestiende eeuw waren anatomische theaters waar publieke autopsies werden gehouden, heel gewoon, staat op de site van Körperwelten te lezen. ‘Na 200 jaar lang de wonderen van het menselijk lichaam gedeeld te hebben met leken, werden autopsies steeds meer beperkt tot een exclusieve medische elite. Vandaag zijn alleen studenten geneeskunde en artsen uitverkoren autopsies bij te wonen.’ Von Hagens wil dit ‘recht’ graag teruggeven aan de gewone burger. Morgen begint hij daarmee. De mensen willen het zelf, aldus de patholoog, wat overigens hét argument is waarmee hij tot nu toe al zijn acties rechtvaardigt: de donoren willen zelf zo te kijk staan en de bezoekers kijken er graag naar. Hij heeft bezoekers aan zijn tentoonstelling laten kiezen voor of tegen een openbare autopsie. Een grote meerderheid koos voor.

Hij wil wel duidelijk stellen dat het doel van dergelijke openbare autopsies zuiver professioneel is, namelijk om de doodsoorzaak te ontdekken en eventuele abnormaliteiten op te sporen. En uiteraard heeft de donor toestemming gegeven.

Op de site van Körperwelten staat ook nog de volgende oproep te lezen:

‘Professor Gunther von Hagens, oprichter en hoofd van het Institut für Plastination, zoekt een terminaal zieke patiënt die beried is zijn lichaam na zijn dood beschikbaar te stellen om ontleed te worden en vervolgens weer opgebouwd tot een ‘supermens’, terwijl elke stap wordt vastgelegd door televisiecamera’s.’

Wie meer wil weten of zich wil aanmelden: www.koerperwelten.com

De tentoonstelling in Londen is nog tot 9 februari 2003 te zien in de London Atlantis Gallery.

Terug naar archief...