DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-09-2002
NOGMAALS: UITVAARTEN VIA INTERNET

Een crematie volgen via internet, is (in Nederland) een dure kwestie, legt Peter van Schaik elders op deze site uit. Begrafenissen volgen per internet kost in Australië slechts 60 dollar.


Onlangs werden in Australië twee begrafenissen per internet uitgezonden. Bij één begrafenis ging het om familie en vrienden in Canada die de uitvaart zo toch live konden uitmaken. Die kregen een wachtwoord waarmee kon worden ingelogd. De ontvangst in Canada was goed. Zowel qua beeld als geluid. De prijs kan zo laag zijn omdat er webcams worden gebruikt met vaste cameraposities, die niet door ‘dure werknemers’ worden bediend.

Een reactie gevraagd van Peter van Schaik, de initiatiefnemer van de crematie via internet, die aanmerkelijk duurder uitkomt. “In Australië betreft het begrafenissen. Dat is anders. Ruim voordat de crematie plaatsvindt moeten wij de opstelling maken, d.w.z. camera’s neerzetten, kabels trekken, de computer installeren, een proeftest draaien et cetera. Hierdoor kan het crematorium minder uitvaarten aannemen in een middag omdat de aula langer in gebruik is. Dit moet gecompenseerd worden in de prijs. Begrafenissen daarentegen vinden plaats bij verschillende graven.”

“Het kan inderdaad veel goedkoper door gewoon een vaste camera te monteren. Op die manier kan er veel op arbeidskosten worden bespaard en ook op de voorbereiding. Het gaat wel ten koste van de kwaliteit en je accepteert dan het risico dat als het misgaat er niets hersteld kan worden omdat er niemand aanwezig is (cameraman of netwerkbeheerder) die dat kan. Trouwens, het gebeurt nu al, meestal ten behoeve van een videoband van de uitvaart. Het crematorium in Lelystad heeft bijvoorbeeld een op afstand bestuurbare camera die bediend kan worden met een joystick door de man in de muziekkamer. Zo is er geen extra personeel nodig.”

Terug naar archief...