DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 23-09-2002
ONTBINDING ONLINE

Gezien: Necrocam: de dood online? (Di. 24 sep. VPRO-televisie.) Wat vond u er van?


Voor wie het niet heeft gezien. Het televisiespel Necrocam gaat over een groepje jongeren, computernerds, van wie er een ernstig ziek is. Ze spreken af een webcam te plaatsen in de kist van wie het eerste doodgaat, zodat iedereen online het lijk kan zien vergaan.

Zo gezegd, zo gedaan. Zowel de jongeren als het televisiespel blijven consequent tot het eind. Het laatste beeld is een shot vanuit de kist onder de grond, met krioelende maden in en rond het hoofd van de overledene.

Het scenario is geschreven door Ine Poppe, die op het idee werd gebracht door haar vijftienjarige zoon die tegen haar zei: "Mam, als ik dood ben wil ik graag een webcam in mijn kist. Dan kan iedereen zien hoe ik verteer."

Tijdens het uitwerken van het scenario heeft Poppe uitgezocht of dit in Nederland zou worden toegestaan. Ze vertelt in de VPRO-gids van deze week: "Je moet er wel wat regels voor omzeilen en met de juiste begrafenisondernemers, begraafplaats en webcamspecialist in contact zien te komen, maar het is in principe mogelijk."

Uit een interview dat het vakblad De Begraafplaats eerder had met beheerder Nesvadba van begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam, blijkt dat hij onder andere door Poppe is benaderd. Hij vertelt: "Iemand vroeg mij of er een camera in het graf kan zodat het ontbindingsproces op internet gevolgd kan worden. Als je mij recht op de man vraagt, ‘zou je dat goed vinden?', dan zeg ik ja. Maar ik heb ook met de omgeving te maken. Met het publiek, maar vooral ook met de mensen die hier werken. Als die zeggen ‘dan wil ik hier niet meer werken', dan is dat een zwaar meewegend argument."

Poppe vertelt verder in de VPRO-gids dat ze heeft overwogen het idee echt uit te voeren in het kader van een kunstproject. Haar man, de kunstenaar Franz Feigl, die terminale longkanker had (en nu bijna een jaar geleden is overleden), vond het goed als in zijn kist een webcam werd geplaatst. Poppe: "Maar dat vond ik emotioneel te zwaar, omdat hij zo dicht bij me stond. Bovendien duurt het acht tot tien jaar voor een lichaam verteerd is, en dus zou ik dan al die tijd met de dood bezig zijn. Ik heb er toch maar van af gezien."

Feigl is dezelfde die graag opgegeten had willen worden na zijn dood door enkele goede vrienden. De kanker en de chemotherapie die zijn lichaam zwaar vergiftigd had staken hier een stokje voor.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


anoniem schreef op 8-9-2009:
ik vind dit belachelijk!!!
wie hangt nou een webcam in zijn kist?!
heeft iemand informatie over hoesnel een lichaam die dood is verteerd?
nodig voor school.
doei.


mieke schreef op 14-6-2009:
Ziekelijk. Brengt anderen op 'foute' ideeen en buiten de 'werkelijkheid'. O.a. oorzaak van buitenproportionele daden van gevoelige jeugdigen. Ken uw verantwoordelijkheid. Mieke.


tika vermeulen schreef op 24-5-2008:
beste,met vebazing heb ik dit artikel gelezen,en tegelijk ben ik enorm nieuwsgierig naar het filmpje,staat het nog on line?en hoe vind ik het dan?groeten,Tika


Vanilla schreef op 15-1-2007:
Cool hehehe


Kroulz schreef op 9-11-2006:
Nice site! I've enjoyed visiting it. Thanks for ur work.


Janwillem schreef op 22-9-2006:
Wanneer men dit proces graag wil zien moet het naar mijn mening persoonlijk blijven en niet voor de hele wereld gepubliceerd worden. Enig idee wat er gebeurd als er iemand per ongeluk de beelden te zien krijgt? Dat worden klanten voor de GGZ die er nooit meer vandaan komen. Persoonlijk vind ik het een idee van een zieke geest die graag de wereld wil shockeren en een ziekelijke vorm van aandacht trekken heeft. Je vraagt je werkelijk af of er nou nergens meer respect voor is?Eric Den haag schreef op 19-9-2006:
Reactie op de reacties.
Of je het nu helemaal morbide,smerig, goor, eng etc.vind.
Of je vind het fascinerend, of kunstzinnig. Misschien zelfs mooi.
Het leuke ervan is dat je zelf uitmaakt of je er naar kijkt. Je word naar mijn weten namelijk niet gedwongen er naar te kijken.
U bent zelf het nieuwsgierige aagje.
U leest het stuk,omdat het u aandacht trekt.
U ziet de film om dezelfde reden.
Naar mijn mening door de fascinatie of misschien angst voor de dood.
Toch heeft u dit medium, het artikel of de film nodig gehad om tot uw mening te komen., en ziet u er van af dit in de realiteit te bekijken.het houd u bezig zoals elk mens bezig is met de dood op zijn of haar manier.In dit geval iemand met een webcam wens.Het boeit dus om de donder wél,juist door uw ontwetendheid,en ik lees in de reacties dat door ontwetendheid mensen juist gekke dingen zeggen,en dat is nog veel enger..


sipko schreef op 21-6-2006:
Dat van die maden is onzin, die zijn er gewoon. Jullie verwarren maden met wormen en die komen inderdaad niet zo diep. Waar het hele experiment voor nodig is snap ik niet. We weten dat een lichaam gemiddeld tien jaar nodig heeft om tot op het bot weg te rotten. Vaak genoeg zijn in de tussenliggende pozen lichamen opgegraven. Wetenschappelijk is het belang dus nul. Dit idee is meer geboren uit een soort verwrongen voyeurisme. Bovendien, wat nou als de lamp of webcam in de kist kapot gaat? Opgraven die handel, vervangen en maar weer begraven?


smit schreef op 14-4-2005:
ik vind het niet normaal want ik vin het gewoon echt vies walgelijk gewoon. iedereens eigen mening... ik vind het stom


Lena schreef op 20-1-2004:
Gaaf dat ze onderzoek ernaar doen. En dan ook op zo'n manier! Gaaf om te zien en ga zo door!! Groet Lena


Dirk schreef op 11-8-2003:
Het lijkt mij prima. Het feit dat wij bang zijn voor de dood levert onze maatschappij vele problemen op. Wat wij ons moeten beseffen is dat de dood weer nieuwe leven met zich meebrengt. De wormen mogen ons lichaam opeten, maar dit brengt weer nieuw leven met zich mee. Dit programma toont het natuurlijke proces en is daarom juist goed om de taal van de natuur weer te doen verstaan. Iedereen op zijn/haar eigen manier. Kijk als je wilt, anders niet...


Frida schreef op 23-5-2003:
het is gewoon een coole actie om te doen, je kijkt als je erna wilt kijken, anders niet.
zelf zou ik het geweldig vinden!!!!!


henk schreef op 16-1-2003:
Weet iemand een leuke manier om dood te gaan?


Romy schreef op 24-12-2002:
Ik lees dat veel mensen zeggen: Walgelijk!! Maar de overledene heeft hier toch zelf voor gekozen, en het is aan 'ons publiek'of wij er naar willen kijken... Ik zie het probleem niet..


Marjan schreef op 7-12-2002:
Ik vind het een walgelijke gedachte om te kijken hoe een lichaam verteerd, wie zit daar nu op te wachten om te zien hoe je dierbare verteerd.
Ik moet er niet aan denken om mijn vader of mijn schoonmoeder zo te zien liggen en iedere week of maand even kijken hoe het met ze is belachelijk gewoon.
Ze hebben al zoveel moeten doorstaan en ook wij als familie.
Het gevecht om te blijven leven en dan uiteindelijk toch het afscheid en dan nog laten zien van hallo zie hoe ik verteer.
Het moet werkelijk verboden worden om zoiets op het internet te vertonen.
Als je het dan toch zo graag wilt houd het dan ook in de familie sfeer en niet ten overstaan van de rest van de wereld.


Rina schreef op 5-12-2002:
Uiteindelijk is het de grootste angst van elk mens om dood te gaan; de eindshot van de film vind ik erg confronterend omdat een dood lichaam nu eenmaal tot ontbinding over zal gaan en dat is schokkend om te zien.


christophe122 schreef op 30-10-2002:
ik vind het een zieke gedacht,
laat de mensen in vrede rusten en laat ons het mooie beeld en herinneringen van die dierbare persoon onthouden,het is trouwens ook een soort inbraak van privacy waar zelfs gevangenisstraf op staat,al wie dit goed of leuk vind is ziekelijk gestoord,die moesten ze telkens als ze honger hadden of wilden eten voor dat beeld zetten, eet smakelijk zou ik zo zeggen


Van de Goot schreef op 5-10-2002:
Brief aan Saskia:

Inderdaad op 1.80 meter zijn geen maden, en als er maden zijn dan zijn die niet gelukkig.


Van de Goot schreef op 5-10-2002:
web-cams in kisten, helaas gedoemd mis te gaan. De condens zal de lens smerig maken en het beeld vertroebelen.
Voor meer informatie over geconditioneerde ontbinding, poog een contact op te nemen met de Bodyfarm (US) dat zijn echte onderzoeken, zonder lust- of winstbejag


bvan der veer schreef op 4-10-2002:
ik heb de film gezien en laten zien aan bovenbouwleerlingen.
het gegeven is ranzig, maar de vrijheid van het Net laat dit toe.
de film is wel okay


Saskia schreef op 26-9-2002:
Volgens mij klopte het eindbeeld niet. Maden? Worden we tegenwoordig niet te diep begraven om door de maden te worden opgegeten?Brenda schreef op 24-9-2002:
ZIEK HOOR!