DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-09-2002
MANNEN STERVEN JONGER

Dat vrouwen langer leven dan mannen wisten we al. Dat mannen veel meer kans hebben jong te sterven dan vrouwen, wisten we ook. Jonge mannen zijn vaker thrillseekers dan vrouwen en hebben nu eenmaal een grotere voorkeur voor gevaar. Maar nu blijkt, uit een studie in 20 landen dat de kans om te sterven voor mannen altijd hoger is dan die voor vrouwen, van welke leeftijd die mannen ook zijn.


Uit een onderzoek dat in 20 landen werd gehouden onder supervisie van de University of Michigan in Ann Arbor blijkt dat mannen op elke leeftijd meer kans hebben te sterven dan vrouwen. Man zijn is slecht voor je gezondheid. Onderzoeker Randolph Nesse: “Als je de sterftecijfers van mannen dezelfde kan maken als die van vrouwen, zou je meer goed dan een geneesmiddel voor kanker vinden.” En zijn collega Daniel Kruger heeft uitgerekend dat er elk jaar 375.000 levens gered kunnen worden in de VS als het risico om te sterven voor mannen even laag zou zijn als voor vrouwen.

Waarom leven vrouwen langer? Meestal wordt gezegd dat dit te maken heeft met het verschil in levensstijl. Mannen roken vaker, drinken meer, werken zich een hartaanval. Niet voor niets dat het verschil in levensverwachting minder wordt, nu ook steeds meer vrouwen roken en andere ongezonde dingen doen. Zegt men. Maar is dat ook zo? Twee recente onderzoeken zoeken het antwoord elders.

Volgens een onderzoek uit Londen is het ‘de innerlijke kracht’ die vrouwen langer door laat gaan. Innerlijke kracht moet dan vertaald worden als ‘een sterk immuunsysteem’. Ontdekt is dat vrouwen meer nieuwe immuuncellen aanmaken dan mannen en dus een beter immuunsysteem hebben.

Uit een ander onderzoek, van de Amerikaanse psychiater dr. Alexandros Vgontzas, zou blijken dat de betere nachtrust van vrouwen hen langer laat leven. De vrouw heeft zich in de loop der eeuwen zo aangepast voor de zorg van kinderen in de nachtelijke uren dat ze effectiever omgaat met de beschikbare tijd om te slapen, beweert Vgontzas. Vrouwen zouden hierdoor minder gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van slaaptekort. Vgontzas bestudeerde het effect van het missen van twee uur slaap. Vijfentwintig mannen en vrouwen waren proefpersoon. Na een week met slaaptekort waren de mannen suffer en minder alert dan de vrouwen. Bij zowel de mannen als de vrouwen werd een verhoging aangetroffen van stoffen die bijdragen aan infecties. Bij de mannen werd echter ook een stof aangetroffen die gekoppeld wordt aan diabetes en overgewicht.

Wat ook helpt om oud te worden is een vrolijke kijk op het leven, aldus de Journal of Personality and Social Psychology. Want uit weer een ander onderzoek blijkt dat een positieve levensinstelling daadwerkelijk leidt tot een langer leven. Bijvoorbeeld: nonnen van een bepaalde zusterorde die bij hun intreden, een halve eeuw geleden, een levenslustige opstel over zichzelf hadden geschreven, leefden veel langer dan hun medezusters die indertijd met een meer somber idee het klooster in gingen. Blijf vrolijk en je wordt niet alleen ouder, maar ook gezond ouder.
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


simon schreef op 19-3-2005:
Kijk ook eens naar de evolutionaire i.p.v. de proximale oorzaaak. Wanneer mannen meer kans maken om te sterven (door vb competitie) gaat er minder in herstel (dat nutteloos is bij vroege dood) geinvesteerd worden.


andries schreef op 22-1-2005:
Mannen verrichten over het algemeen ook zwaarder werk dan vrouwen, lichamelijk dan. Dit is een van de reden dat vrouwen ouder worden. In de Griekse Oudheid moesten vrouwen praktisch even zwaar verichten dan mannen en daarnaast nog zoveel mogelijk kinderen baren. Hierdoor was het leeftijdsverschil ongeveer wel 15 jaar. Mannen werden in die tijd dus 15 jaar ouder dan vrouwen. Bovendien verschilt het per populatie en per regio of land. In de kaukasus, Georgie bijvoorbeeld is het leeftijdsverschil zeer gering.


Joyce schreef op 15-12-2004:
Ik vind de argumenten niet zo sterk, er zijn andere artikelen, waarin staat dat het Y-chromosoom steeds meer beschadigd, waardoor mannen langzaamaan zullen uitsterven. Vrouwen daarentegen, hebben 2 X-chromosomen, waardoor de beste naar het nageslacht gaat, en zo in betere staat zijn.
De argumenten van hierboven zijn niet zo sterk:
1)verschil in levensstijl, dat hangt er maar net vanaf wie je test, misschien staan mannen er meer om bekend, maar zo groot is het verschil ook weer niet, dat de man daardoor zal uitsterven.
2) langer slapen, dat verschilt van persoon tot persoon, en niet van man tot vrouw.
3) gelukkig zijn, wie zegt dat vrouwen gelukkiger zijn dan mannen.

De argumenten slaan niet op het verschil tussen man en vrouw, maar op mensen in het algemeen. Niet zo sterk dus.


Brenda schreef op 26-3-2004:
Ik vind het een interessant artikel, het heeft me veel geholpen bij mijn taak. seksratio in functie van de leeftijden.