DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-09-2002
ORIGINELE EN HANDIGE LAATSTE WIL

De beste ideeën zijn meestal heel eenvoudig. Waarbij je denkt: waarom heeft niemand dat eerder bedacht. De ‘Wilsbeschikking’ van Chantal Hendriksen is niet alleen eenvoudig bedacht, maar ook mooi en handzaam uitgevoerd.


‘Ik ben dood’ staat duidelijk op de eerste pagina van het kleine, handzame boekje (van circa tien bij negentien centimeter en elf centimeter dik). Het boekje bevat 371 kaarten waarop teksten staan die de laatste wil van iemand samenvatten. Bijvoorbeeld: ‘Het maakt me niet uit waar ik opgebaard word’. Of: ‘Ik wil dat een schoonheidsspecialiste mijn laatste verzorging doet’. ‘Ik wil in 3-delig pak met mijn nike’s eronder.’ ‘Ik wil klassieke bloemstukken.’ Duidelijke aanwijzingen voor nabestaanden en uitvaartondernemers. De kaarten kunnen worden uitgescheurd langs een geperforeerde rand waarna een strook achterblijft.

Het zijn praktische teksten, zoals ‘Ik heb een uitvaartverzekering’, waarbij dan de naam van de verzekering, het polisnummer et cetera kan worden ingevuld, maar ook uitspraken die degene van wie het boek is (de toekomstige overledene) tot denken aanzet over eigen opvattingen over de dood en daar nuances in aan te leggen. Zoals: ‘Ik geloof in een God’, ‘Ik ben joods geboren’, ‘Ik ben joods’. Of die de nabestaanden op het spoor zetten van de juiste toon van een afscheidsbijeenkomst: ‘Ik geloof in mezelf.’‘Ik wil een advertentie in de Trouw.’ of ‘Ik wil een advertentie in de De Telegraaf.’

De wilsbeschikking kost 50 euro en kan besteld worden via chose@planet.nl

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


danielle schreef op 5-1-2007:
Ik heb een andere vraag: mijn moeder heeft destijds schriftelijk vast laten leggen dat haar lichaam na haar overlijden aan de wetenschap gegeven wordt. Dit heeft zij eigenlijk alleen gedaan, zodat de nabestaanden geen verdere kosten hebben. Nu ligt mijn moeder op sterven en wil ik haar toch gewoon cremeren met een mis. Volgens mijn familieleden kan dit niet. Weet iemand hierop een antwoord?


Anton schreef op 6-12-2006:
Ik kan me helemaal bij de laatste schrijver/ster aansluiten, immers een laatste wil is persoonlijk en daar behoef je geen dingen voor te kopen. Iedeen heeft een computer of gewoon potloot en papier dus kan het mooi zelf regelen en vast leggen voor de na bestaanden. Ook ik heb dat al gedaan tot in de kleinste details dus mijn nabestaanden pakken het draaiboek en ze zijn klaar incl graf etc.


flo schreef op 27-5-2005:
nou nou floor je gaat wel ver!!!


william de boer schreef op 12-11-2004:
Wil de echte ideeenbedenker van de wilsbeschikking nu opstaan?! Hier een bericht van de echte bedenker van het
uitvaartidee! Dit project is ook opgenomen in het tijdschrift ' Doodgewoon'
Het idee is al sinds 1999 vastgelegd bij
het patentenbureau en wordt als examenproject beschermd door de Design Academie in Eindhoven
Ik eis dan ook dat het boekje uit de handel wordt genomen, anders zal ik juridische stappen moeten ondernemen.
U kunt mij bereiken onder nummer:0623624583
Vriendelijke groet
William de BoerChantal hendriksen schreef op 15-1-2004:
Hi Floor,
Zie nu pas je reactie, mail me naar chantal@werkplaatstypografie.org
dat andere adres is vastgelopen met Spam..

We MOETEN GAUW EENS AFSPREKEN!!!

zoen chose


Nadine schreef op 4-12-2003:
Great idea!!! Erg leuk dat ik dit gevonden heb...


flo schreef op 28-6-2003:
heel leuk idee!!
lijkt me erg zinvol!!
he chose kun je me terug mailen, ik ben al een tijdje naar je opzoek! ik ben het, van de buitenboogerd 19.
ik mis je!! kus floor


W.Woestenburg schreef op 1-12-2002:
Goed plan,Speck!


Jasper Enklaar schreef op 9-9-2002:
"De beste ideeën zijn meestal heel eenvoudig. Waarbij je denkt: waarom heeft niemand dat eerder bedacht."

Heeft niemand dit eerder bedacht? Eind 1999 won William de Boer met zijn uitvaartboek 'Doodgewoon' de derde prijs (en een geldbedrag van 5000 gulden) bij de SFT TopTalentprijzen voor jonge ontwerpers. Met zijn uitvaartboek wilde De Boer het nadenken over een persoonlijke uitvaart stimuleren. Het boek is een kaartsysteem voor alle verschillende onderdelen van de uitvaart. Door een keuze te maken uit de meer dan honderd kaarten (met uitspraken/wensen) kan iedereen zijn eigen pakket samenstellen en naderhand ook nog wijzigen. De kaarten worden samengevoegd in een mapje ter grootte van een creditcard, zodat de drager altijd zijn uitvaartcodicil op zak heeft.
Helemaal origineel is 'Wilsbeschikking' dus niet.


Speck schreef op 6-9-2002:
leuk, maarik koop wel een schriftje en een paar potloden. En van de 48 euro die over is ga ik maar eens lekker stappen denk ik...........
Eerst maar even het schriftje invullen want van 48 euro kan je verschrikkelijk dronken worden................