DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-09-2002
LAATSTE CIJFERS OVER SUïCIDE

Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat in het jaar 2000 1500 personen een einde aan hun leven gemaakt. Van de ruim 140.000 personen die in Nederland zijn overleden, is dit ruim één procent. Dit aantal is meer dan het aantal personen dat jaarlijks door een verkeersongeval om het leven komt. Het aantal zelfdodingen is al jaren nagenoeg constant.


Bij dertigers is zelfdoding doodsoorzaak nummer één. Bij twintigers komt zelfdoding op de tweede plaats, na verkeersongevallen. Meer mannen dan vrouwen pleegden zelfmoord in 2000, ook dit is al jaren een bekend verschijnsel. Gemiddeld genomen plegen mannen twee keer zo vaak zelfmoord als vrouwen.

Verhanging is de meest gebruikte methode; bijna 40 procent van de overledenen beëindigden op deze manier hun leven. Zowel bij mannen als bij vrouwen is verhanging de meest gebruikte methode. Andere veel voorkomende methoden zijn het innemen van medicijnen en/of alcohol, voor de trein springen en zichzelf verdrinken. Het percentage dat voor de trein springt, is voor mannen en vrouwen nagenoeg even groot. Vrouwen nemen twee keer zo vaak als mannen medicijnen en/of alcohol in met fatale afloop.

In negen van de tien gevallen is het bekend op welke locatie de overledene een einde aan het leven heeft gemaakt. Ruim de helft van het aantal zelfdodingen heeft plaatsgevonden in of om eigen huis. Bij deze groep kiest bijna 60 procent voor verhanging en bijna 20 procent voor
medicijnen en/of alcohol. Tien procent van de zelfdodingen vindt plaats bij de spoorbaan. In acht procent van alle gevallen vindt zelfdoding plaats in open water (zee, rivier of plas) door verdrinking. Niet alle verdrinkingen spelen zich af in open water, enkele personen verdrinken
zichzelf thuis.

Lees ook:
Suïcide
Enkele feiten en cijfers uit De dood in doordrukstrip van Karin Spaink.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Storm schreef op 2-1-2007:
Al die cijfers zijn boeiend voor instanties; die hebben niks anders te doen dan cijfers met elkaar vergelijken. Voor de mens in nood heeft deze informatie geen enkel nut. Er is trouwens anna 2007 heel weinig waar een mens in nood wel wat aan heeft. Ieder voor zich, God voor ons allen is de gedachte die al jaren speelt. En dan nu maar weer berekenen hoeveel van dit soort reacties er binnen zijn gekomen ten opzichte van 1986... Of meer mannen of vrouwen zo reageerden... BAH BAH BAH: Doe eens ECHT iets nuttigs: HELP.


frits wester schreef op 22-1-2005:
Voor de trein springen lijkt me niet zo pijnlijk dan die andere vormen.


Sylvester schreef op 10-12-2003:
Kent iemand cijfers over het aantal/percentage suïcide-gevallen onder dak- en thuislozen?


Otto schreef op 13-12-2002:
Het einde van dit jaar haal ik niet meer.