DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-08-2002
NIEUWE UITVAARTOPLEIDING PLúS STAGES

Zeg niet: Goede morgen of middag. Iemand die een sterfgeval meldt, heeft beslist geen "goede dag".


In het boek De dood is springlevend (auteur Anja Krabben, 1997, niet meer verkrijgbaar) staat op bijna hilarische wijze beschreven wat de STIVU-cursus ‘uitvaartleider' of ‘uitvaartverzorger' zoal inhoudt. Zo begint de les ‘verzorgen van uitvaarten' aldus: ‘Als u de hoorn opneemt, noemt u eerst de naam van het bedrijf, daarna uw eigen naam. Zeg dan niet: Goede morgen of middag. Iemand die een sterfgeval meldt, heeft beslist geen "goede dag".' Verder wordt er onder andere uitgelegd hoe een giro moet worden ingevuld, dat Nederland een constitutionele monarchie is en dat het contact met de nabestaanden ‘begint met aanbellen. U stelt zich voor aan degene die open doet.' Het lijkt misschien wat flauw om alleen de melige passages eruit te pikken, maar feit blijft dat de cursus in zijn geheel uitblonk in simpelheid. Daar kwam bij dat een vooropleiding niet vereist was, alles schriftelijk verliep (er hoogstens een excursie naar een kistenfabriek op het programma stond) en stages geen onderdeel uitmaakten van de cursus, waardoor de ‘afgestudeerde' cursist aan het werk kon als uitvaartondernemer zonder een lijk gezien te hebben, laat staan er een verzorgd of begraven te hebben. (Dat is overigens nog steeds zo.) Het wordt tijd dat er iets beter komt, constateerde Krabben.

Dat is er nu. Half september gaat een nieuwe opleiding voor uitvaartbegeleider van start, opgezet door uitvaartondernemer Marjon Klaassen en Christine Dijkstra, die sinds 1998 samenwerkt met Klaassen. Met de opleiding willen de twee vrouwen het vak van uitvaartbegeleider op een niveau tillen (vergelijkbaar met een HBO-niveau) dat recht doet aan de veelomvattendheid van het beroep.

De cursus bestaat grofweg uit vier onderdelen: ‘Houding van de student t.o.v. de dood en eigen verliezen en hoe hij/zij omgaat met stress', ‘sociale vaardigheden', ‘vakvaardigheden' en ‘feitelijke kennis' (bijvoorbeeld: van de Wet op de lijkbezorging, kisten, nieuwe producten, het afleggen etc.)

Behalve Marjon Klaassen verzorgen enkele gastsprekers bijeenkomsten, zoals Bas de Leng (van CMO mortuariabeheer) over de ‘verzorging van het gestorven lichaam' en uitvaartondernemer Suzanne van Horssen over ‘kinderen en de dood'. Tevens kent de opleiding drie stageperioden: twee dagen in een mortuarium, twee dagen in een crematorium en vier dagen bij een uitvaartonderneming.

Wie geïnteresseerd is, mailt of belt Marjon Klaassen: tel. 038 453 63 20, marjon.klaassen@hetnet.nl

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


matthijs de Jong schreef op 19-11-2008:
Het spijt mij zeer hoor, maar die cursus van marion is harstikke leuk en aardig, maar absoluut geen verbetering ten opzichte van de stivu.
Hiervoor heb ik een aantal redenen.
1) Er is uberhaupt nog geen studie materiaal.
2) Iedere uitvaartverzorger heeft zijn of haar eigen stijl.
3) Iedere uitvaart is uniek, je kan het beroep dus niet leren uit een boekje! Je zal gewoon zelf moeten kijken bij ieder specifiek geval aangaande het hoe of wat.
4) Aansluiting bij de NUVU vereist een STIVU diploma, en het kan aan mij liggen, maar als men niet bij de NUVU aansluit zal men bij een al bestaand bedrijf gaan werken en daar in de proefperiode veel al onder begeleiding de werkzaamheden verrichten.
5) Als uitvaartbegeleider moet je vaak het meest simpele werk verzorgen en is het contact met de client minimaal!

Dus hierbij een klein verzoekje: Kan iemand mij uitleggen wat het nut is van marjons cursus?????
mvg Matthijs de Jong


brian schreef op 1-3-2008:
he hallo vraagje ik ben voor loper bij de gemeenthe. en drager bij een vreninging. zou graag op de rouwauto rijden. is hier een opleiding voor nodig zo ja waar kan ik die volgen?????? vr brian van der weide


natasja schreef op 20-7-2007:
Hallo

Ik zit er ook al een hele tijd mee dat ik mij aangetrokken voel tot de uitvaartbranche. Maar is het wel mogelijk met mijn mbo vooropleiding??? En is het wel een goed idee om via marjon klaassen eerst de cursus te volgen om te kijken of het echt wat voor me is.

vriendelijke groeten natasja


Mariëlle schreef op 29-6-2006:
Een constitutionele monarchie is een vorm van monarchie waarbij de macht van de monarch of regent wordt geregeld door de grondwet (constitutie). De grondwet bevat zowel de rechten als de beperkingen van deze macht.

Nederland en België zijn voorbeelden van constitutionele monarchieën; een parlementaire constitutionele monarchie of constitutionele parlementaire monarchie om precies te zijn, een combinatie van een constitutionele monarchie en een parlementaire democratie. Dit wil zeggen dat de macht ligt bij de monarch, de ministers en bij het parlement. Wel is in het Nederlands systeem de macht van de monarch zeer beperkt. Volgens het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden art. 2 is de monarch onschendbaar en zijn de ministers verantwoordelijk. De ministers dragen dus de verantwoordelijkheid voor het doen en laten van de monarchen, ministeriële verantwoordelijkheid genoemd.
priscilla schreef op 24-9-2005:
hallo allemaal,

vanaf mijn zesde zeg ik al dat ik dokter wil worden, ik zit nu in mijn laatste jaar van de verpleegkundige-opleiding, nu ben ik gaan twijfelen, wel doorstromen, niet doorstromen, ik wil erg graag iets doen met pathologie, nu las ik over obductie-assistent, wie kan mij hier wat meer over vertellen, zoals opleidingen en toelatingseisen???
alvast bedankt

priscilla


Peter van Schaik schreef op 31-8-2005:
Beste Serina,

Kijk eens op Uitvaart.nl

Op het volgende adres vindt u informatie over opleidingsinstellingen:
http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=9&s_cid=14
Het is mijn ervaring dat vrouwen zich vooral aangesproken voelen door de gedegen opleiding van Marjon Klaassen.

Op het volgende adres vindt u een vacaturebank en de CAO's
http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=65

Tot slot, op de volgende locatie vindt u het artikel "Leren en werken in de wereld van de dood", een mooi overzichtsartikel:
http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=338

Heel veel succes!

Peter v Schaik
Uitvaart.ComSerina schreef op 31-8-2005:
Ik wil heel graag in de uitvaart werken, eigenlijk het verzorgen van overleden mensen, ik weet alleen niet hoe ik daar tussen moet komen?! Kunt u me wat info geven alvast bedankt groetjes Serina


Peter van Schaik schreef op 14-4-2005:
Nee hoor, er zijn heel veel mensen die de overstap pas later maken. Kwaliteiten als organisatorisch vermogen, empathie en flexabiliteit zijn veel belangrijker dan leeftijd. En sommigen zijn juist van mening dat je voor dit vak een beetje levenservaring moet hebben. Of dat zo is laat ik in het midden maar het kan in ieder geval geen kwaad.
Succes!


Kris van der Schaaf schreef op 14-4-2005:
Ik loop al een hele tijd met het idee rond dat deze branche echt iets voor mij zou kunnen zijn. Momenteel zit ik niet lekker op mijn plek in mijn huidige functie bij een tour operator. Ik heb een hbo opleiding maar ik ben inmiddels al 33 en vraag me af of dit niet te oud is voor een carrierewissel naar deze branche. Alvast bedankt voor uw antwoord. Kris van der Schaaf


Kim van Dis schreef op 11-12-2004:
Ik zou graag in de uitvaart willen werken,wat precies weet ik nog niet.maar ik zou graag wat informatie willen.over de opleiding enzo.groetjes kim

Antwoord redactie
Kijk op de site www.uitvaart.nl onder
'adressengids' en dan 'opleidingen'.
Succes.monique heilbron schreef op 14-11-2004:
Lijkt me een mooie opleiding.
Ben zeer geintereseert in de uitvaart en de begeleiding en omheen.Mijn moeder en mijn stiefvader hebben dit ook jaren gedaan, dus heb er veel over gehoort.Dus ben ik serieus aan het kijken wat mijn mogelijkheden zijn op dit gebied.Hoe de cursus gaat en wat voor tijd er in gaat zitten en waar die gegeven wordt e.d
graag hoor ik van jullie.
met vriendelijke groet Monique


silvia krijgsman schreef op 12-8-2004:
vind het een goed verhaal
wil zelf al jaren in de uitvaart met veel wikken en wegen weet niet goed waat te beginnen sta helemaal open voor alle nieuws binnen de uitvaart


ThHulshof schreef op 7-5-2004:
Lees de hele cursus en geef dan een oordeel.


Patricia Balemans schreef op 20-4-2004:
In 2000 heb ik de cursus restauratietechnieken en pieteitvolle verz. van overledenen gevolgd. Graag zou ik hier mijn beroep van willen maken, en vervolgopleidingen gaan doen.Het boeit mij ontzettend. de cursus werd gegeven door Bas de Leng, ik hoop dat er nog vervolgcursussen komen want ik wil hier zeker verder in gaan. Ook obductieassistent lijkt me zeer interessant. Heb bijzonder veel respect voor de dood.Ik wil hier alles over leren en begrijpen.Hoop dat jullie mij verder kunnen helpen. Bij voorbaat dank.


janneke schuurman-bos schreef op 6-9-2003:
ik zou graag wat meer informatie over uw opleiding willen ontvangen.
Ik heb belangstelling voor het vak uitvaartbegeleider.
momenteel ben ik werkzaamals trajectbegeleider bij een soc. pedagogische dienst.


nettie Kemp schreef op 5-1-2003:
Weliswaar wat laat,maar ik wens Marjon Klaassen en Christine Dijkstra veel succes met hun cursus. Ik heb zelf vier jaar geleden de Stivu-opleiding gedaan en daar inderdaad veel in gemist; gelukkig had in mijn vorige werkkringen al wat vaardigheden opgedaan en is het toch goedgekomen.
Ik ben wel benieuwd hoe jullie de niet-cognitieve vaardigheden beoordelen en waarderen?


Wim Woestenburg schreef op 21-10-2002:
Aan Eb.Klooster op 30-8-2002

Goeie laatste zin, Eb!
Eb.Klooster@tmfweb.nl schreef op 30-8-2002:
Het lijkt me grote onzin om Klaassen's cursus als grote verbetering ten opzichte van de STIVU cursus te onthalen. Niet omdat Klaassen´s cursus wel of niet beter is maar omdat de V.O.U., de vereniging van de grootste uitvaartverzorgers, al jaren een prima alternatief voor de STIVU cursus biedt. Vreemd dat Krabben een oordeel kan vellen over Klaassen´s cursus te hebben ingezien. Want cursus materiaal is er eenvoudigweg nog niet.


Janneke schreef op 29-8-2002:
Wat een onzin, dit artikel zeg. Ik heb zelf de opleiding van de STIVU gevolgd. Daarvoor Economie aan de Vrije Universiteit. Ik kan aardig inschatten of een cursus simpel is of niet. En die van de STIVU blinkt allang niet meer uit in simpelheid. Een giro invullen? Ik heb het niet gezien. Constitutionele monarchie? Je zou je rot schrikken van het aantal mensen die geen benul heeft wat dat inhoudt. Krabbe's boek is even gedateerd als haar mening over de STIVU opleiding. En dan de conclusie, dat er nu iets beters is in de vorm van een cursus van een uitvaartvernieuwster met een hoog smaakjes thee gehalte. Ongelofelijk. Heeft Krabben het lesmateriaal misschien ingezien? Nee, want dat is er nog niet. En als het er wel is, vis ik er met het grootste gemakt passages uit waarbij de STIVU cursus nog universitair zal lijken. Want als dat je doel is, vind je altijd wel wat.