DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 11-08-2002
HERMAN IN PARADISO

Toen Herman Brood overleed op 5 juli 2001 en enkele dagen later werd gecremeerd, in het crematorium van Westgaarde in Amsterdam, beloofde zijn ‘weduwe’ Xandra Brood dat er ook een graf zou komen waar fans en anderen Brood nog konden herdenken. Dat graf is er inmiddels, op begraafplaats Zorgvlied, aan de Amstel, toch een beetje de dodenakker van de BN’ers.

Brood kreeg een urnengraf met de afmetingen van een gewoon graf. Het monument dat er op staat doet ouderwets aan, in een vormgeving die een eeuw geleden populair was in de grafmonumentenbouw. De tekst luidt: “Respect” - hij gaf licht. Het monument is nog niet compleet. Op de sokkel komt nog een 1.10 meter hoge engel. Die zal ergens in september worden geplaatst, vertelt Arpad Nesvadba, beheerder van Zorgvlied.

Het graf van Herman Brood is het eerste bijzondere monument dat is verschenen op het onlangs nieuw aangelegde grafveld dat de naam ‘Paradiso’ heeft gekregen. Op Paradiso, dat helemaal achter op de begraafplaats ligt (ver weg van de beschaafde dodenwereld?), komen uitsluitend bijzondere grafmonumenten, kunstwerken en ‘avant-garde monumenten’ van kunstenaars, aldus Nesvadba. Op dit veld zullen door de begraafplaats geen beperkingen worden opgelegd. Nesvadba: “Het veld wordt alleen aangeboden als wij vooraf weten dat de belanghebbenden iets aparts willen plaatsen. Omdat het veld nog totaal vrij was, mocht mevrouw Brood er zetten wat ze wil. Gezien de omvang en vorm van het monument, is dit een zeer goede plek. Met recht ‘het mooiste plekje van Zorgvlied’, zoals mevrouw Brood zelf zegt. Het beeld zal namelijk van heel ver al te zien zijn.”
Terug naar archief...