DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-08-2002
DE NATUUR IN

Deze maand is de ‘eerste echte natuurbegraafplaats van Nederland' geopend. Tenminste, zo noemt eigenaar Huub Kluijtmans zijn begraafplaats Bergerbos, in de bossen van Limburg.


Kluijtmans: “Het zal nog ‘natuurlijker’ zijn dan in Hoog Soeren. Er mogen monumenten worden geplaatst, maar dan bij voorkeur natuurlijke producten, dus een zwerfkei of een houten kruis. Maar ook kunnen mensen een jonge boom planten op het graf of langs een urnenveld, dat er ook komt.”

Kluijtmans is handelaar in bosgrond. Enkele jaren geleden kocht hij zes hectare bosgrond in Sint Odiliënberg, gemeente Montfoort, vlak onder Roermond. Later kwam hij erachter dat op de grond een bestemming rustte, als begraafplaats. “Toen ik dat hoorde wilde ik er eerst weer vanaf, maar in tweede instantie bedacht ik dat een natuurbegraafplaats n iet zo’n gek idee zou zijn.”

Kluijtmans heeft grootse plannen met de begraafplaats. Eén gedeelte van de begraafplaats wil hij reserveren voor ‘bijzondere graven’, graven met een eigentijdse invulling door kunstenaars. “En bij de ingang moet een beeldentuin komen met tijdelijke tentoonstellingen waar kunstenaars een maand of drie hun werk kunnen tonen.”

Een prachtige bijzonderheid is de eeuwenoude grafheuvel die midden op de begraafplaats ligt. Kluijtmans: “Dat is een extra. Ik heb een architect de heuvel laten onderzoeken en na boringen heeft hij geconcludeerd dat het om een zogenaamd koningsgraf van circa drieduizend jaar oud gaat, uit het bronzen tijdperk. Toen woonden de Ebronen in dit gebied. We zijn daarmee dus niet alleen de nieuwste maar tevens de oudste begraafplaats van Nederland.” Rond de heuvel wil Kluijtmans binnenkort een cirkel maken van zwerfkeien, ŕl la Stonehenge.

Overigens moet de eerste ‘moderne’ dode nog begraven worden. Kluijtmans: “Er zijn al diverse reserveringen.”

Zie ook:
Natuurlijk het groene graf in

De site van Bergerbos: www.natuurbegraafplaats.nl
Terug naar archief...