DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 03-08-2002
LOOP MEE VOOR INDIASE BEGRAAFPLAATS

"Deze plek is te mooi om definitief ten prooi te laten vallen aan het onkruid."
- Praise Thaiparambil


Johan Mullenders, hovenier op de Amsterdamse begraafplaats De Nieuwe Ooster, las in het zomernummer van het vakblad De Begraafplaats een artikel over de Nederlandse Begraafplaats in Cochin, India. De ‘Dutch Cemetery', die hoort bij de Anglicaanse St. Francis Church, staat genoemd in alle toeristische gidsen van Cochin, maar dreigt aanverwaarlozing ten onder te gaan. De begraafplaats is een overblijfsel uit de periode dat de Nederlanders hier de scepter zwaaiden, van 1663 tot 1795.

De begraafplaats is sterk verwaarloosd. Praise Thaiparambil, dominee van de St. Francis Church weet al precies hoe hij de restauratie wil aanpakken en wat het ongeveer gaat kosten. Probleem: hij zal daar in India geen geld voor vinden. "Het is moeilijk om geld los te krijgen bij de bevolking. Ze zijn niet zo geïnteresseerd in het verleden. Logisch: mensen zijn hier elke dag bezig met overleven, met genoeg verdienen om eten te kopen en de huur te betalen. Daar komt nog bij dat Indiërs hun doden cremeren en begraafplaatsen vaak maar vreemd vinden. Geld doneren aan het opknappen van een oude Nederlandse begraafplaats, komt dus niet bij ze op. Toch is er wel belangstelling voor wat ik doe. Iedereen vindt het belangrijk dat er respectvol met doden wordt omgegaan," vertelt de dominee in De Begraafplaats.
Als het niet in India zelf lukt, dan moeten wij Nederlanders het maar doen, dacht Johan Mullenders, en een sponsorloop was geboren. De loop gaat langs een vijftal Amsterdamse begraafplaatsen en beslaat circa 20 kilometer. Er is maximaal € 2500,- euro nodig om de begraafplaats er weer enigszins toonbaar uit te laten zien. Dat is het streefbedrag.

De sponsorloop wordt gehouden op zondag 15 september aanstaande. Om 10.00 uur wordt het startsein gegeven, op begraafplaats De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126. Vandaar gaat de loop naar begraafplaats Zorgvlied aan de Amstel, waar een koffiepauze wordt gehouden. Dan gaat het verder naar begraafplaats Buitenveldert, waar koffie en broodjes klaar staan. Vervolgens wordt via de gesloten begraafplaats Huis Te vraag naar Westgaarde in Osdorp gelopen. Bij Westgaarde staat een gesponsorde touringcar klaar die iedereen weer terugbrengt naar De Nieuwe Ooster. (Een gedeelte meelopen kan ook.)

Wie wil meelopen of wie geld wil doneren ka contact opnemen met Johan Mullenders: tel. 036 534 02 75 of e-mail j.mullenders@chello.nl

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


marie-louise schreef op 28-3-2011:
ik ben misschien ietwat aan de late kant, maar zou ik nog op deze trein in kunnen stappen en mee wandelen? ha


Ruud Smit schreef op 16-4-2003:
Het is een mooie begraafplaats, ik ben er jaren geleden geweest en werd door een jongetje gewezen op een grafsteen in de vorm van een hand. '... dat is van een jongen die zijn moeder geslagen had' vertelde hij. Dat sloot goed aan bij wat mijn moeder me altijd voorhield -' als je je moeder slaat groeit later je hand boven je graf'