DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-07-2002
STERVENDEN BESCHERMEN. MEE EENS OF ONEENS?

Een spotje tegen roken op de Franse televisie heeft het Franse publiek geschokt. Een man is op de rug te zien, gefilmd door zijn vrouw, hij is broodmager, zit op zijn bed. Hij is 49 jaar en weegt nog maar 34 kilo, staat te lezen op het scherm. ‘Deze man heeft nog vijf dagen te leven’, wordt gemeld. ‘Met 14 jaar beginnen met roken is dodelijk.’ De nationale commissie tegen het roken wil vooral jongeren waarschuwen. “Dit is geen voyeurisme en wij willen niet shockeren. De beelden zijn de werkelijkheid,” stelt de commissie.


Sylvain Ephimenco in zijn column in Trouw op 25 juli 2002:
‘Wat ik schokkend vind is de bereidheid van de betrokkene, een stervende, om zijn 49 levensjaren terug te brengen tot deze deprimerende 27 seconden. Een anonieme rug die zijn eigen eeuwigheid met schaamte tegemoet gaat. Die zijn aanstaande dood als een verdiende doodstraf etaleert. Die zichzelf demoniseert en bijna criminaliseert. Het lijkt me niet het laatste spoor dat een mens, die zijn waardigheid koestert, achter zou moeten laten, ook al is hij een leven lang roker geweest. Niet alleen rokende jongeren maar ook stervende rokers moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen.’

Mee eens?
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


D. den Otter schreef op 31-8-2002:
Niet mee eens. Hoewel ik zelf niet (meer) rook en het belachelijk vind wat die Franse man doet, vind ik ook dat zowel roken als jezelf vernederen op TV gewoon zonder meer moet kunnen. Dit is wat mij betreft een strict persoonlijke keuze van het individu, waar de regering enz. zich niet mee zou dienen te bemoeien. Het zelfde geldt voor o.a. euthanasie, abortus, prostitutie, druggebruik / -handel, gokken, duelleren enz.; zolang het een ander maar niet (ongewenst) schaadt, dan moet het gewoon toegestaan zijn. Die eeuwige maatschappelijke & ambtelijke bedilzucht veroorzaakt alleen maar extra narigheid, en lost zelden of nooit iets op. Weg ermee, leve de vrijheid en de eigen verantwoordelijkheid!