DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-03-2018
DE 5 GROOTSTE KOSTENPOSTEN BIJ EEN UITVAART

Wanneer je verzekerd bent, denk je er niet veel over na: de grootste kostenposten van een uitvaart. Maar wanneer je niet verzekerd bent, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de kosten die een uitvaart met zich meebrengt. Een complete uitvaart kost al snel meer dan €7000. Gelukkig kun je een uitvaartverzekering afsluiten om deze kosten te dekken. Wanneer je al een uitvaartverzekering hebt, is het belangrijk om te controleren of de dekking hoog genoeg is: de kosten voor een uitvaart worden elk jaar hoger. Het kan geen kwaad om er even naar te kijken en je bespaart je nabestaanden misschien wel een hoop leed.

Wat maakt een uitvaart nou zo duur? Laten we beginnen met de basiskosten. Wat voor uitvaart je ook kiest, je betaalt altijd een basistarief voor de uitvaartverzorger. Dit basistarief komt neer op zo'n €1500.

Crematie of begrafenis
Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis. Dit heeft vooral te maken met de kosten voor een graf. Een basis crematie inclusief simpele dienst in een aula kost zo’n €1250. Een begrafenis inclusief een 2-persoons graf voor 20 jaar, kost echter al snel meer dan €3500.

Advertentie en rouwkaarten
Het is natuurlijk belangrijk om vrienden en familie op de hoogte te brengen van een overlijden. Meestal wordt gekozen voor een advertentie in de krant en rouwkaarten voor vrienden en familie. Een advertentie in een lokale krant kost zo’n €500. Zo'n zelfde advertentie in een landelijke krant, kost echter al snel meer dan €1500.

Rouwkaarten zijn over het algemeen niet zo duur, maar je moet niet vergeten dat deze kaarten ook allemaal verstuurd moeten worden. Juist het versturen van kaarten wordt de laatste jaren steeds duurder.

Vervoer en verzorging
Om een overledene te vervoeren is een speciale wagen nodig. Daarnaast moet het lichaam worden opgebaard; dit kan thuis, maar ook in een rouwcentrum. Hierbij is opbaren in een rouwcentrum iets duurder. Daarnaast is het belangrijk dat het lichaam goed wordt verzorgd. Het vervoer, de verzorging en het opbaren kosten samen al gauw meer dan €1000.

Kist en extra kosten
De kist en de overige kosten maken een uitvaart echt duur. De prijs van een kist loopt van €500 voor een simpele kist op tot zo'n €1000 voor een massief eiken kist. Er zijn echter genoeg kisten die nog vele malen duurder zijn. En dan zijn er natuurlijk nog de bloemen, kopjes koffie en plakjes cake... Vooral de extra's zorgen ervoor dat de kosten behoorlijk op kunnen lopen. Deze extra’s zorgen er echter wel voor dat nabestaanden op een mooie manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren.

Je wilt je nabestaanden natuurlijk niet opzadelen met hoge kosten: je kunt vandaag nog een uitvaartverzekering afsluiten op Overstappen.nl.
Terug naar archief...