DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 16-07-2002
WAAROM?

Natuurlijk ga ik wel anderhalf uur lang voor de televisie zitten morgen, als de opgraving van Pim Fortuyn live op SBS6 wordt uitgezonden. De beelden zijn er, en ik heb tijd om te kijken, dus dan doe je dat, zo nieuwsgierig ben ik ook weer wel. Maar ik vraag me wel oprecht af waarom we dit in godsnaam voorgeschoteld krijgen?


In deze komkommertijd kan ik me voorstellen dat ‘het verhaal Pim' ten tijde van zijn tweede begrafenis weer flink wordt uitgemolken, maar zijn opgraving live op televisie? Waarom meent de familie Fortuyn dat wij dit willen zien? Zouden ze nu echt denken dat als de opgraving in besloten kring zal plaatsvinden - wat trouwens al die weken sinds 6 mei tot aan gisteravond verkondigd werd, en ik heb niemand dit vreemd horen noemen, eerder logisch - ‘het volk' vrijdag morrend aan de hekken van Westerveld zal staan en boos zal eisen een blik op het open graf van Fortuyn te mogen werpen?

Of heeft het te maken met het feit dat sommige mensen hun twijfels hebben geuit over de werkelijke aanwezigheid van Pim Fortuyn in het graf in Driehuis? Als we nu maar laten zien dat de kist echt in het graf ligt, door de opening van het graf te tonen, dan kunnen we die geruchten de kop indrukken. Zo iets. Maar doe het dan ook goed en open de kist en toon de gebalsemde Pim voor de laatste keer aan ons, het volk. Zo nee, dan is het gewoon een witte kist waar iedereen wel in kan liggen, of niemand.

Ik begrijp er helemaal niets van. Of de familie Fortuyn heeft het licht gezien: aan Pim valt veel te verdienen. (Dat marmeren graf in Italië zal niet weinig kosten.) Of de familie Fortuyn is nu compleet doorgeslagen, nog even en we krijgen ook de heiligverklaring van Pim. Dat past wel in het rijtje van een standbeeld voor Pim, de vraag om 6 mei als een nationale feestdag in te stellen om de vrijheid van meningsuiting te vieren, en nu dan de opening van het graf live op televisie. Het mooiste zou natuurlijk zijn als het graf leeg blijkt te zijn ...
(Anja Krabben)
Terug naar archief...