DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-05-2016
SPECIAAL KATERN T.G.V. WEEK VAN DE BEGRAAFPLAATS: VERBORGEN TUINEN VAN NEDERLAND

Ter gelegenheid van de Week van de Begraafplaats komt Terebinth uit met een speciaal katern. De bijdragen sluiten aan bij het thema van de Week van de Begraafplaats: Verborgen tuinen van Nederland. Hierin staat de natuur op begraafplaatsen centraal.


Wim Cappers begint met een overzichtsartikel over de inrichting van begraafplaatsen door de eeuwen heen, al dan niet als tuin. Landschaps- en begraafplaatsontwerper Ada Wille kiest een andere invalshoek. Zij beschrijft de 'verborgen tuinen van Nederland' als arcadische wandelingen. Een fotoreportage van Bert Pierik laat de fraaiste natuur zien op onze dodenakkers.
Harry Pierik vertelt over twee ontwerpen die hij maakte voor begraafplaatsen in Zwolle, waaronder de 'gele rand' die als 'een opkomende zon die nooit ondergaat' de begraafplaats Nieuw Bergklooster afsluit. Op de katholieke begraafplaats bracht hij passende beplanting aan, want traditioneel kenden katholieke begraafplaatsen weinig natuur; maar daarin komt in deze tijd verandering.
Bij natuur denk je eveneens aan natuurbegraafplaatsen. Ook daaraan is in dit katern een bijdrage gewijd. Als laatste is Leon van der Heijden aan het woord, beheerder van een van de meest bijzondere begraafplaatsen in Nederland die werd herschapen in een tuin: Huis te Vraag in Amsterdam.

Het katern is te bestellen via tijdschrift@terebinth.nl of telefonisch 0345 521132 en kost 3,00 (inclusief porto).
Terug naar archief...