DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 01-07-2002
SCHANDALIG

Vrienden en fans van Dirk-Jan Bijker laten van zich horen op dood.nl. Zie de reacties onder
Moet je wel eens huilen?

In dit verband zouden we het leuk vinden eens van te horen wat u vindt van de uitspraak 'over de doden niets dan goed'. Grote onzin of een juiste uitspraak?


Mag je vinden en zeggen wat je wilt over de doden? Of moet je de doden altijd met respect behandelen, omdat ze geen weerwoord meer kunnen geven? Maar wat als de doden zich nog blijven profileren, in televisieprogramma's bijvoorbeeld, of in een politieke partij? Mag je Pim Fortuyn postuum een lul noemen? Wat vindt u?

(Overigens blijkt de aanleiding tot de plotselinge grote aandacht voor een tekst die bijna zeven maanden geleden is geschreven een stukje op de openingspagina van de site www.diagnose-kanker.nl.Verder een voortreffelijke site overigens en wij maken dan ook graag van de gelegenheid gebruik om deze site eens bij u onder de aandacht te brengen.)
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Billy de Boer schreef op 25-7-2002:
Over de doden niets dan goeds.
Dit lijkt mij een niet erg realistische kreet, waar ik in elk geval niet zoveel mee kan. Het komt mij ook voor dat deze stelling je in een rouwproces behoorlijk in de weg kan gaan zitten. De doden waren ook maar mensen, met hun menselijke beperkingen. Afgezien van het feit dat ze je (vaak) liefde en vreugde hebben gebracht, kunnen ze je ook behoorlijk op je ziel hebben getrapt. Waarom moet het OF zijn? Waarom kan het niet EN zijn. Mijn partner is onlangs overleden. Hij was een heel sterk en mooi mens die zijn geliefde en kinderen altijd op het eerste plan heeft gesteld. Tegelijkertijd had ook hij zijn vervelende trekjes. Kortom hij was maar een mens! Zoals er zovele zijn. Gelukkig!


Albert Bolink schreef op 4-7-2002:
Over de doden niets dan goeds, vindt ik een domme stelling! Mijn moeder is aan longkanker op 02-03-1998 overleden, maar op de crematieplechtigheid heb ik haar ook wel verweten dat ze zich altijd te goed hield voor de buitenwacht. Ze wilde geen rollator want ze was toch niet zo ziek alleen maar moe volgens haar. En ik heb ook gezegd dat ze me als enigste zoon teveel financieel in de watten legde, maar dat ik vaak het gevoel had een vreemde naast me te hebben. En dat dit nooit haar bedoeling zou zijn, maar wel zo voelde. Maar ik heb ook wel gezegd MA je was een fantastisch maatje voor me. En zij die mij kennen wisten/weten ook wat ik daar mee bedoelde. En ik heb haar wens(en) altijd gerespecteerd ook al kookte ik van binnen.


Harm schreef op 1-7-2002:
Ik vind de opwinding ook overdreven. Ik begrijp dat de meeste mensen die reageren op Krabben's stukje zelf kankerpatienten of familieleden van kankerpatienten zijn. Begrijp me goed, dat vind ik heel erg voor u en ik kan me een zeker (over)gevoeligheid uwerzijds goed voorstellen. Maar uw positie maakt niet dat u een monopolie hebt op goede smaak of rouwbeleving. Want uiteindelijk gaan ook niet-kankerpatienten dood. Uw (lots)verbondenheid maakt dat u zich opstelt als de morele poortwachter van de goede smaak omtrent de heer Bijker. Ook anderen mogen daar echter een mening over hebben, ookal zijn ze niet even getroffen als u zelf. Ik wens u allen al het beste toe.


Tineke Bierhuis schreef op 1-7-2002:
Wat een opwinding over een stukje,dat in ons land met vrije meningsuiting. Over de doden niets dan goeds is naar mijn idee niet juist. Met respect praten over iemand die is overleden, is waar we naar moeten streven maar wat laten zij ons na? Het is vaak een onderwerp dat een antwoord uitlokt wat niet altijd een vriendelijk antwoord verdient. Wij spreken zovaak al nanems anderen. Kijk nu naar de mensen die namens Pim Fortuyn praten. Wie weet het nu zo goed? Hij is er toch zelf niet meer. Praat voor jezelf en je mag nog steeds je eigen mening uiten ook over iemand die er niet meer is.


Jitske schreef op 1-7-2002:
Ik verwonder mij over de opgewondenheid van alle reacties op het artikel over Bijker. Iemand mag toch gewoon voor zijn mening uitkomen zonder allerlei verwensingen om zijn of in dit geval haar oren te krijgen?

Verder zie ik een opmerkelijke paradox. Enerzijds neem ik een trend waar, vooral onder de New Age aanhang met een borrel te veel op, dat de uitvaart een afspiegeling van het leven van de overledenen behoort te zijn. Anderzijds is er een aan razernij grenzende tolerantie voor enige vorm van kritiek. Zou Bijker nu echt zo'n onvolprezen en onomstreden interviewer zijn geweest? Kennelijk niet want twee mensen ergeren zich aan zijn lijfelijke aanwezigheid. Waarom mag die waarheid niet gehoord worden?