DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-03-2014
NEDERIGHEID VOORKOMT DOODSANGST

Nederigheid – jezelf zien zoals je bent, zonder je ego te hoeven opblazen – beschermt tegen angst voor de dood, zo blijkt uit psychologisch onderzoek.


Het Amerikaanse Journal of Personality and Social Psychology schrijft erover in het aprilnummer. Mensen die net een moment in hun leven hebben beschreven dat ze zich nederig voelden (realistisch dus, niet vernederd), ervaren daarna minder doodsangst dan mensen die over een moment van trots hebben geschreven, of nergens over. En naarmate mensen zichzelf als nederiger beschrijven, zijn ze minder bang voor de dood als ze aan hun eigen sterfelijkheid worden herinnerd, en vertonen ze dan ook minder psychologische afweermechanismen tegen doodsangst (zoals het ophemelen van de eigen cultuur).

We moeten weer nederiger worden, schrijft de Amerikaanse psycholoog die dit onderzoek deed, want denken dat je geweldig bent en overal maar recht op hebt, voedt existentiële angsten, wat kan leiden tot psychische problemen, materialisme, discriminatie en geweld.

Terug naar archief...