DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 13-03-2014
GRAFMONUMENT STARTPUNT VAN DRUK PROGRAMMA

Het Chabot Museum in Rotterdam biedt dit voorjaar een uitgebreid programma aan met excursies, lezingen en workshops op de Algemene Begraafplaats Crooswijk onder de titel ‘Chabot, natuurlijk’. Vertrekpunt van het project is het grafmonument ‘Moeder en Kind’ van Henk Chabot.


Door de jaren heen is het zandstenen beeld ‘Moeder en Kind’ begroeid geraakt met verschillende soorten mos, waardoor het oorspronkelijke uiterlijk ervan is aangetast. Omdat de beplanting mogelijk schade aanricht, wil het Chabot Museum het beeld graag laten schoonmaken en restaureren. Dit gegeven wordt tijdens ‘Chabot, natuurlijk!’ in een breder perspectief geplaatst. De relatie tussen kunst en natuur wordt onderzocht, evenals de omgeving waarin het beeld staat. Er is een kleine expositie in het Chabot Museum Het excursieprogramma bestaat uit drie zondagmiddagwandelingen over de Algemene Begraafplaats Crooswijk, steeds vanuit een andere invalshoek. Verschillende sprekers, waaronder een stadsbotanicus, een landschapsarchitect en een kunstenaar vertellen vanuit hun eigen expertise hoe zij die plek ervaren. Zo vertellen Ada Wille en Leon Bok op 6 april over de historie en het groen van begraafplaatsen.
Het excursieprogramma wordt vervolgd door verdiepende workshops. Kijk voor het hele programma op www.chabotmuseum.nl.

Het beeld 'Moeder en kind’ staat op het graf van Arie van Veen (1871 1928), voormalig directeur van de Rotterdamse verzekeringsmaatschappij RVS

Terug naar archief...