DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-12-2013
TATTOO BEWAREN NA DE DOOD

Een viertal ondernemers hebben een nieuw bedrijf opgericht: de tattoo-shop 'Walls en Skin' in Amsterdam. Mensen met een tatoeage kunnen hun tattoo na hun dood doneren aan de shop waar ze aan de wand worden gehangen voor een expositie.


Een van de initiatiefnemers laat aan het AD weten dat de huid wordt bewerkt tot een soort plastic. Men heeft geprobeerd om te achterhalen of dit initiatief binnen de grenzen van de Nederlandse wet valt. Maar de eigenaren kregen maar zelden een concreet antwoord op brieven met vragen die ze hebben verstuurd aan onder andere de politie en het ministerie. Bij gebrek aan duidelijkheid is besloten om gewoon te beginnen en dan te zien of het wel of niet kan.

In AD zegt een van de initiatiefnemers: "In principe mag alleen de staat aan je lichaam zitten als je dood bent. Maar als in je testament staat dat je je huid wil doneren aan ons, moeten pathologen daaraan meewerken. Maar dat zal best gedoe gaan opleveren van instanties die niet willen meewerken. Je hebt in dit land immers ook 'homoweigerambtenaren', hier kan alles."

Volgens de initiatiefnemers is het concept uniek en bestaat het nergens ter wereld. Voor zover bekend zijn alleen de Yakuza (Japanse maffia) zo trots op hun tatoeage dat ze het ook doen. De ondernemers denken dat er veel vraag is naar deze service. Ze zullen zich ook gaan richten op klanten van buiten Nederland.

Terug naar archief...