DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-11-2013
EERSTE NATUURBEGRAAFPLAATS IN NOORD-HOLLAND

In 2015 krijgt west-Nederland eindelijk ook een natuurbegraafplaats. De natuurbegraafplaatsen die er nu zijn liggen allemaal in het noorden, oosten of zuiden van het land.


In het recreatiegebied Geestmerambacht (ten noorden van Alkmaar) zal door particuliere initiatiefnemers een 24 ha groot natuurrijk speel-, wandel – en watergebied worden ontwikkeld, met als verdienmodel 11 ha waar in de natuur kan worden begraven.

‘Geestmerloo’ - de naam van het project - is een ontwerp van Ada Wille, Landschaps- en begraafplaatsarchitectuur uit Koudekerk a/d Rijn in nauwe samenwerking met Limes Landschapsadvies uit Woerden. Initiatiefnemer van Geestmerloo is conceptbedenker Charles Lourens (Noordbeemster).

De voorbereidingen van het project hebben ruim twee jaar geduurd. De grond in het ruim 700 ha groot recreatieterrein Geestmerambacht is eigendom van de NV Recreatieschap Noord-Holland. De 24 ha wordt in erfpacht uitgegeven. Het nieuw aan te leggen wandel- en bosgebied moet in 2015 klaar zijn. Op dit moment moet de gemeente Alkmaar nog toestemming geven voor de aanpassing van het bestemmingsplan. De gemeente laat haar besluit mede afhangen van het draagvlak onder de omwonenden (wijk Daalmeer/Koedijk) van Geestmerambacht. Om dit draagvlak te verkrijgen wordt op 12 december in Wijkcentrum De Daalder een inloopavond georganiseerd. Bij een positief verloop kan najaar 2014 met de bouwwerkzaamheden worden gestart.

Terug naar archief...