DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-11-2013
ALLERZIELEN ‘GOEDGEKEURD’ DOOR UNESCO

Over de voordracht om het Sinterklaasfeest tot immaterieel erfgoed te verklaren is zoveel gezegd en geschreven de laatste tijd, dat het nieuws dat Allerzielen deze status onlangs wel heeft gekregen van de UNESCO, enigszins is ondergesneeuwd.


‘Immaterieel erfgoed is erfgoed dat leeft, dat onderdeel uitmaakt van ons leven en dat we willen doorgeven aan latere generaties. Of het nu gaat om tradities, rituelen, zang, theater, dialecten of ambachten.’ Zo staat het op de Nederlandstalige site van de UNESCO.

Allerzielen krijgt een plaats op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Het is het eerste levensloopritueel op de Nationale Inventaris. Deze bijzondere traditie, waarin de overledenen van het afgelopen jaar worden herdacht, is hiermee erkend als immaterieel erfgoed. Allerzielen wordt tegenwoordig in heel Nederland gepraktiseerd en vindt jaarlijks plaats op en rond 2 november.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.