DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 30-09-2013
GRAFTROMMEL-
SHOWROOM


Graftrommels v.o.f. heeft een showtuin met graftrommels aan huis geopend. In Barneveld. Iedereen is welkom.


Ooit waren er tienduizenden trommels in Nederland, nu zijn er nog circa 800 exemplaren te vinden op Nederlandse begraafplaatsen. De eerste graftrommels in Nederland dateren van rond 1880. Een graftrommel is een van zink gemaakte ronde trommel met een glasplaat erop. In de trommels werden kunstbloemen, rouwlinten, kransen met porseleinen bloemen, palmtakken en soms een foto gelegd.
De graftrommels hadden geen lange levensduur. Het dunne vensterglas dat werd gebruikt, ging snel kapot en vocht tastte de spullen in de trommels dan snel aan. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er weinig graftrommels meer bij. In sommige gemeentes werd de plaatsing van graftrommels zelfs verboden

Sinds 2009 brengen John van Manen en Anneke Huppelschoten weer graftrommels op de markt. In diverse vormen en materialen.

Nieuw is de showtuin waarin dertig graftromnmels in vele modellen, maatvoeringen en kleuren staan opgesteld. Laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. John van Manen: "In principe kunnen mensen zo in en uit kunnen lopen, maar het zou fijn als mensen een afspraak maken zodat ik vragen kan beantwoorden en kan zorgen voor een kopje koffie."

www.graftrommels.nl

Terug naar archief...