DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-08-2013
AANTAL ZELFDODINGEN STIJGT

Het aantal mensen dat besluit om uit het leven stappen, groeit al enige tijd in Nederland. Vorig jaar steeg het aantal zelfmoorden met 6% ten opzichte van een jaar eerder. In totaal pleegden 1753 mensen zelfmoord in 2012, zo meldt het CBS.


Het aantal zelfdodingen groeit al vijf jaar, precies even lang als de crisis inmiddels duurt. Het CBS kan niet officieel aantonen dat er een direct verband is met de crisis. Maar je hoeft geen wetenschapper te zijn om zelf het causale verband tussen de crisis, de vele bezuinigingen en het stijgende aantal zelfmoorden te kunnen zien. In vergelijking met 2007 is het aantal zelfmoorden toegenomen met 30%.

Ter vergelijking: het aantal verkeersslachtoffers lag in 2012 op 650 doden. Het aantal mensen dat jaarlijks in het verkeer om het leven komt daalt trouwens al enkele jaren.

De meeste mensen die zelf een einde maken aan hun leven doen dat door ophanging of verwurging. Deze worden gevolgd door een overdosis medicijnen, alcohol en voor de trein springen. Ongehuwde mannen maken vaker een eind aan hun leven dan mannen die zijn getrouwd of vrouwen. De stijging van het aantal zelfmoorden is het hoogst in de leeftijdsgroep tussen de 30 en 70 jaar. Elke dag plegen gemiddeld genomen 5 mensen (4.8) zelfmoord in Nederland.

Terug naar archief...