DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 03-08-2013
URNENKERK

Onlangs opende het eerste Memorarium van Nederland zijn deuren, in het voormalige kerkgebouw en tevens rijksmonument Johannes de Doper-kerk – in de volksmond de St. Janskerk genoemd – te Arnhem. In Duitsland kennen ze deze urnenkerken al langer.


In Duitsland zijn er inmiddels 20, de eerste dateert uit 2006, door heel Duitsland te vinden. Kerken waar geen eredienst meer wordt gehouden en die zijn omgebouwd om als urnengedenkplaats te fungeren. Daar noemt men het een urnenkerk.

In het Memorarium Arnhem zijn diverse mogelijkheden gecreëerd voor het bijzetten van een urn of het plaatsen van een gedenkplaquette of kinderornament. Op verzoek is het ook mogelijk om vanuit het Memorarium een uitvaartdienst te organiseren, eucharistievieringen zijn niet mogelijk. In de kerk fungeert een gastvrouw als ‘vertrouwd gezicht’, die desgewenst een luisterend oor heeft en informatie kan geven.

Het is een initiatief van Martin Vissers en J.A. de Kluijver. Zij hebben diverse kerkgebouwen in Nederland aangekocht en zijn van plan meer Memorariums op te richten. Vissers: “Ik kan nu nog niet zeggen om welke kerken het gaat, maar wel dat de tweede nog dit jaar zal opengaan.”
Vissers gelooft dat de Memorariums financieel gezond kunnen zijn. De kerk in Arnhem is net open (vanaf 16 mei), maar de reacties zijn goed. De eerste urnen zijn geplaatst en de eerste reserveringen gedaan. “Mensen komen hier vanwege de sfeer. Het is een heel bijzonder gebouw. Er is een koffiehoek. Als het regent is het hier droog en als het buiten koud is bieden wij warmte.”

Terug naar archief...