DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-07-2013
LEVENDE MUZIEK TIJDENS DE UITVAART

Het zeskoppige uitvaartorkest Ensemble d'Ailleurs uit Amsterdam is in te huren ’voor de prijs van een gemiddelde houten kist’.


In haar geboortedorp Stompwijk genoot ze altijd van de levenskracht in muziek van de fanfare, vertelt Joke van der Helm in het Noordhollands Dagblad. Die speelde ook bij begrafenissen. Ze vond het een gemis nadat ze was verhuisd naar Amsterdam. Zij nam het initiatief voor levende muziek bij de begrafenis, gespeeld door musici van onder meer het Concertgebouworkest.

Van Astor Piazzolla's klassieker 'Oblivión' tot 'Little French Boy' van Burt Bacharach. Niet in eerste instantie het populaire uitvaartrepertoire van Marco Borsato of Mieke Telkamp. "Maar we sluiten niets uit," vertelt arrangeur Martin van der Veen in het Noordhollands Dagblad. "Punt is alleen dat de dood meestal niet gepland is en dat je niet even in een dag een nummer kunt arrangeren. Dat zou zelfs de grote Jerry van Rooyen niet hebben gekund."

Eind december 2012 had Ensemble d'Ailleurs het eerste optreden. Van der Veen: "Een begrafenis van een oude man met weinig familie. We waren gevraagd door zijn verzorgster, de meeste bezoekers wisten niets van onze komst. Het was koud en miezerig, bij het zakken van de kist speelden wij 'Oblivión' en dat was echt een moment. Te gek gewoon."

Ensemble d'Ailleurs is voor Nederlanders een moeilijke naam. Van der Veen: "Dat is dan maar zo. De kunst staat voorop, daarom verwijzen we naar Marcel Duchamp, volgens ons 'de Da Vinci van de 20e eeuw'."
Op het graf van de veelzijdige Frans-Amerikaanse kunstenaar (1887-1968) staat de tekst 'D'Ailleurs, c'est toujours les autres qui meurent'. Dat betekent: 'Bovendien, het zijn altijd andere mensen die doodgaan'. "Behalve dat het een leuke spreuk is, slaat d'ailleurs ook op iets dat van elders is, als een terzijde. En dat zijn wij natuurlijk ook, een groepje dat niet bij het begrafenisgezelschap hoort en terzijde staat."

Het orkest werkt met een poule en zoekt daarom extra muzikanten. D’Ailleurs is actief in de Randstad. Kijk op
www.begrafenisband.nl.

Op de site staan foto's van levende muziek tijdens de uitvaart op diverse plekken in de wereld. Op de foto een uitvaartband in Teotitlan in Mexico.

Terug naar archief...