DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 23-06-2013
STIJGING ZELFDODING

Het aantal zelfdodingen neemt toe door de crisis. Sinds het begin van de crisis is het aantal met 30% gestegen. Steeds meer mensen zien zich gedwongen om een einde te maken aan hun leven omdat ze in financiŽle problemen komen. Hulporganisatie 113 online roept de regering op om actie te ondernemen.


Vorig jaar maakten 1753 mensen een einde aan hun leven. Dat zijn er 106 meer dan een jaar eerder en in vergelijking met 2007 toen de crisis begon is dit een stijging van 30%. Het programma Nieuwsuur bracht de cijfers onlangs naar buiten. De directeur van hulporganisatie 113 online laat in de uitzending weten dat elke procent stijging van werkloosheid ook resulteert in 1% meer zelfmoorden. Hij vindt dat de overheid moet zorgen voor voldoende hulp voor mensen in nood. In de uitzending komen ook nabestaanden aan het woord. Daarbij ook het verhaal van een man die op de parkeerplaats van de Rabobank zelfmoord pleegde omdat hij zijn hypotheek niet meer kon betalen. Op het moment dat hij een einde maakte aan zijn leven wilde de bank zijn woning veilen.

Incassobureaus en deurwaarders zouden zich mogelijk eens achter de oren moeten krabben over de manier waarop zij mensen onder druk zetten. 113 Online roept mensen op om altijd hulp te zoeken wanneer ze suÔcide overwegen. De organisatie benadrukt dat het momenteel mogelijk slecht gaat met de economie, maar over een paar jaar zal alles er weer helemaal anders uit zien. Samen zoeken naar oplossingen dat kan heel wat mensenlevens redden.

Terug naar archief...