DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-05-2013
GRAFMONUMENT VOOR URKER SCHEDELS

Op het graf van de zogenaamde Urker schedels is onlangs een grafmonument geplaatst. Dat heeft het Comité Urker Schedels bekendgemaakt.


Met de plaatsing van de steen komt volgens het comité een einde aan de inspanningen om de schedels een waardige laatste rustplaats te bezorgen.

Woordvoerder Tiemen Roos spreekt in het Reformatorisch Dagblad van een 'indrukwekkend monument'. Zowel comité als de gemeente Urk wilden dat het monument moest passen in de stijl van de Oude Begraafplaats. Daarin is ontwerper Jan Pasterkamp 'volledig geslaagd', aldus het comité.

Op de gedenkplaat staat een korte tekst die verwijst naar de geschiedenis van de schedels en naar 1 Korinthe 15, het Bijbelhoofdstuk dat gaat over de opstanding. Op een kleinere liggende plaat staat het gedicht ‘Uit aarde en uit water’ van Rien van den Berg. De dichter schreef dat in 2010 ter gelegenheid van de terugkeer van de schedels naar Urk.

De zes schedels van onbekende Urkers lagen meer dan 130 jaar in een depot van de Universiteit Utrecht. Drie ervan werden in 1877 van het Urker kerkhof gestolen door een Hilversumse dokter, die een dienst wilde bewijzen aan de beroemde hoogleraar Pieter Harting. Hoe de andere drie in Utrecht terecht zijn gekomen, is niet bekend.

In 2007 deed het Comité Urker Schedels een eerste poging de schedels terug te halen naar Urk. Volgens het comité waren de resten destijds zonder toestemming van de families weggehaald. In 2010 besloot het Utrechts Universiteitsmuseum op advies van de Ethische Commissie van de Nederlandse Museumvereniging de schedels terug te geven. De ceremoniële overdracht vond in juni dat jaar plaats in het Kerkje aan de Zee. Kort daarna werden de schedels begraven in een door de gemeente Urk beschikbaar gesteld nieuw graf op de Oude Begraafplaats.

Terug naar archief...