DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-04-2013
CENTRAAL HERDENKINGS-
MONUMENT WEVERSLO


Op natuurbegraafplaats Weverslo is een centraal herdenkingsmonument geplaatst. Het heet 'De nerven'. Het is een blad van glas met namen tussen de nerven.


Mevrouw Maria Berkers, weduwe van Toon Berkers die als eerste is begraven op Weverslo onthulde het monument. Zij werd daarbij geholpen door wethouder LuciŽn Peeters van Venray en Els Peterink-Schleedoorn beheerder van Weverslo en de bedenker van het ontwerp.

Het monument is geheel van glas en heeft een bladvorm. Tussen de nerven van het blad staan de namen van de eerste 23 mensen die inmiddels zijn begraven op Weverslo. Iedereen die hier in de toekomst wordt begraven krijgt een naamvermelding. Zo is altijd zichtbaar wie een eeuwige rustplaats in deze natuur hebben.

Door de transparantie van de nerven blijft het contact met de natuur behouden. De nerven van het blad geven structuur; ze symboliseren de blijvende verbondenheid van de mens met de natuur. Als alle nerven gevuld zijn, ontstaat er een nieuw blad met nerven. Voor iedereen die hier begraven is, is er altijd een nerf. Het is een groeimonument doordat er bij het ontwerp al rekening mee is gehouden dat er in de toekomst meerdere bladeren aan worden toegevoegd. Steeds in een andere bladvorm. Het herdenkingsmonument kan zo uitgroeien tot een bos van nerven gebundeld in glazen bladeren.

Op de foto: LuciŽn Peeters, Els Peterink-Schleedoorn en Maria Berkers onthullen het monument.

Terug naar archief...