DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-04-2013
EEN ODE AAN DE LIEFDE

Kun je liefde bewaren? Kunstenaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen (1937) tekende portretten van zijn stervende vriend Gerard Spruyt (1922-2011). In Uitvaartmuseum Tot Zover zijn dertig van deze portretten te zien in de ontroerende tentoonstelling Teken van Liefde, portretten door Clemens Merkelbach van Enkhuizen.


Op 25 februari 2011 tekent Clemens het 43ste portret van Gerard. Het is onduidelijk hoe lang Gerard nog zal leven. Ze zijn die dag 587 maanden samen, het staat genoteerd in de marges van het portret. Op de portrettekening die Clemens drie dagen later maakt staat: '19 uur, Gerard overleden, 1 maart 2011.'

Gerard is al verschillende keren gevallen. Clemens bezoekt hem iedere dag in het verzorgingstehuis en tekent regelmatig zijn portret. Soms is hij wakker, vaak in diepe slaap. Gerard is blij als hij Clemens ziet tekenen aan zijn bed. Het is verstilde communicatie. De serie portretten laten een geleidelijke verzwakking zien. Met iedere lijn fixeert Clemens wat hij dreigt te verliezen: de liefde.

In Clemens’ oeuvre is de drang om het vergankelijke vast te houden vaker zichtbaar. Zo tekende hij negentiende-eeuwse kerken in Amsterdam die werden gesloopt. Met bloedend hart documenteerde Clemens de afbraakprocessen. Zijn emoties zet hij echter om in vakkundige precisie. Deze probeert hij ook te behouden in de portretten van Gerard, die hij soms betitelt als oefeningen dan weer als zijn meest fundamentele werk.

Teken van liefde in Museum Tot Zover is een aangrijpende registratie van een sterfproces, een intiem portret van verbondenheid en onthechting. Het is bovenal een ode aan de liefde. Teken van liefde laat zien dat zelfs de dood schoonheid bezit.

Teken van liefde is te zien t/m 15 september 2013 in Tot Zover.

Terug naar archief...