DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-03-2013
SJIEKE BEGRAAFPLAATS-
ORGANISATIE


Begraafplaats Moscowa in Arnhem is toegetreden tot de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Medeleden van deze prestigieuze internationale organisatie van bijzondere begraafplaatsen zijn onder meer Père-Lachaise in Parijs, Montjuic in Barcelona en Cimitero del Verano in Rome.


De monumentale begraafplaats Westerveld uit Driehuis trad in 2010 toe als eerste Nederlandse begraafplaats. Carla Bosua, directeur van Moscowa, is vereerd: “De bij de ASCE aangesloten begraafplaatsen zijn heel bijzonder, soms zelfs wereldberoemd. We zijn dan ook trots dat ook Moscowa is gevraagd lid te worden.”

Moscowa beslaat ruim dertig hectaren en kenmerkt zich door een fraaie ligging, een monumentaal karakter en een grote verscheidenheid aan groen. Carla Bosua: “Een begraafplaats is niet alleen een laatste rustplaats. Op oudere begraafplaatsen is vaak ook de geschiedenis te vinden van een stad of land door de jaren heen. De ASCE wil die geschiedenis, maar ook de schoonheid en de unieke architectuur van de verschillende Europese begraafplaatsen internationaal bij het publiek bekendmaken.”

De geschiedenis van Moscowa gaat terug naar 1873 toen de gemeenteraad van Arnhem besloot om buiten de bebouwde kom een nieuw grafveld in te richten. Het gedenkpark ligt op een rustieke plek aan de rand van Arnhem, beschermd en omringd door de wortels en takken van eeuwenoude bomen. Behalve een gedenkpark is Moscowa ook een prachtig wandelgebied, met een grote cultuurhistorische waarde. Veel delen zijn aangewezen als rijks- of gemeentelijk monument. Carla Bosua: “Er zijn veel historische en kunsthistorische redenen voor een wandeling door het gedenkpark van Moscowa. En behalve de monumenten en historie, brengt ook de prachtige natuur de rust die veel bezoekers zoeken.”

www.moscowa.nl

Terug naar archief...