DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 30-05-2002
"ECHTE OBDUCTIES. COOL"

Myrthe van 13 wil patholoog worden

Over de dood denkt ze nauwelijks na. "Behalve dan dat ik heus wel weet dat ik van het leven moet genieten." En waarom zou ze ook, als je dertien (bijna veertien) bent, is het leven nog lang en de dood ver weg. Was het niet dat haar beroepskeuze veel, zo niet alles met de dood te maken heeft. Myrthe uit Den Helder weet heel zeker dat ze patholoog wil worden. Het lichaam en hoe het in elkaar zit, interesseert haar. "Zodra we met biologie bij het menselijk lichaam aankwamen had ik een acht, terwijl ik daarvoor met plantkunde een onvoldoende haalde." Ze ziet elke aflevering van Crime Scene Investigation - "Op RTL 4, dat gaat over pathologen die misdaden oplossen" - en Forensic Detectives op Discovery Channel - "Dat is net zoiets, maar dan echt." Om te kijken of pathologie nu werkelijk iets voor haar is, gaat ze een kijkje nemen in het mortuarium en de laboratoria van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Hier doen pathologen hun werk.


Het is negen uur 's ochtends. Ik heb afgesproken met Myrthe bij de ingang van het OLVG. Ze staat er al, met een modieuze, wijdgepijpte spijkerbroek aan, het korte haar in twee tinten geverfd, een heel gewoon modern meisje met een ongewone beroepskeuze. We hebben een afspraak met Jan, obductie-assistent en mortuariumbeheerder in het ziekenhuis. Beter gezegd, Myrthe heeft een afspraak met hem, ik mag meelopen en verslag doen. Ook haar moeder is mee. Myrthe: "Zij verheugt zich net zo op het bezoek als ik."

Myrthe had haar wens patholoog te willen worden verteld in een mailtje aan Jan Schurink, zij had een interview met hem gelezen op de site dood.nl: ĎHallo Jan, Ik ben nog maar bijna 14 jaar oud maar ik heb nu al een beroepskeuze gemaakt: Ik wil graag patholoog-anatoom worden. Ik zit in de tweede klas HAVO-VWO. Ik heb aan mijn decaan gevraagd welke opleiding ik moet hebben voor een patholoog. Hij zei dat ik de VWO moet doen en na school nog een opleiding van 10 jaar lang. Ik heb respect voor uw beroep. Groetjes Myrthe.'

Jan nodigde haar uit een kijkje te komen nemen in het OLVG, waar hij werkt, en met enkele pathologen te spreken over haar beroepskeuze. "Zo'n interesse moet je stimuleren, nu steeds minder jongeren voor de zorgsector kiezen."

De rondleiding begint in de sfeervol ingerichte familiekamer naast het mortuarium. Hier wordt de familie van de overledene ontvangen. Bij een kopje koffie legt Jan het een en ander uit over zijn werk en dat van een patholoog. De belangrijkste werkzaamheden van een patholoog zijn het doen van obducties op overledenen, om te beoordelen wat de doodsoorzaak was, en onderzoek doen aan weefsel dat is weggehaald bij patiŽnten, naar aanleiding daarvan een diagnose stellen en aanbevelingen doen voor behandeling van de patiŽnt. Als obductie-assistent doet Jan veel voorbereidend werk voor de patholoog, zoals het openen van het lichaam, waarna de patholoog meteen aan het werk kan. En als mortuariumbeheerder is hij degene die de familie ontvangt. "Een patholoog heeft niets met de familie te maken."

De eerste etappe brengt ons naar de kistruimte. Daar worden de overledenen gekoeld bewaard. Hier worden ze ook verzorgd en Ďmooi gemaakt' voor een opbaring. "Ik spreek nooit over een lijk," zegt Jan. "Er komen hier wel artsen die bij een obductie aanwezig willen zijn, omdat het hun patiŽnt was, en die dan vragen Ďligt het kadaver al klaar?' Ik spreek altijd over overledenen. Het blijven mensen."

De ruimte heeft een constante temperatuur van circa vier graden celsius. Er is plaats voor zestien overleden. De koelruimten beslaan een hele wand. Vijf koelcellen zijn bezet, dat is te zien aan de kaartjes met de naam van de overledene op de deur. Bij ťťn staat op het kaartje Ďobductie?' In de ruimte leidt een deur naar wat eruit ziet als een grote kast. Het is de botbank, waar stukjes bot en weefsel maximaal tien jaar worden bewaard - afhankelijk van de patiŽnt - bij een temperatuur van min tachtig graden celsius.

Alle ruimten waar de pathologen en obductie-assistenten hun werk doen liggen op de begane grond. Het mortuarium heeft een eigen uitgang dat naar een besloten binnenplaatsje leidt, zodat overledenen ongemerkt voor patiŽnten en bezoekers kunnen worden weggebracht.

Van de kistruimte gaan we naar de obductieruimte, de ruimte waar de obducties (ook wel lijkopeningen en autopsies genoemd - volgens Jan betekent het allemaal hetzelfde) worden uitgevoerd. Op een grote ijzeren tafel, waar er twee van staan, met aan een kant een wasbak en waterslang zodat de organen zodra ze het lichaam verlaten kunnen worden afgespoeld. Er staat een weegschaal en aan de muur hangt een bord waarop een rijtje staat van de diverse organen met daarnaast het gewone gemiddelde gewicht. Daarnaast kan het gewicht van de organen van de te onderzoeken overledene worden gezet, zodat direct het verschil duidelijk is. De getallen van de laatste obductie staan er nog op. "Kijk," zegt Jan. "De long is twee keer zo zwaar als hoort."

Aan de andere kant staat een zaagmachine, voor botten. En op een tafel ernaast staat een pot met daarin enkele ondefinieerbare lichaamsdelen. "Wil je ze zien?" vraagt Jan. Myrthe knikt heftig van ja. Jan doet handschoenen aan - bij elke nieuwe handeling worden verse handschoenen aangetrokken - en haalt twee plakjes weefsel uit de pot, beide donker van kleur. "Dat komt door de bewaarvloeistof," zegt Jan. "Kun je zien wat het is?" Dat is lastig. Het ene is een stukje hart. "Met te dikke wanden," meent Jan. Het andere is een plakje long. Jan ziet direct dat daar iets mis mee is: "De long is sterk doorbloed, daar kun je aan zien dat het hart niet goed was."

Er staan nog twee witte plastic potten, ondoorzichtig, waar met grote letters Ďhersenen' op staat. Die wil Myrthe ook graag zien. Uit de eerste komen hersenen die al in plakjes zijn gesneden. De andere inhoud is indrukwekkender, want daar gaat het om een nog totaal intact gebleven stel hersenen. Myrthe kijkt gefascineerd toe als Jan ze in zijn handen houdt. "Wow," zegt ze. Jan legt uit dat de hersenen als enige orgaan na een obductie niet terug het lichaam ingaat. "Hersenen moet je twee tot drie maanden in de bewaarvloeistof fixeren voordat je er onderzoek aan kunt doen. Daarom worden die als enige niet teruggeplaatst. Uiteraard is de familie daarvan tevoren op de hoogte gesteld en hebben ze daarvoor ook toestemming moeten geven."

Een grote kast staat vol met potten met allerlei stukjes organen. Jan noemt dit het Ďnatte archief'. "Dat blijft meestal drie maanden daar staan. Tot de patholoog zijn verslag heeft gemaakt en een conclusie heeft getrokken."

Op weg naar het laboratorium komen we een patholoog tegen. Er werken er in totaal vijf in dit ziekenhuis. De meeste pathologen hebben een specialisme, oncologie bijvoorbeeld. Hij vindt Myrthe's beroepskeuze bijzonder. "Dat wilde ik nog niet op mijn veertiende." Hij vraagt of ze weet Ďwaar ze aan begint', wat de opleiding betreft. Dat weet ze precies. Na de HAVO wil ze naar het HBO - "VWO haal ik niet" -, dan volgen vier jaar medicijnen, waarna de specialisatie kan beginnen, die weer zes jaar duurt. "Als ik dan eindelijk echt als patholoog aan de slag kan, dan ben ik rond de dertig." Dat schrikt haar absoluut niet af. Ze is zelfs zeer gemotiveerd. "In twee vakken sta ik niet goed, wiskunde en scheikunde, dus daar neem ik bijles in, want die heb je toch nodig."

In het laboratorium ontmoeten we een tweede patholoog. Hij is bezig met macroscopisch onderzoek, dat wil zeggen dat de patholoog de organen en andere delen van het lichaam die voor nader onderzoek uit de patiŽnt zijn verwijderd, met het oog bekijkt en met de hand bevoelt op onregelmatigheden. Kijken, snijden en voelen, dat is wat hij doet. Myrthe gaat vlak naast hem staan en kijkt gefascineerd toe. (Achteraf zal ze zeggen dat het allemaal wat Ďvreemd' rook.) De patholoog heeft een eileider onder handen. Goed dat-ie het zegt, want het vreemd gevormde stukje orgaan zouden wij zelf nooit als zodanig hebben herkend. Hij bevoelt het, snijdt er plakjes van af en trekt al vrij snel zijn conclusie. "Een goedaardige cyste." Ongetwijfeld een hele opluchting voor de patiŽnt, maar ook de patholoog zegt toch iedere keer weer blij te zijn als de uitslag gunstig is. Jan zegt dat het het ergst is als het om kinderen gaat. "Dat vindt iedereen vreselijk." Myrthe brengt geluk, want ook het tweede onderzoek, aan een stukje bot van de schouder van een jonge vrouw, heeft een goede uitkomst.

We moeten door, naar het laboratorium, waar een derde patholoog bezig is met microscopisch onderzoek. Hier gaat het om onderzoek aan minuscule stukjes weefsel. Myrthe mag meekijken naar huidmonsters en baarmoedercellen. Het laboratorium heeft diverse afdelingen waar verschillende onderzoeken plaatsvinden, zoals een afdeling cytologie (celleer) en een afdeling immunologie. Jan legt uit. Hij maakt goed duidelijk dat het beroep van patholoog veel meer is dan Ďin dode mensen snijden'. Myrthe is daarover minder verbaasd dan ik, waarmee ze laat merken dat ze zich al goed heeft laten voorlichten. Tot de werkzaamheden van een patholoog behoort bijvoorbeeld ook overleg met de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd over de verdere behandeling van de patiŽnt. Indirect ben je als patholoog dus ook betrokken bij de behandeling en genezing van patiŽnten. Waarom niet arts worden? Of chirurg? En snijden in levenden. "Ik zou bang zijn een fout te maken. En dan schaadt je iemand voor de rest van zijn/haar leven. Ik zou dat niet kunnen, snijden in levende mensen. Maar ook zonder die angst zou ik het niet willen denk ik."

Het bezoek nadert zijn einde. Jan moet aan het werk. Hij moet een overledene klaar maken voor het bezoek van de familie. Myrthe's vastberadenheid is niet veranderd; ze vond de rondleiding fantastisch en wil nog steeds patholoog worden. Misschien nog wel meer dan voorheen. Zodra ze thuis is gaat ze haar vriendin bellen om van de rondleiding te vertellen. Die vindt haar fascinatie maar gek en eng - "Je gaat toch niet in lijken snijden?, zegt ze", maar is toch ook wel heel nieuwsgierig.

Alleen heeft ze nu geen dode gezien. Lijkt dat haar niet eng als dat wel gebeurt? "Nee, zolang het maar geen bekenden zijn." Ze vertelt dat ze al een paar keer een dode heeft gezien. "Al vier keer. Twee buren, een oom van mijn vader en een opa van mijn neefjes. Maar dat ziet er niet eng uit, met al die schmink op. In zo'n uitvaartcentrum lijkt het net of ze slapen." Ze vindt het zelfs jammer dat ze niet bij een obductie aanwezig mag zijn. "Dat zou ik wel te gek vinden." "Daar kunnen we natuurlijk niet aan beginnen," zegt Jan. "Dat kan pas als je met je opleiding bent begonnen." Dan maar weer kijken naar Forensic Detectives. "Daar zie je ook echte obducties. Cool."
(Anja Krabben)

De eerste aflevering van een nieuwe serie op dood.nl:
Een fascinatie met de dood die tot uitzonderlijke beroepskeuzen of hobby's leidt.


Wie patholoog wil worden:
Gezien de reacties hieronder en elders op de site en de vele mailtjes die we daarover ontvangen zijn er hťťl veel jongeren, wonderlijk genoeg vooral meisjes, die erover denken patholoog te worden. Hoe doe je dat? Geneeskunde studeren is dan de (lange) enige weg. Pathologie is een specialisatie van de studie geneeskunde. Pathologen zijn ook artsen. Een eenvoudiger weg is er niet. Dus eerst het juiste vakkenpakket op de VWO-opleiding kiezen en dan naar de universiteit, geneeskunde studeren. (Voor specifiekere aanwijzingen, ga naar je decaan.)

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Niquita schreef op 16-1-2016:
Ook ik wil heel graag patholoog anatoom worden. Ik ben 16 jaar en zit op een vmbo, lager dan alle reacties hier onder haha. Maar dat weerhoud me niet van mijn keuze voor dit beroep, ik doe er misschien langer over maar ik kom er dan wel.


Manouk schreef op 5-11-2014:
Ik zit in 2 VWO en wil graag weten welk vakkenpakket/welk profiel ik het beste kan kiezen ter voorbereiding op de studie voor forensisch patholoog?
Groet,Manouk


Emily schreef op 2-7-2014:
Ik wil ook niks liever dan later patholoog worden veel mensen vinden het vreemd maar ik vind het juist indrukwekkend hoe we in elkaar zitten


Sanne schreef op 15-1-2014:
Hallo dood.nl

Ik ben 16 jaar oud en zit nu in 4 HAVO. Ik wil natuur&gezondheid als profiel kiezen en mijn vraag is of ik ook met HBO forensisch patholoog kan worden? Of zou ik alleen assistent kunnen worden?

Alvast bedankt
M.v.g Sanne.


Daan schreef op 30-9-2011:
waar moet je je dan in specialiseren als je patholoog wilt worden?


Ghislaine schreef op 18-9-2009:
Oeps, ik heb in mijn vorige berichtje een foutje gemaakt:

Er zijn 288 keer meer aanmeldingen voor de opleiding geneeskunde dan er plaatsen zijn.

(Ik had geschreven dat er 2,88 meer aanmeldingen zijn xD... Als dat toch eens kon!)


Ghislaine schreef op 18-9-2009:
Het is inmiddels alweer bijna precies 2 jaar geleden dat ik hier mijn laatste berichtje achterliet.
Ik ben nu 17, en het einde van de middelbare school komt nu steeds dichterbij...

Ik ben echt DOODSBANG dat ik misschien word uitgeloot voor geneeskunde!

Ik bedoel, als je al die verhalen op het internet leest van mensen die in de B-categorie zaten maar toch werden uitgeloot... Ik můet er gewoon voor zorgen dat ik gemiddeld hoger dan een 8 sta, dan kom ik er in elk geval in, maar op dit moment ziet het er meer naar uit dat dat een 7,5 wordt :(

Ik ben BANG!!! Ik hoop echt Z” dat het me lukt!

Ik heb eens rondgeneusd op de website van de IB-groep, en er zijn 2,88 meer aanmeldingen dan er plaatsen zijn!

De kans dat je wordt toegelaten is echt heel klein!

Ik hoop dat het jullie ook lukt om je doel te bereiken.

Ik zal in elk geval keihard werken om er te komen.

Jullie horen (of lezen in dit geval) nog wel van mij ;)

(Tenzij ik alsnog word uitgeloot, want dan ben ik waarschijnlijk te depressief om ook maar een computer ŠŠn te raken)


tamara schreef op 31-7-2009:
ik ben 18 en dit jaar geslaagd voor niveau 2.
Ik wil heel graag een opleiding obductie assistent volgen maar in Amsterdam hebben ze helemaal niks.
Ik ben bereid om er lang voor te studeren en het lijkt me een heel dankbaar beroep


Lore Vanhees schreef op 22-7-2009:
ik ben altijd al geÔnteresseert geweest in pathologie. sinds ik vorige maand afgestuurd ben van het secundair onderwijs (specialisatie zorgkundige) is die interesse alleen maar gegroeid ! ik werk nu in een rusthuis. ik zou het nog wel zien zitten om toch iets in deze richting verder te doen. alleen is 10 jaar studeren me wel wat lang. toch zou ik nog iets willen doen, nu kan het nog! is er niet in avondscholing iets te volgen, assistentie ,... ? iemand die ik ben tegen gekomen had er van verteld dat zoiets ook in Brussel ging in 2 jaar dagscholing. ik hoop wat meer ervan te horen !!!
groetjes Lore.


lotte schreef op 24-2-2009:
wat een herkenbaar verhaal! ik wilde al vanaf dat ik elf was patholoog anatoom worden (forensisch als het enigzins mogelijk was.) ik ben inmiddels 20 en zit in het eerste jaar HBO-V om vervolgens geneeskunde te studeren wie weet, komt het er nog van!
Groetjes Lotte


Myrthe schreef op 26-12-2008:
Erg jammer dat je niet kon doen wat je droom was. Maar ik weet zeker dat als iemand iets echt wilt, hij of zij er altijd komt. Ik ben op het VMBO begonnen, maar haalde erg goede cijfers, en ik doe nu VWO5. Maar niet weten wat je wil worden is ook niet alles. Ik denk dat psychologie studeren hetgene is wat ik wil, en ik vond het dan ook een erg interessant en goed geschreven stuk.
Ik wens je veel succes met alles.

Groetjes Myrthe(16), je naamgenootje


Melissa schreef op 23-7-2008:
Hallo dood.nl

Ik heb een vraagje. Ik ben 13 jaar oud en ga naar 2 HAVO kan ik met HAVO ook forensisch patholoog worden? Zou U me het antwoord willen mailen mijn e-mailadres is Melissa_sweet_1995@hotmail.com
Alvast bedankt

Groeten Melissa


dana schreef op 11-6-2008:
Waar kunt ge da volge?:)
Das men droom...
en welke richting moet eg volge ??
xx


Renata Dontje schreef op 8-5-2008:
Een leuk verslag, ik ben jaloers op je. Had zelf ook graag de opleiding tot patholoog anatoom willen doen, maar ben niet zo'n hoogvlieger. Ik werk nu inmiddels al wel in een ziekenhuis, al is het dan maar in de zorgadministratie op de afdeling genetica. Maar eens zien wat de toekomst hier nog voor mij in petto heeft. Ik heb inmiddels al wel mijn medische terminologie gehaald, net als anatomie, fysiologie en anatomie. Dit alles op mijn 32e jaar, en als eindcijfers een 8 en een 9, daar ben ik toch best trots op. Wie weet kan ik de overstap naar pathologie nog een keer maken. Ik wens jou in ieder geval heel veel succes.


laurianne schreef op 22-3-2008:
ik vind het een mooi verslag en leuk dat ze mocht kijken daar ik vind het ook een leuk beroep en zou ook graag een kijkje willen nemen in de wereld van de patholoog erg interesant allemaal


anouk hamers schreef op 4-3-2008:
Hoi allemaal,

Ik ben een student biomedische wetenschappen met als hoofdvakken toxicologie en pathobiologie. Ik zit nu in mijn laatste jaar en loop stage bij het NFI op de afdeling toxicologie. Het spreekt me wel aan om hierna nog een opleiding te volgen tot patholoog anatoom. Ik heb gehoord van mijn studieleider dat ik dan niet de gehele opleiding geneeskunde hoef te volgen, klopt dit?
Groetjes Anouk


anouk hamers schreef op 4-3-2008:
tav Maria: Je zult inderdaad eerst geneeskunde moeten doen. Dat zit in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen.robin de reuver schreef op 23-2-2008:
beste mensen, ik heb een probleem ik wil heeeel graag forensisch patholoog worden, alleen zit ik nu op vmbo t en havo moet nog wel lukken, maar vwo is echt te moeilijk denk ik ik ben 14 jaar is er nog een mogelijkheid dat ik forensisch patholoog kan worden?


Simon De Meester schreef op 4-2-2008:
Hey allemaal,

ik woon in Belgie en heb biomedische Wetenschappen gestuurd aan de unief van Gent. Ik werk sinds een jaar of 2 bij een bank maar voel me hier niet op men plaats. Na lang nadenken heb ik besloten terug te gaan naar wat me altijd al geboeid heeft: anatomie. Ik dank Danny voor zijn deskundige uitleg en tips.
Ik vroeg me echter af of er nog veel mensen begonnen zijn met deze studies op latere leeftijd (ik ben 24) en of er iemand weet hoeveel van die studies je kan afschaven met een diploma biomedische wetenschappen.

mvg,
Simon


Maria schreef op 25-1-2008:
Hoi, hoi.... ik weet al sinds mijn 12 de dat ik patholoog-anatoom wil worden, ik ben al aan het zoeken naar opleidingen zelfs al bn ik nu pas bijna 14.. VWO ga ik makkelijk halen dus dat is geen probleem. Ik weet dat ik 10 jaar moet verder studeren na VWO maar dat maakt me geen barst uit. Ik heb gehoord dat je met een medicijnen/geneeskunde studie in Amsterdam kunt begginnen klopt dat?? Groetjes Marie


D. Spendlove schreef op 15-11-2007:
Hoi Serena en natuurlijk alle anderen,

Gezien de vele vragen omtrent opleiding en werkveld een samenvatting:

Opleiding:
Als basis voor de specialisatie klinische Pathologie heb je een geneeskunde opleiding (sommigen noemen dit ook wel medicijnen (maar je moet niet de opleiding tot apotheker volgen (Pharmacie)) nodig en moet je eerst dokter worden alvoor je kunt gaan specialiseren. Na je ca. 6 jarige basisopleidiging tot (basis-)arts, moet je voor een opleiding solliciteren. Als dan alles goed is en je alles haalt ben je na 6 jaar specialisatie pathologie: klinisch patholoog.

De forensisch patholoog heeft ook geneeskunde gestudeerd en is arts. Na zijn opleiding tot basisarts zijn er 2 mogelijkheden:
1) de opleiding klinische pathologie en dan binnen het Nederlands Forensisch Instituut verder specialiseren (minimaal 6 jaar voor pathologie en dan nog enkele jaren voor de forensische specialisatie).
2) een opleiding tot forensisch patholoog in het buitenland volgen (Belgie, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland enz), waar de specialisatie forensische pathologie een apart vakgebied is naast de klinische pathologie. Afhankelijk van waar je de opleiding gaat doen, zijn er specifieke eisen die tijdens de opleiding gedaan moeten worden, bijvoorbeeld voor Duitsland, Zwitserland en Belgie:
a) in Duitsland moet je 4 jaar opleiding forensische pathologie, min 6 maanden klinische pathologie en min. 6 maanden psychiatrie gedaan hebben. Mede omdat je iets moet weten van weefselbeoordelingen (m.b.t. de natuurlijk dood) en je voor de rechtbank moet kunnen beoordelen of iemand wel of niet gehoord kan worden.
b) in Zwitserland doe je 4 jaar forensische pathologie en 1 jaar klinische geneeskunde (Interne Geneeskunde, Radiologie, Kindergeneeskunde enz.), want je bent per slot van rekening ook nog gewoon arts.
C) in Belgie doe je 3,5 jaar forensische pathologie en 1,5 jaar klinische pathologie.


Werkvelden:
Klinische pathologie wil min of meer zeggen, dat je je bezig houdt met alles wat in de kliniek, dus in de behandelsektor / ziekenhuis, aan weefsels onderzocht moet worden. Dus zo kun je ook mensen onderzoeken die in het ziekenhuis overleden zijn.
Maar stel je het aantal obdukties niet te rooskleurig voor. Het is niet zo dat een patholoog het merendeel van de dag hiermee bezig is. Veelal zit hij / zij de gehele dag achter de microscoop om weefsels te beoordelen. Onder meer kijkt hij naar de soort tumoren, maar ook of een tumor volledig door de chirurg verwijderd is enz. Dus eigenlijk komt hij niet zozeer in aanraking met het niet-natuurlijk overlijden. De klinisch patholoog doet geen onderzoek buiten het ziekenhuis en mag in de regel geen obdukties van een niet-natuurlijke overlijdens uitvoeren.

De forensisch patholoog onderzoekt overledenen die mogelijk niet-natuurlijk overlijden zijn. Hij kijkt wanneer en hoe een mens om het leven gekomen is. Daarbij zijn een groot deel van de overleden gewoon natuurlijk overleden, maar zijn pas later gevonden of er bestaan verdachtsmomenten dat mogelijk iemand anders of een ongeval de oorzaak van het overlijden zijn.
Daarnaast bestaat het werk uit onderzoek naar het tijdstip van overlijden & geweldinwerkingen (vaak op de plaats waar het gebeurd is). Ook slachtoffers van zedendelicten worden in het buitenland door forensisch pathologen beoordeeld. In Nederland heb je daarvoor een forensisch geneeskundige (dus geen patholoog) die het onderzoek ter plaatse doet (zie www.forgen.nl).

Daarnaast heeft de forensisch patholoog standaard in zijn opleiding een gedeelte toxicologie (leer der vergiftigingen), anthropologie (beoordeling van gevonden botstukken, vaak ouder dan 50 - 100 jaar), verkeersgeneeskunde (beoordelingen van chauffeurs, maar ook reconstructie van dodelijke verkeersongevallen), Forensische genetische onderzoeken (DNA en andere sporen) enz.

De vakgebieden verschillen dus enorm, die taken die door de forensisch patholoog in Nederland in tegenstelling tot de forenisch pathologen in het buitenland in de regel niet gedaan worden (zoals reeds opgesomd), worden in Nederland gedaan door de forensisch geneeskundigen.


Patienten / clienteel:
Bij overledenen in het ziekenhuis weet de klinisch patholoog veel van de persoonlijke medische voorgeschiedenis van de patient. Dit is vaak niet het geval bij forenisch pathologen: zij kennen de patient niet en weten vaak niet wie de huisarts is en wat de overledene allemaal (medisch) gehad heeft.
Met andere woorden: de klinisch patholoog weet vaak wat er vooraf gebeurde en kan zo gericht zoeken naar een doodsoorzaak, de forenisch patholoog moet vanuit zijn bevindingen de voorgeschiedenis reconstrueren. Om dit een beetje duidelijk te maken met een voorbeeld: een persoon van hoge leeftijd ligt in het ziekenhuis met een longtumor en komt te overlijden. De aard van overlijden is natuurlijk (t.g.v. ziekte). Voor de artsen (en dus ook de klinisch patholoog) in het ziekenhuis is het interessant te weten of de juiste diagnose en behandeling heeft plaatsgevonden.
Een forensische casus is bijvoorbeeld een dodelijk verkeersongeval. Een forenische vraagstelling is dan bijvoorbeeld of de overledene ten tijde van het ongeval nog in leven was en t.g.v. het ongeval overleden is, of dat hij bijvoorbeeld een hartinfarkt heeft gehad en dus als dode het ongeval heeft veroorzaakt. In het eerste geval is de aard van het overlijden een ongeval, bij de tweede mogelijkheid een natuurlijk overlijden.

Opdrachtgevers:
De klinisch patholoog onderzoekt weefsels of overledenen met toestemming van de betreffende persoon of familie. De forenisch patholoog werkt in opdracht van justitie, de familie heeft geen recht om de obductie te weigeren.

Samenvattend:
Er zijn wezenlijke verschillen in de taakomschrijvingen, werkvelden, competenties en opdrachtgevers tussen de specialisaties klinische en forenische pathologie.
Ieder vakgebied heeft zijn eigen charmes en uitdagingen.

Persoonlijke noot:
Ikzelf heb voor forensische pathologie gekozen, omdat ik het heel leuk vind om eens uit het instituut te komen en te gaan kijken waar en hoe een persoon om het leven gekomen is en het onderzoek te plaatse te doen. Daarna wordt de overledene naar het institut overgebracht waar wij dan verdere onderzoeken uitvoeren (CT, MRI, Obductie, Microscopie enz). Je weet in de regel vooraf nooit wat je die dag te doen hebt en dat maakt elke dag weer spannend en interessant.

Enfin, ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen informeren omtrent de twee vakgebieden. Mochten jullie nog vragen hebben, stel ze gerust.

Mochten jullie meer informatie willen hebben, kijk dan eens bijvoorbeeld op www.dgrm.de of op www.sgrm.ch (de website van de duitse en zwitserse vereniging voor forensische pathologie) of op www.virtopsy.com voor informatie omtrent de beeldgeving in de forenische geneeskunde / pathologie. Het nederlands Forensisch Medisch Genootschap vind je terug op www.forgen.nl.

Veel succes verder.

Groetjes,


Danny Spendlove
Forensisch / gerechtelijk patholoog
Forensisch geneeskundige


serena van scharenburg schreef op 14-11-2007:
ik vond dit zeer interesant om te lezen.
ik ben een meisje van 15 jaar en ik zit nu in het derde jaar van gymnasium. ik wil heel graag een NG profiel nemen en dan verder leren en specialiseren voor patholoog anatoom. maar mijn vraag is of je dat ook kan worden als je een opleiding medicijnen hebt gevolg? maakt het ook uit of dat je medicijnen heb gedaan of geneeskunde? dat is iets wat ik dan graag wilt weten. (en ik heb heus niet e veel televisie gekeken hoor ^^...dit beroep is veel meer dan in lijken snijden...het is ook weefsel onderzoeken en daar coclusies uitrekken en volgens mij krijg je niet allemaal overledenen die vermoord zijn maar ook mensen die zijn overleden in het ziekenhuis)


Ghislaine schreef op 28-9-2007:
Ik heb in de zomervakentie definitief besloten patholooog-anatoom te worden. Ik ben nu 15 (eind december 16) en ik zit in 4vwo atheneum. Ik heb als profiel Natuur&Gezondheid gekozen, en ik ben bereid hierna 10 jaar te studeren (dan ben ik alweer een oudje van 28!) Ik wpeelde ook al een hele tijd met het idee om een afspraak met een aptholoog-anatoom maken, om informatie te verkrijgen. Ik zŠl mijn doel bereiken :)


samantha schreef op 23-9-2007:
heej ik doe nu mbo niveau 4.. laboratoriumtechniek. ik doe nu histologie. ook ratten ontleden harten ontleden en andere lichaamsdelen.en ik vind phatologie egt supers... maar weten jullie wat ik hierna deze opleiding moet doen allemaal om uiteindelijk patholoog te worden..? want ik wil heel graag een weg uitstippelen maar ik weet mijn god niet waar ik moet beginnen....
kus samantha


ninoska schreef op 20-9-2007:
hallo zou iemand me kunnen helpen ik volg u twe techniek wettenschappen en ik zou graag pathaloog worden maar ik weet niet of ik nu in de juiste richting ben en om hier in belgie in een universiteit binnen te gaan moeten we een exame aflegen van geneeskunde om in een universiteit binnen te kunnen maar weet iemand wat zo allemaal moeten kunnen want ik heb meer chemie en wiskune en fysica

groetjes ninoska


Leonie Valk schreef op 14-9-2007:
Hallo,,Ik ben een meisje van 17 jaar oud in zit in het tweede jaar verpleekunde. Het lijkt mij echt ontzettend leuk om door te leren voor patholoog anatoom,zeker na dit artikel!


Mireille schreef op 30-8-2007:
Hoi,

ik lees van veel mensen dat ze vmbo hebben en dus die opleiding niet kunnen doen, dat is onzin! IK heb een vmbo diploma en zit nu na een jaar roc op de havo!! na de havo doe ik hbo en dan wil ik door naar de universiteit om uiteindelijk patholoog te worden.

Het kan via het vmbo maar het vergt een hoop inzet, als je goed je best doet kun je op de havo komen of via het mbo naar het hbo. Het duurt allemaal wat langer maar het uiteindelijke resultaat telt ofniet??

Alle vmbo'ers veel succes!!
Iedereen trouwens ;).


bodine schreef op 1-8-2007:
Ik ben een meisje van 14 en ik zit in 3vwo. Ik wil echt super graag forensisch patholoog worden!! het lijkt me een super vak!!


D. Spendlove schreef op 20-3-2007:
Hallo allemaal,

Heb vol bewondering jullie reacties gelezen en heb de indruk dat er nog enkele onduidelijkheden bestaan over het vakgebied van de forensische pathologie. Zelf ben ik op dit moment in Bern, Zwitserland aan het werk als forensisch patholoog.
De forensische pathologie, zoals die in medical detective, CSI, Autopsie, Dr. Bones en ander filmmateriaal te zien is, mag men niet vergelijken met het werk van de forensisch patholoog ofwel gerechtelijk geneesheer (zoals het in Belgie wordt genoemd) of de rechtsmediziner / gerichtsmediziner, zoals deze in het duitstalige gebied genoemd wordt.
Het werk van de gerechtelijk patholoog is ook niet vergelijkbaar met het werk van een klinisch patholoog (die in een ziekenhuis werkt). De forensisch patholoog zoekt naar de aard van het overlijden (dat wil zeggen natuurlijke dood (dood t.g.v. ziekte of ouderdom) of niet-natuurlijke dood (dood t.g.v. geweldsmisdrijven of onverwachte overlijdens)) en naar de doodsoorzaak (schotverwonding, verdrinking, elektriciteitsongeval e.d.). De klinisch patholoog heeft over het algemeen te doen met de doodsoorzaak van mensen die in het ziekenhuis gestorven zijn of onderzoek van weefsels die door de snijdende specialisten uit het lichaam genomen zijn (tumoren, borstweefsel e.d.) en kijkt dan vooral naar kwaadaardige cellen.
Daarnaast onderzoekt de gerechtelijk geneeskundige ook nog mensen die het slachtoffer geworden zijn van geweldsmisdrijven (mishandeling, verkrachting e.d.(Klinische Gerechtelijke Geneeskunde), onderzoek bij botvindingen (schedels e.d.(Forensische Osteologie)), geeft justitie uitleg over drugs en medicijnen in het straf- en verkeersrecht (alkohol / drugs achter het stuur, bodypackers e.d.(Verkeersgeneeskunde / Toxikologie) en zo nog een heel arsenaal, welk niet door de klinisch patholoog wordt gedaan.
Het werkgebied is zeer breed en zeer interessant, maar hou er ook rekening mee, dat je met onaangename zaken te doen krijgt zoals plotselinge wiegedood (SIDS), dood en moordzaken waar kinderen betroffen zijn en vooral ook overledenen die sinds meerdere weken in de woning bij zo'n 30 graden Celcius hebben gelegen (en dus ver ontbonden zijn (denk aan vliegen, maden en andere kevers (Forensische entomologie)).

Om gerechtelijk geneeskundige / patholoog te worden moet je eerst de opleiding VWO gedaan hebben, daarna de opleiding geneeskunde aan een universiteit en vervolgens kies je je verdere specialisatie, voor de klinische pathologie zijn dit 6 jaar, in Nederland moet je dan een opleidingsplek / Werkplek in het Nederlands Forensisch Insituut krijgen en kun je dan verder specialiseren in de forensische pathologie (dus zonder de kunde levenden te onderzoeken, zoals hierboven reeds genoemd). Om Gerechtelijk geneesheer / rechtsmediziner te worden, moet je al uitwijken naar het buitenland, daar waar de vakopleidingen ook erkend worden, zoals bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk of Belgie. Deze opleiding duurt gemiddeld 6 jaar en je doet dan ervaringen op op het gebied van de (forensische) pathologie (en de bovenvermelde vakgebieden), maar ook op bijvoorbeeld de (forensische) psychiatrie en toxikologie / DNA. Aan het einde van de rit moet je een stageboekje, waar al je verrichtingen in staan, voorleggen en doe je een zwaar examen dat een dag of twee dagen duurt (afh. van het land waar je het examen doet).
Een andere mogelijkheid in Nederland is de opleiding forensische geneeskunde, waar je vooral leert de levenden te onderzoeken, maar ook hoe je de overledenen onderzoekt en hoe je je moet gedragen op een plaats delict (daar waar het misdrijf heeft plaatsgevonden) en overlegt met de recherche en de Officier van Justitie, die bepaalt of er nog verder onderzoek in het Nederlands Forensisch Instituut middels sektie of autopsie noodzakelijk is. Daarnaast is een van de taken van de forensisch geneeskundige het onderzoeken en behandelen van arrestanten in de politiecellen en evt. de Huizen van Bewaring.

Al met al erg interessant werk, maar wel een lange weg te gaan als je hiervoor kiest. Mijn advies is om eerst te beginnen met je geneeskunde-opleiding en dan nog eens te kijken of je dit echt wil.

Heel veel succes met jullie beroepskeuzes.

Groetjes,

Dr. D. Spendlove,
Gerechtelijk & Forensisch GenesskundigeMyrthe van der Gulik schreef op 16-3-2007:
Wat leuk om bijna 5 jaar na dit interview nog steeds reacties op het artikel te krijgen. Inmiddels heb ik mijn Havo diploma. Voor mij was het helaas niet meer mogelijk om naar het Vwo door te stromen, erg jammer. Ik vond het heel moeilijk om een opleiding te vinden, maar het is me gelukt. In september begin ik aan de studie Hotelmanagement aan het Tio in Amsterdam, een heel andere richting dus. Maar mijn interesse is nooit weggegaan, wie weet wat de toekomst nog zal brengen.


madelon schreef op 26-2-2007:
heej ik ben 15 en wil ook graag patholoog worden. Maar doe nu mbo opleiding niv 2 maar heb mijn vmbo diploma niet eens..Ik heb het er al met mijn mentor overgehad en die kwam met een vaag antwoord:'In principe maakt het niks uit' heeft ze gelijk of zou ik er nog een keer achter aan moeten gaan? Wie kan mij helpen? groetjes

Redactie
Misschien moet jouw school maar eens een andere mentor nemen?
Het antwoord op je vraag staat toch echt onderaan bovenstaand artikel. Alleen via de universiteit kun je patholoog worden. Een lange weg vanaf de VMBO, maar als je echt wilt...Nicole schreef op 5-2-2007:
Hallo allemaal,
Ik ben 22 jaar en toen ik klein was wist ik het al, ik had iets met het menselijk lichaam en met de dood. Ik wil dus praktisch al heel mijn leven patholoog worden, maar ik vind het vreselijk eng om b.v in levende mensen te snijden... En aangezien er geen andere weg is dan via geneeskunde zal ik die weg niet volgen... Jammer dat er geen andere manier is... Btw leuk om te lezen dat meerdere mensen dit denken idd wordt je raar aangekeken als je dit aan mensen voorschoteld ;) hihi..


sonja kawade schreef op 30-1-2007:
ik vind het echt boeiend wat ik heb gelezen. ik loop nu stage ik een mortuarium. ik vind het mooi om met de dode bezig te zijn en ik denk er ook over om assistent patholoog te worden. kweet alleen niet of en waar daar speciale doelgerichte opleidingen voor zijn. ik vind dat de dood geen taboe hoort te zijn. en kvind het dus leuk dat hier zoveel mensen zijn die er hetzelfde over denken als ik. heel erg veel groetjes van sonja{17} doei!


Linda Swijnenburg schreef op 14-1-2007:
Ik ben inmiddels 40 jaar. Nu pas ben ik tot de conclusie gekomen dat ik graag Pathaloog zou willen worden. Ik ga er voor, dan ben ik +/- 50 jaar na mijn studie, ach wat zou dat. Je bent toch nooit te oud om te leren?


marloes schreef op 2-1-2007:
ik vind het leuk om te lezen dat er zoveel mensen ook patholoog anatoom willen worden! ik zit nu in 5 vwo en ben dus al op de goede weg. maar mijn cijfers zijn niet erg hoog. dus als ze nou te laag zijn en ik word niet ingeloot wat moet je dan doen kun je dan ook nog via iets anders patholoog worden. dan met de studie geneeskunde?


L. Poolen schreef op 15-11-2006:
Ik ben leering op het Gymnasium van het bisschoppelijk College in Weert (3e jaars) en ik wil later ook graag pathaloog worden. Maar dit in de Forensische kant. Dus mijn vraag is welke studie ik het best kan volgen als ik het VWO af heb. Is het NFI het best?


J.Schurink schreef op 2-11-2006:
Het doet mij goed dat er zoveel interesse is voor het beroep Patholoog. Men moet wel beseffen dat het niet een beroep is zoals in de CSI series. Ik ben zelf nu 32 jaar werkzaam op de afdeling Pathologie, en wel als mortuariumbeheerder/obductieassistent maar dat wordt in het bovengenoemde artikel ook beschreven. Je moet als je in dit vak stapt stevig in je schoenen staan en goed kunnen relativeren.DE opleiding Patholoog duurt buiten de andere opleidingen nog eens zes jaar.


info@uitvaart.nl schreef op 30-10-2006:
Frank. Kijk nou eens in de reacties. Daar hebben we het antwoord al talloze malen herhaald: Nee, met alleen VMBO kun je geen pathologie studeren. Je moet een universitaire studie volgen dus moet je hetzij via het HBO of anders via het VWO instromen


Frank schreef op 29-10-2006:
Ik wil graag Pathologie sturen kan dat ook als je geen diploma's hebt? heb VBO.
maar papieren zeggen niets .want als je iets echt graag wilt dan geloof ik dat je het kan doen. me moeder zelf is biogemishe afgestudeerd en geef les in universiteit in Cuba. en ik wil laten zien dat ook zonder en diploma ook kan, je moet alleen willen........


info@uitvaart.nl schreef op 11-10-2006:
ja dat kan, als je van het VMBO doorstudeert naar HAVO, HBO, Universiteit. Zoals reeds eerder opgemerkt is een Pathologie een specialisatie van de universitaire studie Geneeskunde


Marjan schreef op 11-10-2006:
Ik zit op het vmbo2, als ik door studeer kan ik dan ook patholoog worden??
Alvast bedankt,
Marjan


Jolanda schreef op 27-9-2006:
Hoi allemaal!
Ik ben niet ingeloot voor Geneeskunde en toen Medische Biologie gaan studeren. Zit nu in het tweede jaar.. Maar lees ik nou goed dat ik daarmee dus geen patholoog kan worden?? Ik dacht dat dat wel kon namelijk.
Kan iemand mij duidelijkheid geven of je ook patholoog kunt worden met de opleiding Medische Biologie??
Alvast bedankt!
Groetjes xx Jolanda


BD schreef op 8-9-2006:
Kijk dit is nu precies wat ik wil, al vanaf dat ik op mijn school kwam. Doelbewust VWO NG profiel gekozen. Alleen is het probleem dat je moet uitgeloot worden voor geneeskunde... Ik hoop dat ik erdoor kom, anders moet het helaas blijven bij een sinistere hobby van mij met dieren en ga ik biologie studeren.
Het verbaast mij dat er veel meer zijn die dit willen, en vooral van meisjes had ik dit niet verwacht.
Pathologie is hip.
Bye,


Bassiej schreef op 6-9-2006:
hey, ook ik wil dolgraag forensisch patholoog worden en ik zit nu zelf op 4 atheneum met n&G, maar nu de vraag: als je geneeskunde studeert met specialisatie pathologie. dan ben je klaar rond je 28ste, maar waar woon je in die tussentijd, want het is toch een beetje raar om nog op die leeftijd bij je ouders te wonen en veel mensen zeggen dat het zo een zware studie is, dat je amper iets ernaast kan doen, dus geen baantje en heb je toch niet genoeg geld als je alleen maar van je studiefinanciering leeft. en is het nog steeds zo interessant om forensisch patholoog te worden als je er bijna bent. want ikzelf wil het nu dolgraag worden, maar ik weet niet zeker of ik het nog wel wil worden over 10 jaar!!!, maar als iemand op deze vragen antwoord zou willen geven zou dat tof zijn:P


siska schreef op 27-8-2006:
hallo,
ik studeer biomedische wetenschappen in Gent. Kan ik na een paar specialisatiejaren ook patholoog worden of kan dat enkel als je geneeskunde gestudeerd hebt?


krista schreef op 17-7-2006:
hey die myrthe
k ben krista en k woon in millingen net buiten nijmegen..
ik heb in groep 8 een spreekbeurt hier over gehouden en toenwas k al erg geintereseert over dit beroep.
k kijk ook altijd naar de afleveringen ven CSI.
k ben zo met dit beroep bezigdat khet later ook heel graag wil worden. het is een grote uitdaging maar wel erg leuk.
maar het voordeel s ook wel k heb er al veel van geleerd van een persoondie k ken die dat al s en daar door zou k het ook dol graag willen worden.
maar k hoop voor je dat het jou ook lukt om een patholoog te worden..
k zou het heel erg leuk vinden om mji meer hier over te vertellen wil je dat misschien dan doen kristavkempen@hotmail.com als jedat wil doen graag..
maar s dat niet bij jou dat iedreen het eng of zo vies vinden om inhet menselijk lichaam te zitten bij mij s dat heel erg maar k kiez er zelf voor ook al vinden mensen het eng of vies.
k weet wel dathet een erg zwaar beroep kan zijn
maar k stop nu
xxxx krista wil je me dan toevoegen (dankje alvast)


SHIRLEY schreef op 26-6-2006:
MENSEN UIT MIJ OMGEVING VONDEN MIJ OOK RAAR EN VREEMD DAT IK ME INTERESSEEERDE VOOR HET BEROEP PATHALOOG ANATOOM EN INTERESEERDE IN ZAKEN ALS DE DOOD EN HET SNIJDEN IN OVERLEDEN MENSEN MAAR VOOR MIJ GAAT DE BETEKENIS VAN HET BEROEP VEEL VERDER HELAAS HEB IK NIET HET NIVEAU OM DEZE OPLEIDINGEN TE VOLGEN MAAR JE WEET MAAR NOOIT MISSCHIEN OVER 50 JAAR


Ilse schreef op 13-6-2006:
Beste "toekomstige" pathologen.
Het lijkt allemaal heel leuk maar bedenk toch inderdaad goed dat het onmogelijk is om allemaal forensisch patholoog te worden. Zoveel werk is er niet is te vinden. Daarbij gaat het er zeker niet aan toe zoals het in alle TV producties wordt voorgesteld. Zelf ben ik momenteel bezig met mijn opleiding geneeskunde en bijzonder geinteresseerd in de pathologie. Het is erg belangrijk om tijdens je opleiding een idee te krijgen of het werkelijk je vakgebied is. De meeste pathologen zitten ook vele uren achter een microscoop. Iets wat toch veel mensen niet aanspreekt.
Indien mogelijk probeer dan al eens tijdens je VWO mee te lopen met een patholoog bij jou in de omgeving.


maaike schreef op 1-6-2006:
hallo ik moet een werkstuk maken over een beroep zou k info kunnen krijgen


ellen v.m schreef op 20-5-2006:
hoi ik ben een meisje uit Antwerpen (BelgiŽ) en ik dacht al altijd dat ik de enigste gek was op de hele wereld dat forensisch patholoog wilde worden.Maar nu weet ik dat er nog andere gestoorden bestaan (niet slecht bedoelt hoor!!)Nu voel ik me tenminste niet meer alleen, de reactie als je verteld dat je dat als droomjob hebt gekozen kijken mensen maar heel raar naar je!!!als er mensen zijn met msn je mag me gerust toevoegen (alitje23@hotmail.com)doei
xxxxx
ellen


Rosanne schreef op 19-5-2006:
Hi.
lijkt me ook echt interessant om iets in dit beroep te doen. Ben ook zeker erg nieuwschierig naar het beroep anatoom patholoog , maar ook klein beetje eng. Maar jammer genoeg heb ik niet de opleiding vwo want ik doe vmbo , jammer genoeg. Maar als ik echt goed kon leren zou ik zeker iets in dit beroep willen doen. Eigenlijk is het beetje een droom van mij !!


peter dibbets schreef op 22-4-2006:
ja laura hier met peter.
jij wil graag de op leiding uitvaartondernemer gaan doen dat kunje doen dioe opleidin bij STIVU en dat zit in Den Haag.
ze hebben ook een internet site en dat www.stivu.nl
ik hoop dat ik je hier mee heb geholpen laat je het even weten of je het heb gevonden.
groetjes van peter.


radoua schreef op 20-4-2006:
hey ik wil in de forensische onderzoek gaan werken volgens mij lukt het wel want mijn laachste cijver is een 9 doei


annemieke schreef op 27-2-2006:
hey hey. ik ben annemieke. ik moet dit jaar mijn profiel kiezen op school. ik weet al een tijd wat ik wil worden. dus nu ben ik ook gaan kijken naar waar de studies voor forensic onderzoeker zijn. weet iemand eentje in de buurt van zoetermeer/leiden?


Hajrie schreef op 23-2-2006:
Hallo,

Ik ben Hajrie Morina en woon in Rotterdam. Ik ben 13 jaar en wil heel graag patholoog worden. Sinds mijn 5de wist ik al dat ik iets met geneeskunde wou worden. Ik speelde altijd 't spel dokter bibber. Ik vond 't erg leuk. Ik zit in de 2e klas van VWO. Toen ik in de 1e zat wou ik nog chirurg worden. Ik wist 't zeker tot die tijd dat ik met de klas naar een technische universiteit ging en vroeg aan een student hoelang een opleiding duurt voor chirurgie. Ze vertelde me dat de opleiding 10 jaar duurt, maar dat was niet alles! Ook zei ze dat je nooit tijd hebt voor jezelf, je bent haast nooit thuis! Dat vond ik dus wat minder leuk. Sinds toen wilde ik chirurgie een beetje uit mijn hoofd zetten. Op een dag keek ik naar CSI op rtl4. Ik vond die mensen die de lijken onderzochten het meest leukst van beroep, het leek me echt iets voor mij. Ik vroeg me af wat die mensen precies zijn voor beroep. ik dacht chirurg maar nee dat kon niet, die snijden in levende mensen. Dus ging ik het vragen aan mijn docent. Ze zei dat het Phataloog-anothoom heet. Nou dacht ik wat een naam. Ik ging toen opzoek naar 't specialisatie op internet. Ik vond er niet zo veel maar dat maakte niet uit.

Nu kijk ik altijd naar CSI, drie keer per week. Ik vind het heel leuk zo een patholoog. Ik weet nu zeker dat ik het echt wil worden. Ik vind het een hele boeiende beroep. Ik hoop dat ik mijn VWO diploma kan halen en studeren voor patholoog.

Nou, verder heb ik niet zoveel te melden.
Myrthe ik vond je verhaal heel leuk om te lezen. Ik heb er zelf ook heel wat van geleerd. Ik wil je graag beter leren kennen. Dus vraag ik je of je misschien een e-mail kan versturen.

Ik hoop snel wat van je te horen!

Groetjes,

Hajrie Morina


suzan schreef op 12-2-2006:
hallo allemaal.
ik ben pas 14 geworden en zit op 2VWO.
iedere keer als ik mensen vertel welk beroep ik graag zou willen doen, schrikken ze.
ik vind patholoog-anatomie al interessant sinds ik 9 jaar oud was.
ik heb al gelezen dat het een hele lange studie zal zijn.
ik vind het heel erg leuk om te lezen dat ik niet de enige ben.
ook is het heel erg leuk dat het vooral meisjes zijn, en ook nog ongeveer van dezelfde leeftijd.
omdat ik op 3VWO een profiel moet gaan kiezen, ben ik al bezig om informatie te zoeken over patholoof-anatomie.
als jullie misschien nog een andere goede site weten zou ik jullie heel erg dankbaar zijn als jullie mij dat kunnen vertellen.
mijn adres is kusjes11@hotmail.com
ik wens jullie allemaal veel succes met de opleiding en hoop op reacties terug
xxxjes suzan


niki schreef op 3-2-2006:
ik zit nu in 3gym en wil al sinds k 11 ben ook patholoog worden, ik begin een beetje te twijfelen of je werk kan vinden maar ik ga in elk geval geneeskunde studeren
groetjes niki


britta schreef op 2-12-2005:
hallo allemaal, even voor iedereen die geinteresseerd is de Hogeschool van Amsterdam start dit jaar een nieuwe HBO opleiding nl. Forensisch onderzoek. Op de site moet je kijken onder techniek. Suc6.
Groetjes britta


Ariadne schreef op 18-11-2005:
Hoi allemaal,

wat grappig om te zien dat er zoveel mensen opeens patholoog willen worden. Ik wil namelijk al 9 jaar forensisch arts worden, wat toen nog uniek was toen ik 13 was. veel mensen laten zich echter misleiden door CSI denk ik. en voor de personen die de anatomische pathologie inwillen: ben benieuwd of jullie dit nog steeds willen als je realiseert dat je echt heel veel van je tijd achter de microscoop zit. Veel mensen realiseren zich dit denk ik nog niet echt.
Ik ben inmiddels hard bezig op mijn weg om er te komen.
Ook jullie allemaal veel succes!!


Mandy schreef op 15-11-2005:
Voor de mensen die het nog niet begrepen, ik zal even uitleggen.

Om patholoog te worden moet je eerst 6 jaar geneeskunde studeren, en je daarna specialiseren in pathologie.
Geneeskunde kun je studeren als je een VWO-diploma hebt met het profiel Natuur&Gezondheid of het profiel Natuur&Techniek met in het vrije deel Biologie1,2. Met je gemiddelde eindexamencijfer loot je dan mee om een plaatsje te krijgen.

Ik zit in 6VWO N&G, en wil Biomedische Wetenschappen of Geneeskunde gaan doen, pathologie lijkt me ontzettend interessant!


Gassie schreef op 11-11-2005:
Als je een topfunctie wil, kan je beter tuinman op het kerkhof worden, dan heb je honderden mensen onder je......


Aafke schreef op 10-11-2005:
Hoi,

Ik moet binnenkort een profiel kiezen. en mij lijkt patholoog-anatoom een heel interessant beroep. Moet ik dan het profiel N&G kiezen?
groet,

aafke

Antwoord redactie:

Beste Aafke,

Wij van de redactie van dood.nl zitten al zo lang niet meer op school, dat wij niet eens weten wat met profielen bedoeld wordt, laat staan profiel N&G. Vraag het aan je decaan, als die er nog is en ook nog zo heet.
Succes.
Bart Hermans schreef op 10-10-2005:
Ik ben er nog niet uit wat ik precies wil worden, maar ik zit nou op VWO 5 met het profiel N&G. Patholoog lijkt me wel gaaf, moordzaken lijken me trouwens het interessantste. Maar dat is natuurlijk persoonlijk


Tara schreef op 7-8-2005:
Ik wil Obductie-assistent worden en ook uitvaartverzorger!
vind hier niets raars aan.


Freak schreef op 1-7-2005:
best wel triest als je ervan droomt begravenisondernemer te worden of ligt dat aan mij :P


dennis schreef op 29-6-2005:
Hej laura das toevallig, ik droom er ook van om dat beroep uit te oefenen , ik ben erachtergekomen dat bijna de halve familied at heeft gedaan. als jij meer informatie weet mail je die dan even door groetjes dennis


dennis schreef op 29-6-2005:
Hallo , IK wil ook begrafenisondernemer worden maar ik woon in belgie. ik heb al overal op het internet gezocht maar niks kunnen vinden , kunnen jullie mij verderhelpen groetjes dennis.


laura schreef op 28-6-2005:
ik wil heel graag begrafenisondernemer worden weet iemand welke opleiding je daarvoor moet doen? ik kan dat echt nergens vinden namelijk...
xxx laura


Redactie
Het beroep van uitvaartondernemer is vrij gegeven door de overheid, dat betekent dat iedereen het 'zo maar' kan gaan uitoefenen. Toch is het beter een opleiding/cursus hiervoor te volgen. Kijk hiervoor op www.uitvaart.nl, klik op 'adressengids' en dan op 'opleidingen'.
Succes!
Merel schreef op 27-6-2005:
ik wil even zeggen dat deze site heel leuk en interesant is. ik wil graag patholoog-anatoom worden, maar ik doe nu (ik zit in het 1ste jaar nu nog) vmbo. nu zou ik graag willen weten wat ik hierna allemaal moet doen om patholoog-anatoom te woren.
xxx
Merel.


yvonne schreef op 20-4-2005:
Allereerst wil ik even mijn complimenten geven over de site. Ik ben momenteel werkzaam in de gezondheidszorg en ben nu aan het solliciteren bij de politie. Mijn wens is ook om patholoog te worden. Ik ben alleen bang dat dit nooit werkelijkheid zal worden. Ik heb eerst Mavo 2 jaar gedaan en omdat mijn moeder kanker kreeg vond de school het beter als ik een nivea lager ging doen: Vbo. Ik was hier net als mijn ouders wel op tegen omdat ik Havo advies had meegekregen van de basisschool! Maar omdat ik topsport deed vonden wij zelf toen Mavo beter voor mij en mijn sport om te combineren. Maar uiteindelijk heb ik met dikke cijfers mijn VBO gehaald. Ik was door alle omstandigheden thuis niet gemotiveerd genoeg om verder te gaan studeren. Maar nu ben ik 23 jaar en wil nog steeds Pathaloog worden. Maar ik weet dat ik eerst HAVO en dan VWO moet gaan doen eer dat ik naar de universiteit kan. Zien jullie het al voor je dan ben ik misschien 50 als ik klaar ben met studeren! Dan maar gewoon eerst agent worden en dan hopelijk rechercheur, kom ik toch nog een beetje in contact met de patholoog! Succes toegewenst aan diegene die wel zijn droom werkelijk gaat maken en als je echt iets wil doen ga er dan geheel voor! Groetjes van YvonneNoraly Methorst schreef op 7-4-2005:
Heey, Ik zit in het 3e jaar Vmbo/havo en ik wil ook patholoog anatoom worden en ik durf er echt eerlijk voor uit te komen, bij mij op school kijken ze me wat raar aan maar ik sta bij mijn punt, en dat blijf ik ook doen, wat ze ook zeggen!
Het lijkt mij ook wel heel interessant om een keer in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis eens te kijken wat er allemaal gebeurd (samen met j. Schurink.
Het lijkt me echt heel leuk, ik wel wel met kinderen in contact komen die dit ook willen worden!
groetjes en hou vol he!
Noraly, 16 jaar.
Bogerman, Wommels


Nadieh schreef op 29-3-2005:
Hoi ik wil ook patholoog anatoom worden. Dode mensen onderzoeken vindt ik fasinerend, ja klinkt raar maar het is echt zo. Ik zou graag ook wat info willen over waar ik de opleiding kan doen. ik doe havo/vwo maarw eet niet of ik vwo wel aankan dus doe ik eerst havo en daarna de VWO denk ik en daarna de opleiding

alvast bedankt groetjes Nadieh


romana schreef op 3-3-2005:
heey myrthe,

het is ook mijn droom om pathaloog anatoom te worden!!
ik ben nu 13 jaar en doe brugklas mavo/havo.
ik zou graag wat meer info over de opleiding en waar ik de opleiding kan doen. kan jij me die info geven via e-mail???? thanxxxxx
-xxxx-jes romana


melanie schreef op 15-1-2005:
hey. Ik ben melanie en 14 jaar. Mij lijkt het heel leuk om forensisch patholoog te worden, lijken die door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Maar de opleiding duurt 10 jaar las ik. Zou die opleiding zwaar zijn? kussje melanie


rachel schreef op 15-12-2004:
haawj ik zit in 3vmbo na een jaar te zijn blijven zitten ik weet dat het nog een lange weg te gaan heb maar toch zou ik willen weten ( als je dat weet) of ik via mbo daarna hbo een opleiding tot patholoog anatoom kan volgen of moet ik havo doen en daarna vwo en universiteit ? kun je mij wat info sturen alsvast bedankt
Rachel


Marloes schreef op 30-11-2004:
Heeey Myrthe!
Ik zit nu in de 3e klas van het VWO en moet dit jaar en profiel kiezen. Ik wil ook graag patholoog-anatoom worden, maar ik weet niet precies welke vakken je daar voor nodig hebt. Kan je dat naar mij toe mailen (en als je verder nog informatie hebt mag dat er ook wel bij). Verder vind ik het echt heel cool dat je naar zoiets toe bent geweest! Groetjes van Marloes


Mignon schreef op 14-11-2004:
Hey Myrthe...
Ik zou graag wat meer info willen hebben over de opleiding Patholoog anatoom??en waar ik die opleiding kan volgen en wat ik er voor moet doen zou jij me dat alsjeblieft door willen mailen??
groetjes Mignon


linda beijer schreef op 19-9-2004:
Ik vond het een leuk geschreven artikel. Ook mij lijkt het vak pathologie erg interessant. Alleen tegen de tijd dat ik dat kan gaan doen ben ik al 50. Ik hoop dat het Myrthe lukt om dit vak te mogen beoefenen. Veel geluk en wijsheid.


Tracey schreef op 15-9-2004:
Hey,
Ik zou graag nog wat meer informatie willen over dit beroep. Ik wil zelf ook hetzelfde worden, maar ik weet er nog niet alles vanaf. Wie wil me er meer over vertellen?

Stuur me dan een mailtje

xxxjuhz Tracey


Myrthe zelf schreef op 9-6-2004:
wat leuk, na 2 jaar nog steeds reacties. Mijn beroepskeuze is nog steeds niet veranderd, maar mocht ik het niet redden dan lijkt obductie-assistente mij ook een mooi beroep. Ik werd uitgenodigd om een rondleiding te bezoeken, dus ik had geen mailtje naar iemand gestuurd ofzo. Groetjes en ik vind de reacties echt geweldig!


stephanie schreef op 25-5-2004:
Zozo nou ben toch stiekem wel een beetje jaloers als ik dit zo lees! Ik ben nu 25 en bezig met mijn studie pathologie. Ook bij mij was er op jonge leeftijd al intresse voor dit vak, alleen was er toen nog geen csi. Ik denk ook dat veel jongeren "misleid" worden door zulke programma's want de werkelijkheid is heeeel anders. Maar dat neemt niet weg dat intresse altijd leuk is!


Nina schreef op 4-5-2004:
Echt helemaal te gek als je dit leest! Ik wou dat ik Myrthe was! Helaas ben ik al 20 en niet goed genoeg om dit te kunnen redden... Maar Myrthe, ga er maar voor hoor, je krijgt later vast een super baantje!!!


Frank Bosch schreef op 10-4-2004:
Het lijkt alsof er een daadwerkelijke interesse bestaat, doch dit kan niet als ECHT worden gezien. De televisie e.d. wakkert dit enigszins aan, doch voor de
meeste kinderen is het een momentopname. Niemand die op deze site kijkt wordt ooit
patholoog. Jammer, maar helaas. De belangstelling en de interesse van nu is een vorm van nieuwsgierigheid.
Deze gaat binnenkort over.
Mogelijk dat er een bepaalde interesse blijft, maar niet meer dan dat.

Frank Bosch


linden schreef op 6-4-2004:
ha leuk dat er nog meer mensen van mijn leeftijd zijn die ook patholoog willen worden! ik ben nu 15 en wil later graag forensisch patholoog worden.leuk!


ad kramer schreef op 23-3-2004:
Ik kwam vroeger vaak op het oude pa lab van het olvg om er monsters te brengen uit het tulp ziekenhuis in a.veen.
In het begin kijk je er raar tegen aan maar dat went heel snel en na verloop van tijd zie je de potten met weefsel en de hersenen niet eens meer staan.
Het is allemaal heel gewoon en niet eng.
vriendelijke groet,
ad kramer


froukje schreef op 3-3-2004:
echt fantastisch kunnen jullie mij een mail terug stuuren?? het is namelijk zo boeiendroselinde schreef op 15-2-2004:
hey myrthe!!
mazzelaar!!leuk dat je mocht kijken hoe alles in zn werk gaat daar!ik wil uiteindelijk ook ooit ns patholoog worden, maar ben pas 16 dus dat duurt nog wel even!!groetjes!!


karlijn schreef op 8-2-2004:
hey myrthe,
echt vet cool dat je mocht kijken. ik ben zelf ook 14 jaar en ik zit in 3VWO. forensisch patholoog worden is zware studie maar ik ga ook proberen me er door heen te slaan! ik weet het nog niet helemaal zeker want de chirurgie trekt me ook. zelf zou ik ook wel willen gaan kijken, dus misschien moet ik ook maar eens actie ondernemen en informeren bij een mortuarium. echt heel veel succes met jouw studie want mensen hebben er echt behoefte aan om te weten hoe hun naaste is gestorven. zet hem op meid!!


Christa schreef op 15-1-2004:
Hey myrthe!!

Ech cool dat j mocht komen kijken. Ik wil graag forensisch pathaloge worden en anders gewoon pathaloge maar leuk dat jij dat nu ook al wilt gaan doen. Ik moet zelf nog 2,5 jaar(nu) vwo en dan universiteit..enne kon j gewoon langskomen door een mail te sturen naar hem?? Zo jah ga k dat misschien ook doen want k wil dat ook wel eens zien..
greetz christa


ton schreef op 23-11-2003:
hoi myrthe.
Ik ben ton en werk in een groot ziekenhuis in amsterdam,als obductie assistent
ik ben geen patholoog,maar dat maakt het werk niet minder leuk (interesant)
want als ze mij vragen wat voor werk ik doe,dan zeggen ze je bent gek ,dat doe je toch niet dat is vies
het kan wel eens wat minder zijn maar daar heb je voor gekozen
het is heel indrukwekkend werk,want je weet niet wat je ziet als je het voor het eerst ziet
maar als je het een tijd doet is het gewoon je werk
ik vindt het wel knap dat je dit werk wilt gaan doen,want de studie is erg lang
ik ben 2 jaar geleden begonnen in de uitvaart,en kwam vaak in het ziekenhuis ,om overledenen op te halen om ze dan naar een uitvaartcentrem te brengen,of naar huis waar we ze dan moesten opbaren.dat is ook heel mooi werk (dat noemen we zo)want als het klaar is en de familie is tevreden dan maakt het niet uit of het nu 1 uur in de middag is of 4uur in de nacht
is
en door dat ik vaak in het ziekenhuis kwam ,trok het me wel om daar te werken ,en zo is het gekomen
werk er nu 3maanden en het is echt heel mooi werk.
maar het is niet altijd mooi werk ,want je krijgt natuurlijk ook temaken met kinderen en dat is de andere kant van het werk.
hoop dat ik je misschien over een paar jaar tegen kom als je met de opleiding begint ,en in het ziekenhuis stage loopt waar ik werk.
vrgr ton


Peter van Schaik schreef op 21-11-2003:
Voor vragen over de opleiding tot obductie-assistent, kijk op www.nvoa-vesalius.nl


Marloes Kreuk schreef op 21-11-2003:
Ik vind dit artikeltje echt geweldig!Ik heb vooral bewondering voor die Myrthe die nu al weet dat ze patholoog wil worden.Ik ben zelf 18 jaar en zou ook wel patholoog-anatoom willen worden,maar mijn opleiding is te laag helaas.Maar ik vind dit echt een leuk stukje en: GO MYRTHE!!!!!


Jessica schreef op 2-11-2003:
Hallo!! Wat een onwijs leuk artikel!! Ik ben zelf verpleegkundige en heb een aantal keren een obductie bijgewoond. Het blijft me fascineren en het is zeker een keer de moeite waard!! Heel veel succes voor de toekomst, Groetjes Jessica.


Karolien schreef op 1-11-2003:
hallo. ik ben karolien. ik ben 15. word in februari 16. In 1996 is mijn tante overleden. ze heeft haar lichaam aan de universiteit geschonken zodat ze dingen op haar kunnen testen, uitvinden enz... ik ben op zoek naar een site waar ik contact kan zoeken met een universiteit, waar ik hun vragen kan stellen! hopelijk kan iemand mij helpen...
-x-x-x- karolien


lisanne schreef op 14-10-2003:
hoi myrthe! ik zou ook wel patholoog-anatoom willen worden en een vriendin van mij ook (dat gaat wel lukken, we zitten allebei in 3 vwo). voor school moeten we een interview houden met iemand en dat doen wij dus met zo'n figuur. we krijgen dan ook een rondleiding in dat gebouw, lijkt me echt gaaf.
oja, ik zou wel graag van iemand een site willen krijgen van een studie die daarbij hoort, dan kan ik daar ff kijken.

groetjes lisanne(13 jaar)


Debbie schreef op 31-10-2002:
Hallo Myrthe,

Zelf ben ik ook dertien, bijna veertien en wil precies hetzelfde als jou. Ik ben alleen nog langer dan jou bezig, ik doe momenteel vmbo T en daarna ga ik naar de HAVO. Maar in ieder geval leuk dat we precies hetzelfde willen worden,

Groetjes Debbie


Jardi schreef op 17-10-2002:
Hoi Myrthe, leuk dat je al zo zeker weet dat je patholoog wilt worden! Ikzelf studeer nu geneeskunde en heb vandaag voor het eerst een obductie bijgewoond. Erg indrukwekkend!
Wat ik wel jammer vind, is dat een patholoog vooral microscopisch bezig is. En dat als je eenmaal patholoog bent je nauwelijks nog autopsies doet. Je zou natuurlijk ook obductie-assistent kunnen worden, dan ben je denk ik veel meer macroscopisch (het hele lichaam) bezig.


tanja (myrthe's zusje) schreef op 15-10-2002:
heeeeeeeeeeee Myrthe niet meer plagen he !!!!!!!!!!!
Ja zij plaagt mij altijd met : Tanja had ik al verteld dat er ook hersenen in een potje zaten . maar voor de rest is ze een super zus. doei tanja


mandy schreef op 13-10-2002:
Ha Myrthe!!! Ik ben 14 jaar en zit in 3 VWO. Ik wil net zoals jou patholoog-anatoom worden. Lijkt me echt geweldig! Afgelopen Donderdag moest ik voor de klas zeggen welk beroep ik wel zie zitten en iedereen verklaarde me voor gek. Het doet me goed dat ik nu je verhaal heb gelezen, ik ben niet de enigste met dit idee. Ik krijg volgend zomer ook een vakantiebaantje in een ziekenhuis. En een kennis die daar werkt heeft me al belooft dat ik dan ook een keer bij de patholoog-anatoom in dat ziekenhuis op bezoek mag. Ik verheug me daar nu al op! Jou gebeurtenis is echt geweldig, toen ik het las werd ik gewoon jaloers, dat wil ik ook, geweldig!!! Ik hoop dat je een reactie op mijn berichtje geeft. Het lijkt me leuk om contact te hebben!
Groetjes, MandyMyrthe (hihi toevallig he?) schreef op 11-9-2002:
ha die Myrthe! Wat een toeval he, ik zit wat rond te neuzen op t internet kom ik jouw site tegen! Pfff erg interestant verhaal, echt waar! Knap hoor! Dikkie kussss Myrthe ;-)


Geertje Derksen schreef op 18-8-2002:
Woooooooooooooooooow, is mijn eerste reactie. Myrthe, ik ben jaloers op je! Een paar dagen geleden ontdekte ik bij toeval deze website, en vandaag kijk ik hier voor het eerst echt en plaats meteen mijn tweede reactie. Ook ik denk er over om patholoog-anatoom te worden en wil dolgraag een keer kijken wat het vak inhoud. En dit is ook de enige manier om er achter te komen of dit is wat ik wil. Myrthe, voor jou heb ik misschien nog wel een leuk idee. Ik ga zelf als profielwerkstuk (ik ga naar VWO 6 en moet dit jaar een studie kiezen) proberen het geraamte van een kat in elkaar te zetten. Ik wist waar de kat lag, heb deze een jaar laten liggen, en nu waren de botten ongeveer schoon. Kijk goed om je heen, er liggen vaak dode dieren aan de kant van de weg. Laat de natuur dan enige tijd zijn werk doen en je hebt binnen no-time een mooie verzameling botjes. Vandaag heb ik een dode kraai meegenomen, dat wordt een mooi schedeltje. Als je wil kan ik je wel laten weten hoe het met m'n werkstuk en de kat afloopt. Mail me gerust, vind ik echt leuk omdat er niet veel mensen voor dit beroep kiezen.
Groetjes Geertje (17)


miriam schreef op 13-7-2002:
Hoi Myrthe,wat vind ik het leuk dat er nog zo'n iemand er is met zoveel interesse in dit beroep. Zelf ben ik zeer gefascineerd in en rondom de dood,ook dit is ontstaan op een zeer jonge leeftijd. Misschien vind je het wel leuk als je je verder wil verdiepen in en rondomde dood,dat je bijv.ook open dagen van begraafplaatsen en crematoria gaat bezoeken.
Ikzelf werk in het ziekenhuis en wil graag een keer een obductie bijwonen. Lijkt me geweldig om dat een x te mogen meemaken.
Myrthe ik wens je veel succes!!!


Van de redactie schreef op 6-7-2002:
Debby:
Pathologie is een specialisatie van de studie medicijnen/geneeskunde. Voor verdere informatie richt je tot ťťn van de universiteiten (Leiden, Amsterdam, Groningen etc.) waar medicijnen wordt gegeven.Debby schreef op 6-7-2002:
Hoi <

Ik heb niet echt een reactie maar ik zou graag de volledige informatie verkrijgen hoe ik patholoog anatoom kan worden?

Bedankt groetjes debby


Tineke Bierhuis schreef op 1-7-2002:
Hallo Myrthe,
Wat een leuke keuze en een goed duidelijk verhaal van je rondleiding in het ziekenhuis. Ik wens je erg veel succes met je opleidingen en te gek dat je nu toch naar het VWO gaat dat scheelt weer wat jaartjes. Veel geluk in de toekomst
Tineke Bierhuis


Myrthe schreef op 24-6-2002:
Tja, ik heb een kleine mededeling: ik heb te horen gekregen dat ik niet naar 3 HAVO ga maar naar 3 VWO.


Myrthe schreef op 19-6-2002:
Wat leuk al die reacties op mijn verhaal.

Myrthe zelfMaarten schreef op 11-6-2002:
hoi Myrthe,

ik vind het wel stoer dat je zo'n rondleiding hebt gedaan, zou bijna jaloers worden.. succes

Maarten (je NEEF)


Arda schreef op 10-6-2002:
Hoi Myrthe,
Wat leuk dat je patholoog-anatoom wil worden, dat hoor je niet vaak. Ik wil ook patholoog worden. Het lijkt me ook wel ontzettend ranzig maar waanzinnig interessant (dat trouwens ook door een kennis, die forensisch patholoog in Amerika is geweest, wordt gezegd. Toch wil ik het nog steeds, en als ik er tijdens mijn studie achterkom dat het toch niet is wat ik wil dan zijn er genoeg andere specialisaties die me ook leuk lijken.)
Ik hoop dat het je goed gaat en misschien komen we elkaar nog eens tegen?!?!

Liefs Arda. (5 VWO)


Susanne schreef op 6-6-2002:
Hallo myrthe, ik doe op dit moment de opleiding histologie/cytologie. Ik ga volgend jaar op stage en dan mag ik de patholoog-anatoom helpen met de secties, erg spannend. Ik hoop dat je patholoog wordt, want het is een ontzettend leuk beroep en je kunt je er goed in specialiseren. Veel geluk in de toekomst. Gr Susanne


D schreef op 2-6-2002:
Hoi Myrthe,

Ik vind het nuttig voor de samenleving dat jij zulk werk doet.
Hopelijk haal jd al je diploma's.

Veel succes!


sanne schreef op 30-5-2002:
hoi myrthe
nou ik heb gelezen dat je het leuk vond. ik hoop dat het lukt dat je dat beroep kan doen. veel succes!