DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 15-03-2013
STEEDS VAKER EEN BORREL NA DE UITVAART

Steeds vaker kiezen nabestaanden bij een uitvaart voor een gezellige borrel met tapas in plaats van koffie met een plak cake. Zo meldt Metro.


Tapas met een glas rode wijn of koffie met een gebakje. Steeds vaker worden bij een uitvaart luxe versnaperingen geserveerd. De eenvoudige plak cake met een kopje koffie lijkt op zijn retour.

De voorzitter van de Brancheorganisatie Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) Paul Coeslag zegt: “De populariteit van koffie en cake is zeker afgenomen. Het verschilt natuurlijk wel qua tijdstip, maar daarom wordt het ook steeds gebruikelijker om een uitvaart in de middag of het weekend te plannen. Steeds vaker sluit een begrafenis of crematie aan bij iemands persoonlijkheid. Als iemand een keukenprins was, dan kom je niet aanzetten met koffie met cake.”

Ook conservator Babs Bakels van Uitvaartmuseum Tot Zover ziet een verschuiving naar de meer luxe uitvaarten. “Vroeger was een begrafenis een moment om iemand uitgeleide te doen naar een andere wereld. Nu is het vooral het vieren van het leven. Een luxe uitvaart werkt statusverhogend”, zegt Bakels. “De koffie en cake blijft populair bij de uitvaarten van hoogbejaarden. Bij de generatie daaronder zijn de meer luxe versnaperingen populair. Dus dat zal steeds meer veranderen.”

Terug naar archief...